RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Загальна стратегія Росії - це розширення масштабів агресії - Леонід Кравчук

Політична конфронтація із Заходом вже відбувається

Політична конфронтація із Заходом вже відбувається Леонід Кравчук Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив про плани створити 20 нових військових частин у Західному воєнному окрузі. Тобто неподалік від кордонів з Україною, Фінляндією, Білоруссю та країнами Балтії. Заява прозвучала на тлі великих військових навчань, що проводяться НАТО в Європі і на Чорному морі. За словами російського чиновника, Альянс порушує принципи міжнародної безпеки і Кремль буде діяти у відповідь.

Але Росія сама створює гарячі точки на карті світу, а потім виправдовує свої дії агресивною політикою Заходу. Політика Росії базується на брехні та маніпуляціях, а прагнення сформувати 20 нових військових частин є продовженням загальної стратегії - можливого розширення агресії. Про це "Апострофу" розповів голова Тристоронньої контактної групи по врегулюванню конфлікту на Донбасі в Мінську, перший президент України ЛЕОНІД КРАВЧУК.

- Шойгу заявив, що нові військові частини створять через те, що Захід порушує принципи міжнародної безпеки і Росія повинна якось захищатися. На вашу думку, чи можлива військова конфронтація між Росією і Заходом?

- Військової конфронтації немає. Але якщо мова йде про політичну конфронтацію, то вона вже є. Тому що позиція, принаймні більшості країн Європи, позиція США, заяви президента Сполучених Штатів Джо Байдена та інших високопоставлених осіб чітко визначають, що Росія є агресором. Що вона виступила проти України, зазіхнула на її суверенітет й територіальну цілісність, а Захід вимагає припинити дії, які суперечать нормам міжнародного права.

ЄС і Рада Європи вже визначилися, що санкції щодо Росії будуть посилюватися і це може зачепити навіть міжнародну фінансову розрахункову систему SWIFT. Це дуже серйозні заяви. З Росії звучать абсолютно агресивні виступи, поки що на рівні парламенту, ЗМІ, посадових осіб не найвищого рівня. Але є і дуже гострі заяви міністра закордонних справ пана Лаврова. Тому конфронтація вже існує.

Але якщо говорити про військову конфронтацію, то стосовно України вона цілком очевидна, йдуть прямі військові дії, є агресивне втручання у внутрішні справи України; війська Росії знаходяться на території України - це вже доведений факт; окупований Крим.

Тому позиція Заходу - це позиція демократичного табору, а позиції Росії та інших країн Сходу - це позиція авторитарних режимів. І я переконаний, що конфронтація між авторитарними та демократичними режимами буде наростати, тому що Росія хоче продемонструвати свою силу. І військові частини, які зараз створюються на західному кордоні Росії, покликані продемонструвати саме позицію сили. Хоча ніхто на Росію не нападає. Крім санкційного тиску, але санкції не є силовим методом.

Тому загострення вже йде. Чи буде воно посилюватися? На мою думку, позиція Росії, її радикальні кроки, заяви, а також формування політичної лінії поведінки підтверджують, що конфронтація буде загострюватися.

- Після того, як Росія окупувала Крим й частину Донбасу, чи має право Кремль взагалі заявляти, що Захід порушує принципи міжнародної безпеки? При тому, що військові навчання, за словами чиновників НАТО, навіть не направлені проти Росії.

- У міжнародних відносинах ніхто не цікавиться "правами" - кожна держава робить такі заяви, які вважає необхідними. А ось чи має Росія підстави для таких заяв - я абсолютно переконаний, що таких підстав у неї немає.

Росія схожа зараз на країну, яка сама створює гостру ситуацію, а потім використовує її, щоб обґрунтовувати свої дії. Мовляв, це результат політики Заходу, а Росія лише захищається. Це помітно по шести "гарячих точках". Найближчі до нас - це Сирія, Молдова, а також "гарячі точки" на Кавказі.

Політика Росії базується на брехні та маніпуляціях. Я постійно спілкуюся з російською делегацією в Тристоронній контактній групі - і можу стверджувати, що жодної краплини правди в їхніх заявах, діях та політичних кроках абсолютно немає. Це все чиста брехня, яка очевидна для всього світу. Заяви російських політологів, соціологів, ідеологів носять абсолютно замовний характер.

- Російський план щодо формування нових військових з'єднань, в тому числі біля кордону з Україною - він підсилює ту загрозу, яка вже існує на сьогоднішній день?

- Не думаю, що нам треба надавати таке вже й велике значення формуванню цих військових частин, про які говорив Шойгу. Росія не так давно стягнула до кордону з Україною більш ніж стотисячну армію. Ці війська прийшли не проводити навчання, а брязкати зброєю. В цьому і полягало їхнє завдання - продемонструвати світові, що Росія - сильна ядерна держава і вона може діяти так, як вона хоче, а не в рамках загальноприйнятих міжнародних норм.

А створювати нові військові частини вона буде вже в рамках загальної стратегії. А загальна стратегія - це розширення масштабів агресії. У випадку з Росією це завжди можливо.

- Значна частина стотисячної армії залишається на кордонах. Це робиться для того, щоб тиснути на Байдена?

- Тиснути на Байдена вони не можуть. Вони можуть лише подавати йому якісь сигнали такими діями. Мовляв, не треба тиснути на Росію, не треба вводити санкції, потрібно сприяти будівництву "Північного потоку-2". Росіяни мають набір аргументів, які вони вважають важливими і які вони будуть використовувати при зустрічі. Але для Байдена ці аргументи не мають значення. На мою думку, Байден поставить Путіна перед фактом - або Росія буде дотримуватися міжнародних норм, або ж до неї застосовуватимуть всі можливі санкції для того, аби дати зрозуміти, що світ не буде більше терпіти того, що вона робить.

- Ну, бачите, Байден навпаки пом'якшив риторику щодо "Північного потоку-2", не став розміщувати американські кораблі в Чорному морі.

- Після того, як Байден повернув свої кораблі, їх ввела Великобританія - держава-союзник США. А що стосується "Північного потоку-2", то Байден став президентом, коли трубопровід був уже фактично добудований. І тепер виникає абсолютно природне запитання - як діяти, коли є міжнародні принципи, які стосуються всього світу. Тепер пані Ангела Меркель відправляє в США делегацію, щоб провести консультації, аби уникнути конфронтації з європейськими країнами. Адже скільки б ми не говорили про Україну, про неї повинні турбуватися тільки ви і я, а не Німеччина і не США. Давайте, нарешті, подорослішаємо. Кожна країна і кожен народ сам захищає свої стратегічні інтереси.

- Як зараз йдуть справи з переговорами по Донбасу?

- Ніяких особливих загострень немає, але й зрушень також. Стріляють, убивають. Є поранені. Є блокування тих пропозицій, які вносить України щодо дотримання режиму тиші. Всі ці проблеми виникли не сьогодні. Ми повинні поки аналізувати ситуацію і діяти рішуче, послідовно і системно.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів