RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

'Сибірська народна республіка та інші "мавпи" з гранатою: яким буде розпад Росії

Пішовши війною на Україну, Путін прирік Росію

Пішовши війною на Україну, Путін прирік Росію Одна з версій розпаду Росії Фото: inlviv.in.ua

Широкомасштабний напад Росії на Україну спричинив велику кризу в РФ. Окупант опинився в міжнародній ізоляції, великий бізнес спішно покидає країну, а економіка агресора під санкціями розсипається наче картковий будиночок. На цьому фоні неминуче зростання соціального невдоволення, яке тільки посилюватиметься з потоком цинкових трун. Отже виходить, що Путін цілився в Україну, а підстрелив власну країну. Скільки в таких умовах проіснує сама Росія і яким буде її розвал, якщо Кремль продовжить бойові дії – з'ясовував "Апостроф".

Жах пропагандистів

Ще напередодні повномасштабного вторгнення Росії політики всередині України прогнозували розпад імперії.

"Зрештою, все закінчиться тим, що Кавказ стане якоюсь Кавказькою конфедерацією, Татарстан і Башкортостан – Татарською тощо. Тобто вони розлетяться на тріски. Ми вже бачимо, що Китай практично володіє Далеким Сходом та Сибіром", - зазначав радник головнокомандувача ЗСУ Дмитро Ярош.

"Росія перебуває у складному становищі. Ми ще побачимо її розвал", - говорив секретар РНБО Олексій Данилов.

Але українське бажання послабити агресивного сусіда є зрозумілим. Тепер же голоси про розвал Росії почали лунати і в РФ.

"Наслідком цього всього буде розвал, розпад нашої країни. Мантра про розпад нашої країни стає все більш імовірнішою. Там (у Кремлі, – "Апостроф") просто група божевільних дідів. Їм не шкода нікого і нічого. І вже в останню чергу їм не шкода нашої країни", - заявив днями ув'язнений російський опозиціонер Олексій Навальний.

Далі більше! Навіть кремлівські пропагандисти першого ешелону почали вити про розвал Росії.

"Не завершити цю операцію із заявленими цілями ми просто не можемо, тому що, зрештою, призведе до загибелі самої Росії", - сказав російський пропагандист Володимир Соловйов.

А "заявлених цілей" російські фашисти не досягли: окупація Києва за 48 годин виявилась порожньою бравадою, а у захоплених містах місцеве населення влаштовує масові проукраїнські мітинги.

Крім того, з початком наступу на Україну в тилу РФ "прокинулись" давні територіальні суперечки. Так, прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда нещодавно заявив, що південна частина Курильських островів - "споконвічно японська територія".

Навіщо бурятам "русский мир"

Ще цікавіше простежити реакцію Кремля. На думку експертів, сам Путін цілком реально боїться розпаду Росії.

По-перше, "Проблема з регіонами в Росії була давно, але військовий фактор суттєво її посилив, - пояснює "Апострофу" політтехнолог Ярослав Макітра. – Зверніть увагу на такий маркер: нещодавно Путін говорив про перших загиблих в Україні та сказав, що зараз він чеченець, татарин, дагестанець, інгуш і, хоча всі в роду у нього всі росіяни, вони зараз разом. До речі, перший офіційно визнаний "герой" війни - уродженець Дагестану. Це очевидна ознака того, що російське керівництво боїться невдоволення в республіках, де щонайменше розуміють, за який такий "русский мир" вони вмирають. І щоб не було бунту в цих республіках, героїзують бійців не російської національності".

По-друге, та обставина, що в Росії так і не було введено військове становище – а називати війну війною в Мордорі суворо заборонено – свідчить, що Кремль боїться регіональних бунтів.

"Русский мир", про який твердили в Росії 20 років, зіграв із Путіним злий жарт. Адже якщо "русский мир", то він для росіян і до чого тут взагалі інші республіки", - додав Макітра.

У такому разі, що може стати каталізатором розпаду Росії?

Мертві інститути

За словами завідувача відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, країна може розсипатися, як рухне путінський режим.

"Падіння режиму призведе до розпаду Росії. Якщо сам Путін перестане бути лідером Росії, з різних причин: палацовий переворот, проблеми зі здоров'ям, катастрофічне падіння рейтингу, то раптом стане зрозуміло, що інститутів влади в РФ просто немає. Вони всі є бутафорією і фасадом навколо режиму Путіна. Якщо руйнується режим, то раптом виявляється, що інститути, які в теорії повинні підхопити владу, не в змозі цього зробити, не в змозі об'єднати країну і дати їй якусь перспективу, - пояснює "Апострофу" Їжак. - В Україні під час Майдану, коли президент втік, законодавчий орган запустив процедуру і влада консолідувалась. У Росії складно це уявити, адже якість російських інститутів влади мінімальна. Люди не знатимуть, що робити, якщо вони не мають центрального вождя".

На перший погляд, може здатися, що режиму нічого не загрожує: опозиція або в тюрмі, або в імміграції, вільна преса загнана в кут, інтернет максимально обмежений, масові антивоєнні мітинги не проходять. Але нюанс: 18 березня Путін виступив із полум'яною промовою на концерті на стадіоні "Лужники" у Москві.

"А це вже говорить про те, що у самого Путіна є побоювання у міцності режиму, раз йому доводиться виповзати зі свого бункера", - зазначає Їжак.

Другий чинник, що здатний запустити процес розпаду Росії, – жорсткі економічні санкції.

"Так, якийсь час цілісність країни може підтримувати фінансова система, але якщо її не вдасться утримати, а є всі передумови цього, то це другий фактор, який сприятиме розпаду країни", - резюмував Їжак.

Як може виглядати цей розпад?

Як усе буде

На думку експертів, знищення звичної російської економіки призведе до її трансформації.

"Економіка може стати натуральною, і тоді сільськогосподарські регіони півдня можуть відколотися, щоб не годувати Москву, - каже Олексій Їжак. - Збунтуються відносно багаті регіони, у яких знайдуться виходи на зовнішній світ, наприклад Поволжя, зі своїми зв'язками з Туреччиною, можливо, Калінінград, угро-фінські регіони. Росія дуже нерівномірна і дуже різний рівень життя у різних регіонах, тому розколи можуть початись".

Одночасно активізуються хвилювання у Чечні.

"Щойно Чечня перестане отримувати свої 5-6 мільярдів доларів щорічних дотацій, які вони виводять в ОАЕ, там також почнуться розкольницькі настрої", - додає Їжак.

"Можливий проміжний сценарій, коли частина РФ буде трансформована. Наприклад, Татарстан, Бурятія, Дагестан. Можливо, повернуться території, окуповані Росією: Придністров'я, Південна Осетія і відколеться Калінінградська область, - каже "Апострофу" футуролог Андрій Длігач. - Можливо, буде поява лідерів в Ічкерії, але не за керівництва Кадирова. Можливо, почнуть бунтувати регіони-донори РФ. Наприклад, Краснодарський край, Далекий Схід, який продемонстрував здатність протестувати проти центральної влади".

Одна проблема: бунтувати на Росії нема кому.

"Справжній процес поділу країни вимагає місцевих лідерів, яких поки не видно. Вимиваються прогресивні сили, які біжать із Росі, і можливий сценарій Білорусі, коли всі, хто міг чинити опір, зараз чи у в'язницях, чи залякані, чи за кордоном. Незважаючи на гарні умови для революції (Україна відтягнула на себе внутрішні війська РФ та Білорусі), її просто нема кому робити", - резюмує Длігач.

Сім мавп

Безумовно, у нинішній ситуації кривавої агресії кожен українець бажає якнайшвидшого розпаду РФ. Але, на жаль, не все так просто. Адже якщо Мордор справді розпадеться на удільні князівства, замість однієї мавпи з ядерною гранатою ми можемо отримати у себе під боком одразу багато таких "мавп".

"Здавалося б, все, що погано для Росії - добре для України, але у разі розпаду РФ з'явиться відразу кілька непередбачуваних країн, кожна з яких може стати ядерною. Одразу 7 ядерних країн може виникнути", - додає Длігач.

Очевидно, що це розуміють і на Заході.

"Захід не хоче розпаду Росії, як свого часу не хотів розпаду СРСР. Захід боїться дестабілізації та розповзання ядерної зброї", - запевняє "Апостроф" політолог Євген Магда.

Відповідно, перекроювання карти РФ не на користь цивілізованого світу.

"Чому досі існує КНДР? Жахлива та дика країна. Бо якщо відбудеться колапс у Північній Кореї, то хтось має взяти за неї відповідальність. Якщо це буде Південна Корея разом із американською підтримкою, то американські війська наблизяться до кордонів Китаю. Якщо відповідальність на себе візьме Китай, то китайські війська зустрінуться з американськими військами. Ніхто цього не хоче, тому КНДР і існує", - зазначає Олексій Їжак.

Втім, якщо Росія сама забажає самогубства, то ніхто її не відмовлятиме.

"Мені здається, що після анексії Криму було ухвалено принципове рішення і відбулась відмова від ідеї, що в Росії потрібно побудувати демократію і всі проблеми з безпекою будуть вирішені. Виявилось, що потрібно не будувати демократію, а проводити політику розумного стримування. Зараз відбувається глобальний злом у сприйнятті Росії, як розумної держави, в якій є сенс для історичного прогресу. Ні Європа, ні США, ні Китай не рятуватимуть Росію, якщо вона почне валитися. Її не будуть цілеспрямовано знищувати, але якщо вона сама почне валитися, ніхто її не врятує", - підсумував Олексій Їжак.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів