RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Це вже кінець: Путін розбудив сонне царство, яке знесе Росію

Вбивство воєнкора Владлена Татарського – не випадковий епізод в історії РФ

Вбивство воєнкора Владлена Татарського – не випадковий епізод в історії РФ Путін веде Росію до розпаду Фото: spilno.org

Агресивна війна Росії на українській землі наближує час загибелі російської федерації як держави. Черговим гвинтиком стала спецоперація російських спецслужб, коли так званий "воєнкор" Владлен Татарський був ліквідований у закладі, що належить "вірному псу" путіна, ватажку ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину. Про які процеси всередині росії говорить ця спецоперація та до яких наслідків вона призведе – в етері Апостроф TV розповів генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки України Василь Богдан.

Перше, що спадає на думку, – це основний посил, загально відомий в історичний ретроспективі: за чим підеш, те і знайдеш. Тому те, що зараз відбувається в росії на тлі поразки агресії в Україні, на тлі провалу зимової наступальної операції окупаційних військ, є закономірним. Те, що там бурлять і еліти, і різні клани, і різні наближені до путіна угрупування – це зрозуміло. Але це поширюється і на російське суспільство, і на різні його сегменти: чи то ура-патріотично-шовіністичні, чи ті, які не згодні з тим, що робить влада. Так, їх поки що меншість і не так чутно.

Читайте: Фінал блатного "військора": хто відправив Татарського до Кобзона

А цей персонаж став токсичним для російської влади, тому що після прийому у Кремлі він кричав про те, що "ми будемо і далі вбивати й грабувати" – одним словом "робити те, що ми любимо". Щодо його ліквідації, то тут є декілька аспектів.

Перший аспект – це можуть бути розбірки, і на це схоже, у середовищі так званих ура-патріотично-шовіністичних сил. Другий аспект – це може бути діяльність спецслужб російської федерації, зокрема ФБС, спрямована на те, щоб таким чином підняти бойовий дух, шовіністичний дух і продемонструвати, що це діяльність ворожих елементів, навіть можливо українських, для того, щоб дестабілізувати обстановку в країні і таке інше. Звичайно, під це можуть посилювати мобілізацію, виробництво озброєння і військової техніки.

Все це може бути розбірками між різними групами впливу, конкуренцією наближених угруповань до путіна. Російська еліта різного спрямування навряд чи хоче бачить наступником терориста путіна таку одіозну і токсичну фігуру як Пригожин. Тому всі ті дії, які до цього вчинялися і збоку Генерального штабу російської федерації, і з боку Шойгу, що входить в угруповання олігарха Ковальчука – дружбана путіна – свідчили про те, що вони всіляко намагаються принизити якісь успіхи Пригожина і його бандитів, і таким чином його нейтралізувати, щоб він не зміг серйозно впливати разом із Кадировим на внутрішню політику російської федерації. Більше того – претендувати на якісь лідерській позиції у майбутньому.

Що таке Санкт-Петербург? Це столиця колишньої російської романовської імперії, відома певними традиціями, рухом народників, терористичними актами щодо монархічних осіб. Ця традиція там залишилася живою на генетичному рівні. І те, що там відбулася ліквідація цього воєнкора, якоюсь мірою є закономірним.

Та я ще раз наголошую на тому, що до цього можуть бути однозначно причетні спецслужби російської федерації – перш за все ФСБ .Ми пам'ятаємо що відбулося з Дарією Дугіною, коли очевидно вчинявся замах на її батька, а загинула вона. У цьому гнилому середовищі відбуваються зараз конкурентні процеси, які навмисно провокують спецслужби – в даному конкретному випадку ФСБ. На якомусь етапі, коли вони бачать, що ситуація виходить з-під контролю, вживаються заходи подібно тому, який відбувся у Санкт-Петербурзі.

Але це не виключає того, що можуть бути якісь ініціативні кроки окремих сил, які вчиняють такі акції. З одного боку, терористична російська влада цього не хоче визнавати і говорить, що це вбивство. Але це безумовно класичний терористичний акт спецслужб. У росії, яка є не лише терористичною, але й поліцейською державою - рідко щось проходить повз ФСБ. І особливо те, що відбувається в таких угрупованнях, групках і так званих патріотичних силах, під прикриттям яких, як ми бачимо, працює конкретний кримінальний елемент, мафія. І вона переслідує свої меркантильні інтереси, які можуть бути пов'язані із певними політичними амбіціями.

У даному конкретному випадку спочатку лунали голоси, що до цього може бути причетна Україна. Зараз вони стихли, бо це абсурдно і зрозуміло, що Україна до цього відношення жодного не може мати. Це не та фігура, на яку треба витрачати можливості наших сил спеціальних операцій, спецслужб і таке інше. Це внутрішній розбірки, які контролюються і керуються спецслужбами рф. Нагадаю, що свого часу охоронне відділення царської росії намагалося керувати і терористами, і есерами. А хто там був агентом "охранки" – основний терорист партії есерів тощо. Але все одно це їх не врятувало.

Чи будуть політичні наслідки?

В росії зміна влади відбувається двома шляхами: або це палацовий переворот, когось грохнуть табакеркою, або це страшний бунт. Це по-перше.

По-друге, так складається що і колишня росія, і сучасна росія стали на цей шлях, оскільки мають прагнення до анексії, загарбання, відновлення свого статусу імперії і повернення колишніх колоній. Тому в даному конкретному випадку можна прокласти ще одну аналогію. Усі революції у росії і в Радянському Союзі відбувалися після того, як ці держави починали агресію проти якихось країн. Російсько-японська війна закінчилась революцією 1905 року. Потім війна світова, Лютнева і Жовтнева революції. Якщо говорити про Радянський Союз, то напад на Афганістан закінчився революцією-перебудовою і розвалом СРСР. Зараз практично ситуація дрейфує в той самий бік, тому що росія як країна перестала бути якимсь фактором міжнародного впливу. Вона прагнула до полюсу сили, а зараз навіть не є регіональним лідером.

Обурення і конкретна діяльність колективного Заходу настільки спричинила проблеми для росії, що там, незважаючи на наявність певних ресурсів, відбуваються деградаційні процеси в економіці, політиці, демографії. І щоб там хто не говорив, невдоволення вже виповзає на поверхню, і це теж може спричинити конкретну дію. Або відбудеться якийсь палацовий переворот, або колективні дії, спрямовані на те, що почне відбуватися фрагментація національних околиць, а вона вже частково намічається. Лише за рахунок національних околиць зараз Кремлю вдається мобілізувати той ресурс, який направляється на територію України.

Хто наступний?

Я вам скажу, що наступних може бути багато, якщо цей процес розбірок розпочався. А він пов’язаний однозначно і з криміналітетом, і з російською мафією, адже і Пригожин, і цей воєнкор пов'язані з криміналітетом і відбували покарання. Там, допоки не вичистять всіх ти, хто був пов'язаний з цією особою, вони не зупиняються. Тому попри зусилля і поліції, і ФСБ, не виключається, що такі дії можуть відбуватися і в подальшому. Це безумовно спричинить дуже серйозну активізацію тих ліберально-демократичних сил, які поки що в такому напівсонному стані. Вони починають разом з олігархатом відчувати, що наближається час-пік, який може їх всіх змести з арени російської федерації. Вони цього не хочуть, і очевидно, будуть вживатися відповідні заходи.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію