RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чужа війна: за яким бальзамом Путін приїхав до Лукашенка

Путін привіз Бацьку аргументи для участі у війні, але той має свої контраргументи

Путін привіз Бацьку аргументи для участі у війні, але той має свої контраргументи Фото: "Слово і Діло"

Російський диктатор володимир путін прибув до Мінська на зустріч із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Цілком імовірно, що "бункерний дід" умовлятиме "картопляного фюрера" відкрити новий фронт на півночі України і вступити у війну на боці росії. Чи піде Лукашенко на поводу у путіна – свою думку в ефірі Апостроф TV висловив білоруський журналіст та політолог ВАЛЕРІЙ КАРБАЛЕВИЧ.

Безумовно, на зустрічі Лукашенка з путіним обговорюватимуться різні економічні питання та інші проблеми у двосторонніх відносинах. Звичайно, тема участі Білорусі у війні проти України стоятиме на порядку денному. Росія хотіла б більш активної участі з боку Білорусі, але я сумніваюся, що Лукашенко накаже своїм збройним силам розпочати наступ на Україну. Це погано сприймається у білоруському суспільстві, причому і серед противників, і серед прихильників Лукашенка. Тобто для білорусів – це чужа війна і в цьому важлива відмінність білоруського суспільства від російського.

Читайте: Путін живе, як загнаний звір і боїться Кадирова - Данилов розкрив подробиці

У путіна, звісно, багато аргументів, як натиснути на Лукашенка. По-перше, економічний – він може підняти ціну на газ та нафту до рівня європейських. Плюс Білорусь не повертає борги, які бере у росії. По-друге, у Білорусі перебувають російські збройні сили. Їх лише 10 тисяч, але це теж аргумент. По-третє, сьогодні Лукашенко дуже залежить від російської підтримки, особливо після протестів у 2020 році, коли Кремль допоміг йому утримати владу. Тому у путіна аргументів багато, але інша справа, що й у Лукашенка вони є, і один із них – це відсутність підтримки таких дій з боку білоруського народу.

Авторитарний режим у Білорусі фактично еволюціонує в тоталітарний: людей хапають і судять за інакодумство, лайки в соцмережах, за вияв солідарності з Україною та багато іншого. Наразі ядро протестів у Білорусі фактично розбите. Частина людей виїхала за кордон, побоюючись переслідувань, а частина вже сидить у в'язницях. У такій ситуації очікувати на якийсь вибух від білоруського народу дуже складно. Але рішення Лукашенка відправити білоруську армію на війну може стати тією обставиною, яка викличе невдоволення серед суспільства. А у що це виллється, ніхто не знає.

Українське військове керівництво теж поки що не бачить серйозної підготовки до якогось наступу. Наразі на білоруських полігонах тренуються близько 10 тисяч російських мобілізованих, вони знаходяться на всій території Білорусі і навіть не на кордоні з Україною. Частина з них їде воювати на Донбас, а на їхнє місце приїжджають нові.

При цьому Білорусь залишається єдиним союзником росії у війні проти України. Росія це цінує та платить за це. Для путіна важливий такий союзник і ось ці зустрічі з Лукашенком, мені здається, це у них такий елемент психотерапії, особливо коли білоруський президент потім на публіку говорить, мовляв, як усе правильно робить путін. В умовах міжнародної ізоляції такі слова та підтримка для російського президента, як бальзам на душу.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію