RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фінал блатного "військора": хто відправив Татарського до Кобзона

Ліквідація Татарського могла бути привітом, адресованим особисто Пригожину. Втім, могло бути і навпаки

Ліквідація Татарського могла бути привітом, адресованим особисто Пригожину. Втім, могло бути і навпаки Фото:

Один із найкрикливіших кремлівських "воєнкорів" Владлен Татарський (громадянин України Максим Фомін) загинув 2 квітня внаслідок вибуху в пітерському ресторані, що належить ватажку ПВК "Вагнер" Євгену Пригожину. Фомін-Татарський проводив там "творчий вечір", який раптово перетворився на "концерт Кобзона" через вибух бомби, захованої у статуетці. Начебто її принесла 25-річна Дар'я Трепова, яка, передавши "презент", залишила ресторан до вибуху. Трепову затримали наступного дня, але її участь у вбивстві Фоміна викликає питання. Наскільки вбивство Фоміна-Татарського може бути пов'язане із Пригожиним, читайте у матеріалі "Апострофа".

З початку кремлівської "спецоперації" проти України злочинець і колаборант Максим Фомін, який раніше воював за "ДНР", став "військовим журналістом". Як повідомляють численні джерела в РФ, Фомін-Татарський швидко влився в інформаційний пул Євгена Пригожина, не особливо приховуючи свою лояльність до господаря "Вагнера". Безглуздий "військор" після втечі окупантів з Харківської області різко виступив проти армійського командування РФ, на всі боки повторюючи викривальні тези Євгена Пригожина та голови Чечні Рамзана Кадирова.

Фомін-Татарський взагалі був великим любителем побалакати, а у таких персон часто виникають серйозні проблеми.

Особливо якщо вони самі військові злочинці і якшаються з вкрай сумнівними персонажами. Відповідно, однією з перших виникла версія, що бідолашного "військора" нібито випадково відправили на той світ, а бомба призначалася для самого Пригожина, який, ймовірно, міг заїхати на "творчий вечір" Татарського. Нібито через певні обставини господар Вагнера в ресторані не з'явився, тому Фомін-Татарський вирушив на той світ у гордій самоті.

"Привіт" Пригожину?

Сам факт того, що вибух був точковим, наштовхнув уважну публіку на наступну версію – Фоміна-Татарського "завалили" люди Пригожина, якому потрібна була або "сакральна жертва" для мобілізації "Z-ідіотів" або Татарський якимось чином порушив "кодекс Вагнера". Але тут виникли деякі нестиковки. По-перше, навіщо робити таке у власному ресторані? Адже набагато простіше під пристойним приводом витягнути Фоміна ближче до передової, убити його там, а потім зварганити героїчне відео, як безглуздий "військор" трагічно загинув, обороняючись від "української ДРГ". Бажано, щоб на відео Фомін, обвішаний "Z-символікою", перед смертю закликав усіх росіян братися за зброю. По-друге, у "Вагнері" хіба що прийнято розправлятися з провинившимся з допомогою кувалди.

"Сумнівно, що вбивство "військора" Татарського може бути спрямоване проти Пригожина, хоча його вбили саме в кафе, що належить ватажку "Вагнера". Також не варто думати, що це якесь "попередження" Пригожину. Якщо в Кремлі захочуть його попередити, Пригожина просто викличуть у потрібний кабінет і скажуть: "Ми тебе попереджаємо". Для цього вбивати іншу людину зовсім не потрібно" , - сказав в ефірі Апостроф ТБ політтехнолог Михайло Шейтельман.

З іншого боку, у Пригожина, який виступає від імені одна з "веж" Кремля, вистачає ворогів у різних силових структурах РФ. Як мінімум, ватажок "Вагнера" та його крикливі клоуни постійно діють на нерви армійському командуванню та ФСБ.

"У Пригожина конфлікт з пітерським губернатором. У ФСБ його також недолюблюють, і у керівництва спецслужби, яке раніше вже балувалося "рязанським цукром" (мем, що виник після вибухів будинків у Москві в 1999 році - "Апостроф"), вчергове може виникнути спокуса нагадати особливо завзятим панам, що вони не тільки можуть запобігати терактам, але й діяти більш превентивно", - зазначив у розмові з "Апострофом" голова Центру прикладних політичних досліджень Володимир Фесенко.

Якщо "сакральна жертва" не потрібна самому Пригожину, то мертвий Фомін у такій якості може бути вигідним кремлівським господарям путінського "кухаря".

"У цій історії проглядається і явний інтерес Кремля. Вбивство Татарського може бути використане як аргумент для запровадження військового стану та посилення репресій. Адже російська еліта починає демонструвати "небезпечне" невдоволення, окремі її представники ведуть надто відверті телефонні розмови, обурюються ходом "спецоперації" і бажають, щоб усе швидше закінчилося: Кремль не має можливості завершити війну на своїх умовах, але є можливість утихомирити "бунтарські настрої", - додав Володимир Фесенко.

Кримінальні розбирання

Кремлівські пропагандисти, які не на жарт злякалися ліквідації Фоміна, у всьому звинуватили Україну. Президент Володимир Зеленський у відповідь на претензії дав зрозуміти, що натхненників та організаторів ліквідації безглуздого "військора" слід шукати в самій РФ.

"Я не думаю про те, що відбувається у Санкт-Петербурзі чи Москві. Про це має думати Росія. Я думаю про нашу країну", - зазначив глава держави.

Незважаючи на те, що Фомін-Татарський був одним з найактивніших "військових журналістів" (близько 570 тис. передплатників у Телеграм), мав вплив на свою аудиторію і був вхожий у кремлівські кабінети, його смерть не дає Україні зовсім нічого.

"Який нам сенс провертати таку непросту операцію на території РФ? Ліквідація Фоміна ніяк не впливає на ситуацію на фронті, не розхитує систему управління та не підриває боєздатність ворога. Припустимо, це зробили спецслужби іншої країни, тоді виникає питання – чому вони не евакуювали виконавця? Припустимо, це Трепова, яку взяли за не дуже зрозумілих обставин - якась орендована квартира, авіаквитки до Узбекистану. Виходить, що "виконавця" зараз всіляко допитуватимуть, щоб вийти на "замовника". Тут дуже багато дивного", - говорить "Апострофу" експерт з питань діяльності спецслужб Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Найбільш очевидна версія, що Фомін-Татарський став жертвою внутрішніх кримінальних суперечок. Бідолашний "військор" до 2014 року встиг зайнятися бізнесом, набрав кредитів. Справа провалилася, і щоб відновити борги, він пішов грабувати банк. У 2011 році Фоміна посадили до в'язниці. У 2014 році з приходом "русского міра" до Донецька Фомін втік із в'язниці, почав воювати проти України. Його посадили назад, але тодішній ватажок ДНР Олександр Захарченко його помилував. У результаті Фомін, перебравшись до Москви, став "військовим журналістом".

"Швидше за все, Фомін комусь перейшов дорогу або не поділив із кимось кримінальні гроші, тому його прибрали. Як показує практика пострадянських країн, найчастіше вбивають саме через гроші, а не особисті конфлікти через "не те сказав "або "не так подивився". "Військори" отримують близько 10-13 тис. доларів на місяць. Вони живуть добре, особливо не напружуючись. Їм же хтось платить. Там, де багато "легких грошей" ніколи чисто не буває" , – резюмував Іван Ступак.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів