RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Провальний виступ Путіна: чому зраділи лише кремлівські посіпаки

Послання Путіна адресоване насамперед зовнішньому світу

Послання Путіна адресоване насамперед зовнішньому світу Путін нарешті видав своє послання Фото: uifuture.org

Послання російського президента володимира путіна федеральним зборам було направлено насамперед для зовнішнього світу. Путін вкотре намагається себе протиставити Заходу, водночас показуючи, що готовий до переговорів про мир. Для внутрішнього електорату було кілька меседжів, але найбільше зраділи російські чиновники, отримавши новий смачний пиріг у вигляді чергового фонду для розпилу коштів. Що ж хотів донести путін росіянам і світу і чи зміг він затьмарити приїзд Байдена до Києва - своїми думками в етері Апостроф TV поділився кандидат політичних наук, виконавчий директор "Міжнародної асоціації малих громад" ОЛЕКСІЙ БУРЯЧЕНКО.

Цей виступ потрібно сприймати як формальність. Йому хоч і наплювати на конституцію, але він має тримати якусь цивілізаційну рамку. Насамперед не для внутрішнього електорату, а для зовнішнього сектору. Для внутрішнього він традиційно говорить про скрепи, боротьбу з колективним заходом, протистояння концептуальних моделей.

Але ж де путін найбільше заробляє? У торгівлі з колективним Заходом, якому він публічно намагається себе протиставити. А цим виступом він імітує ознаки правової держави, показуючи Заходу, що я готовий до переговорів про мир, але на своїх умовах. Ось про що мова.

Читайте: Росія припиняє участь у ДСНО: що важливо знати про "ядерний договір"

Надзвичайно важливо, що такого виступу путін не робив минулого року, бо це було напередодні нового повномасштабного наступу на Україну. Тому він і відмовився. А цього року він вже не міг відмовитись. Саме з тих причин, які я назвав вище.

Чи могли ми очікувати чогось нового у цьому виступі? Звичайно, що ні. Він не міг сказати нічого нового, тому що такий виступ формується аналогом нашого Інституту стратегічних досліджень, який діє в росії. Цей виступ має в собі містити певні блоки та відповідні інституційні наповнення. Відтак, не варто було очікувати від цього виступу щось проривне від путіна. Він вкотре говорив про необхідність проведення так званої "сво", про те, що все йде за планом, а основною ціллю звісно ж було "звільнення" людей Донбасу. А все інше – це не провал рф, а така собі операція прикриття, щоб Україна не напала на них тощо.

Путін вкотре закріпив фундамент тієї ідеологічної конструкції, яку ми нещодавно чули на Валдаї. Ба більше, Валдай був більш відвертий і направлений на внутрішній електорат.

Наголошую, сьогоднішнє його звернення – це, по-перше, формальність, по-друге, має діяти в певних канонах, і по-третє, нічого очікувати не варто було.

До того ж, у путіна не було жодної змоги перебити приїзд Байдена до Києва. Це було абсолютно неможливо. Що би там в Кремлі не намагалися, як би не переписували тексти – у них нічого не вдалося. Перебити таку подію путін не мав можливості. Йому нічого протиставити Байдену – ні на зовнішньому контурі, ні на внутрішньому. Тобто ми можемо констатувати черговий путінський провал.

Що стосується економічних меседжів для внутрішньої авдиторії – те, що в економіці рф є проблеми, це вже ні для кого не є секретом. Про це офіційно говорили чиновники, які відповідають за фінансовий сектор. І дефіцит бюджету рф вже абсолютно нікого не дивує. Більше того, славнозвісний фонд "Благосостояние", який наповнювався нафтогазовими доларами, ще з минулого року надзвичайно активно використовувався для закриття і перекриття дірок, зокрема у соціальній сфері. Ну і величезні кошти на забезпечення армії і проведення так званої мобілізації. Бо для такої великої кількості чмобілізованих потрібно і техніку, і зброю, і одяг, і харчі – а нічого не було. А ще логістика, розміщення. Тому це дійсно потребує значних ресурсів, які й вимиваються звідусіль. Плюс треба враховувати посилення санкцій, яке також не додає доходів до бюджету рф.

Всі ці аспекти й призвели до того, що цей рік економіка рф проходитиме надзвичайно важко. Але путіну на це все наплювати. Він ставить перед своїми посіпаками абсолютно політичні цілі, в яких вони мають сакралізувати учасників так званої "сво". Він намагається зробити те ж, що Брежнєв після другої світової війни, коли були сакралізовані ті люди, які брали участь у тій війні. Він робить те саме, даючи так званим учасникам так званої "сво" великі пільги, кошти, житло тощо. Більш того, сім’ї загиблих і ті, хто вижив, мають скласти елітний фундамент для подальшого путінського режиму напередодні чергових виборів в рф і складуть основу його електорального ядра.

І звісно ж, дуже зраділи з цього фонду ветеранів "сво" самі урядовці, бо вони хочуть на новому фонді нажитися, банально вкрасти. Бо гроші виділяються на програму величезні, перш за все з фонду "Благосостояния", і відповідно за три роки можна буде їх прожерти. Хоча цей фонд планувався на 20 років, а з’їдять за три.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію