RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кладовище імперій: чим закінчиться наступ талібів в Афганістані

Таджикистан і Узбекистан привели свої армії в бойову готовність

Таджикистан і Узбекистан привели свої армії в бойову готовність Афганські ополченці збираються зі своєю зброєю, щоб підтримати сили безпеки Афганістану проти Талібану Фото: Getty images

По мірі виведення американських військ з Афганістану, "Талібан" швидко захоплює контроль над країною. Нещодавно таліби встановили контроль над кордоном Афганістану з Таджикистаном. Поява нових господарів в сусідній країні викликала тривогу в Таджикистані, який оголосив про мобілізацію 20 тис. резервістів. Чи загрожує стрімке просування "Талібану" утворенням нової "гарячої точки", а також до чого тут Росія, розбирався "Апостроф".

Що відбувається в Афганістані

Після того, як США приступили до виведення своїх військ з Афганістану, радикальний ісламістський рух "Талібан" почав активно відвойовувати території у офіційного уряду країни. Раніше, в 2020 році США і "Талібан" після 18 років війни підписали угоду про перемир'я, згідно з яким, американські війська повинні покинути Афганістан до 11 вересня. На даний момент таліби захопили контроль над 80% території країни і близько 70% периметра афгано-таджицького кордону. Під цим "натиском" афганські сили безпеки просто розбігаються. Повідомляється, що з 28 червня більше 1000 афганських силовиків вже втекли в сусідній Таджикистан.

У свою чергу, представник "Талібану" Забіулла Муджахед заявив, що таліби нібито гарантують безпеку на кордонах і невтручання в справи Таджикистану. Однак офіційний Душанбе в такі миролюбні заяви "Талібану" не вірить. Після повідомлень про втечу афганських військових, президент Таджикистану Емомалі Рахмон оголосив про мобілізацію 20 000 військовослужбовців резерву в збройні сили країни. Раніше і Узбекистан привів свою армію в повну боєготовність через ситуацію в Афганістані. Постійний представник Таджикистану при ОДКБ заявив, що республіка не впорається самотужки з викликами з Афганістану, і попросив членів ОДКБ про допомогу. Прес-секретар ОДКБ Володимир Зайнетдінов запевнив, що організація надасть Таджикистану всю необхідну політичну, військову, або військово-технічну допомогу.

Тепер буде особливо цікаво спостерігати за подальшими кроками ОДКБ, яка є російським аналогом НАТО, за участю держав, які входять в російську сферу впливу. Всі подальші кроки Росії в рамках ОДКБ щодо захисту Таджикистану дозволять оцінити рішучість Кремля втримати Центральну Азію в орбіті свого впливу. За словами директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, Таджикистан поки що не має інших варіантів, крім як сподіватися на Росію, але це не означає, що така ситуація триватиме весь час.

"На мій погляд, росіянам зараз потрібно зрозуміти, що американці більше не прикривають їх спину в Афганістані. До виведення американських військ росіяни насолоджувалися тим, що США створювали для Росії максимально зручні умови для підтримки безпеки невеликими ресурсами. Тепер же Росія буде змушена вкладати більше ресурсів для стримування талібів. Але в той же час, я не впевнений, що "Талібан" може почати зараз якусь експансію. З іншого боку, втрата Центральної Азії для Росії буде катастрофою. Адже це зона її впливу. Задля власної безпеки, росіянам буде легше воювати з ворогом на підступах, ніж у себе під боком ", - вважає експерт.

Однак Росія поки вважає за краще діяти переговорними, а не військовими методами. Можливо, така дипломатичність викликана тим, що росіянам не хочеться повторювати невдалий радянський досвід війни в Афганістані. Тому, 8 липня в Москву прибула делегація "Талібану" на дводенні переговори, де таліби запевнили російську сторону що не бажають брати участь в міжнародних конфліктах, і пообіцяли не використовувати територію Афганістану для нападу на російські представництва, оскільки у талібів "дуже хороші відносини" з Москвою. Ну і, звичайно, делегація Талібану на переговорах запевняла, що угруповання не має наміру порушувати кордон з Таджикистаном. Втім, миролюбні заяви талібів - річ сумнівна. Про це свідчать хоча б шокуючі кадри з масовими стратами проурядових військовослужбовців, які вже облетіли весь світ.

Делегація Талібану в Москві Фото: Getty images

До чого готуються в Душанбе

У Душанбе прекрасно усвідомлюють небезпеку. Як повідомив "Апострофу" таджикистанський політолог Шерали Різойон, політичне керівництво Таджикистану, починаючи з літа 2020 року, провело серйозну роботу щодо зміцнення державних кордонів країни.

"Так, ще в липні 2020 року відбулося спеціальне засідання Ради безпеки під керівництвом президента Таджикистану Емомалі Рахмона. Тоді глава держави доручив відповідним органам і відповідальним особам приділити особливу увагу посиленню державного кордону та обороноздатності країни. Таким чином, нинішня обстановка з минулого року була прогнозованою, але ніхто не очікував, що безліч районів або зовсім без бою, або на основі наступальної операції будуть підкорені "Талібаном". Аналіз ситуації в північних провінціях Афганістану наштовхує на думку, що це далеко не завершення процесу і нас очікують інші події. Одне ясно, що на північні провінції Афганістану чекають непрості часи", - застеріг експерт.

Як пояснив "Апострофу" Ігор Семиволос, стурбованість Душанбе викликана тим, що в кінці 1990-х початку 2000-х років, ще до початку американського вторгнення, таліби взяли під свій контроль практично всю територію Афганістану, де на той момент діяли різні ісламістські організації, в яких перебували вихідці з Центральної Азії, і які своєю метою ставили повалення центрально-азіатських режимів та створення там ісламських республік.

Очевидно, чинний уряд Таджикистану побоюється загрози повторення ситуації з ІДІЛ на Близькому Сході, який свого часу пропонував найбіднішому населенню Іраку і Сирії перейти на свій бік, обіцяючи при цьому початок нового життя. Цей принцип виявився досить дієвим, враховуючи кількість добровольців, які перейшли на бік ІДІЛ в середині 2010 років.

Чого домагаються таліби

Як пояснив "Апострофу" експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса, "Талібан" все ж є рухом, який орієнтований всередину Афганістану, а не назовні.

"У цьому їхня відмінність від Ісламської держави, яка хотіла побудувати глобальний халіфат. Таліби в першу чергу проафганські, і завжди такими були. Та й навіщо "Талібану" сваритися з усіма підряд по-крупному та повторювати 90-і роки? Це не матиме для них жодної вигоди. Таліби зацікавлені зайти у владу та отримати якусь легітимність, а для цього не треба з усіма воювати. Потім таліби захочуть торгувати, розвивати економіку, будувати бізнес. Для цього потрібно бути визнаними і будувати відносини з сусідами, не знищуючи транскордонну торгівлю. Крім того, для "Талібану" дуже важливо прийшовши у владу, залучати інвестиції таким чином, щоб великий іноземний капітал заходив в цю країну, що неможливо в умовах постійної війни. Тому те, що зараз відбувається (захоплення контролю над територією Афганістану - "Апостроф"), це спроба чинити тиск на афганський уряд, щоб вибити для себе більше преференцій та квот у новому пост-американському уряді ", - повідомив експерт.

Бойовики Талібану Фото: Getty images

Контроль над кордонами, на думку Куси, необхідний талібам для того, щоб контролювати торговельні потоки і, в тому числі контрабанду різноманітних наркотиків, яка ніколи не припинялася. "Для того, аби збувати наркотики, "Талібан" повинен мати домовленості з елітами інших країн, які в цьому беруть участь. Тому я думаю, що у талібів є дуже чіткий комерційний інтерес", - пояснює експерт.

Нові виклики для Росії

За словами експерта Ілії Куси, в ситуації, що склалася, перед Росією стоять два завдання. "Перше завдання - не допустити проблем в Центральній Азії, і тут російські інтереси перетинаються з США і Китаєм. І ті, й інші не хочуть, щоб такі країни як Таджикистан або Узбекистан були дестабілізовані в результаті успіху талібів в Афганістані. І друге завдання - це домовитися з новими елітами в Афганістані. Бо Росія зацікавлена зберегти вплив в Афганістані. З талібами у росіян вже є контакти, які вони напрацьовували останні 5 років, і тому я думаю, що вони будуть з ними працювати. Однак, Росія лише одна з країн, яка спробує впливати на Афганістан. Набагато більший вплив матимуть Китай, Індія, Іран, Пакистан. І поки Центральна Азія стабільна, я не бачу там ніяких загроз ", - вважає експерт.

Втім, не все так просто. Як повідомило "Апострофу" джерело з мерії Москви, ситуація на кордоні Таджикистану з Афганістаном, за умов відсутності стримуючого фактора, яким раніше була американська армія, викликає сильну стурбованість у Москві. І далеко не з причини гіпотетичного військового вторгнення сил "Талібану" в Афганістан.

"Для Росії є болюча тема - теракти. Згадаймо, коли Росія тільки зайшла в Сирію, в країні відбулося кілька жахливих терористичних актів. А оскільки в більшості державних підрядів на ремонт і реконструкцію міської інфраструктури Москви безпосередніми виконавцями ремонтно-монтажних робіт є вихідці з Центральної Азії, в столиці всерйоз побоюються проникнення ідей "Талібану". В умовах активізації талібів та їх зростаючого впливу, перед Москвою як містом, стоятиме неймовірно складне завдання - заздалегідь виявити потенційного терориста і запобігти теракту. Тут, в силу етнічної приналежності під підозру може потрапити велика кількість людей. Це створює потенційно вибухонебезпечну ситуацію в місті", - підсумувало джерело "Апострофа" з мерії Москви.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів