RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Альянс китайських бовдурів: як Путіна "опускають" до рівня КНДР

Кім Чен Ин з дозволу Пекіна має намір серйозно "подоїти" кремлівського диктатора

Кім Чен Ин з дозволу Пекіна має намір серйозно "подоїти" кремлівського диктатора Фото:

Лідер КНДР Кім Чен Ин виїхав на зустріч із кремлівським диктатором Володимиром Путіним у Владивосток, яка, найімовірніше, відбудеться в середу, 13 вересня. Основною темою розмов стануть постачання озброєнь із КНДР для потреб російського окупаційного контингенту в Україні. Раніше видання Financial Times (FT), ґрунтуючись на аналізі експертів, повідомляло, що Путін та Кім мають намір не просто обговорити постачання окремих видів зброї, а й укласти під егідою Китаю військову угоду. Сумнівно, що Москва та Пхеньян створять якийсь військово-політичний блок, але поглиблення військової співпраці між ними є дуже реальним. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Нова "вісь зла"?

Як вважають експерти, опитані FT, ймовірність того, що Путін і Кім досягнуть угоди щодо постачання озброєнь до РФ з КНДР, слід вважати високою.

Конкретні деталі можливої угоди поки що невідомі, але, як передбачається, Пхеньян може запропонувати Москві боєприпаси, реактивні системи залпового вогню та балістичні ракети короткої дальності, які росіяни можуть застосувати проти ЗСУ. У відповідь Кремль може запропонувати Північній Кореї зерно, нафту, військові технології та грошову допомогу.

Програма-максимум для Кім Чен Ина – розширена співпраця з РФ, включаючи і передачу просунутих технологій, у тому числі для створення супутників, атомних підводних човнів та балістичних ракет, що потенційно може посилити загрози для Південної Кореї та Японії.

Читайте також: Альянс жебраків та ізгоїв: навіщо Шойгу полетів до Північної Кореї

Також експерти FT підкреслюють можливе формування "нової осі зла" в особі Північної Кореї, Китаю та Росії під управлінням диктаторів, які, на їхню думку, становлять загрозу для демократичного світового порядку.

Утім, експерти вважають, що такі прогнози виглядають надто похмурими, особливо з огляду на те, що Пекін, як і раніше, не має наміру публічно брати участь у таких союзах.

"Твердження про нову "вісь зла", особливо за прямої участі Пекіна, звучать надто голосно. Кім Чен Ин не їде до Владивостока, щоб укладати якийсь пакт або військовий альянс. Окремі угоди тут можливі. У Кіма є конкретний інтерес - за рахунок постачання озброєнь в РФ отримати від Путіна те, що він не може отримати від свого патрона - Китаю. Йдеться про військові технології, зерно, сировину і, що особливо важливо для Кіма, російські інвестиції в залізниці та портову інфраструктуру КНДР. Питання розвитку ВПК КНДР тут фактично йде в одному пакеті з економічними інтересами Пхеньяна", – пояснив "Апострофу" голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Снарядний голод

Для кремлівського диктатора участь у таких переговорах з лідером КНДР є однозначним "зниженням рангу", але йому нема куди подітися.

Раніше, у липні, російський міністр оборони Сергій Шойгу відвідав Пхеньян, де ознайомився з новими розробками в галузі військової техніки Північної Кореї, включаючи безпілотники та міжконтинентальні балістичні ракети. Формально він прибув для участі у заходах, присвячених роковинам "перемоги" в Корейській війні, але реальною метою, швидше за все, були саме боєприпаси, брак яких починає відчувати окупаційна армія.

"Росія стикається з проблемами у забезпеченні боєприпасами, але важливо пам'ятати, що КНДР де-факто знаходиться під контролем Китаю, а сама територія Корейського півострова розділена на три частини: Північну, Південну та територію під контролем КНР. Китай використовує КНДР як інструмент для створення напруженості в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. У КНДР немає власних ресурсів та розвиненого ВПК, і тут основним донором для Північної Кореї є той же Китай ", - каже "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Тепер у разі обговорення у Владивостоці питань постачання боєприпасів із КНДР, ключовою буде позиція саме Пекіна, який і контролюватиме весь процес, хай і не публічно.

"Якщо між Кім Чен Ином і Путіним у Владивостоці і будуть досягнуті певні угоди щодо поставок озброєнь, то саме Китай як провідна сила в регіоні займатиметься взаємодією Пхеньяну і Москви, визначаючи, що саме КНДР може або не може запропонувати, оскільки велика частина ресурсів та запасів знаходиться на території КНР", - зазначив експерт.

Олег Жданов також нагадав, що вперше тема військово-технічного співробітництва росіян та північнокорейців прозвучала ще навесні минулого року, коли Кремль, проваливши свій бліцкриг проти нашої країни, почав відчувати нестачу ракет для комплексів "Іскандер".

"Тоді Сергій Шойгу звернувся за підтримкою до Китаю і КНДР, запросивши поставки ракет, сумісних з "Іскандерами". Китай прохання відхилив, а КНДР висловила готовність, оскільки має певний запас таких ракет. Але в результаті процес застопорився через слабкість економіки Північної Кореї, рівня їх ВПК, логістичних та інших проблем. Потенційно Кім Чен Ин може запропонувати Росії кілька сотень ракет для "Іскандерів", але росіянам доведеться робити уливання у відповідь у ВПК Північної Кореї, а це не тільки гроші, а й час", - зазначив Олег Жданов.

Ризик обвалу фронту

З перших днів відкритого вторгнення в Україну через санкції, Росія зазнає труднощів із самостійним поповненням арсеналу сучасних озброєнь, оскільки російський ВПК, не маючи власних розробок, змушений був імпортувати багато компонентів з-за кордону. Тепер росіянам від КНДР потрібні не лише снаряди чи ракети.

"Якщо ще червні-липні стояло питання, що РФ від Північної Кореї потрібні в основному артилерійські снаряди та окремі види ракет, то тепер, коли у росіян зовсім туго на фронті і перед ними маячить ризик чергової хвилі мобілізації, то номенклатура необхідних озброєнь, які вони потенційно можуть отримати від КНДР, розширилася до мін, стрілецької зброї, хай і старих зразків. Зараз росіян намагаються тиснути на нас на Куп'янському напрямі, куди вони заводять свіжі сили 25-армії, хай не зовсім обстріляні. Проблем з технікою у них немає, а росіяни, як і раніше, намагаються завалювати нас трупами. Іншої тактики у них немає і не буде", - зазначив у коментарі "Апострофу" військовий експерт, полковник запасу Роман Світан.

Зараз окупанти щомісяця втрачають убитими та тяжко пораненими близько 30 тис. осіб. Близько 20 тис. контрактників росіян вводять у стрій щомісяця.

"Плани російського командування повністю залежать від успіхів ЗСУ. Якщо у нас буде кілька проривів на фронті і, відповідно, зростання втрат у росіян, то їм доведеться йти на чергову мобілізацію, щоб поставити в стрій ще 200-300 тис. Кремлю необхідно чимось. озброювати своїх чмобіків. Тут їм може стати в нагоді допомога з боку КНДР та Китаю, який може діяти за спиною Кім Чен Ина ”, - додав Роман Світан.

Китай, як і КНДР, не зацікавлений у перемозі Росії, щоб "доїти" Москву, якнайдовше, вирішуючи свої економічні та політичні питання, як, наприклад, це робить президент Туреччини Реджеп Ердоган. Тільки на відміну від Анкари, Пекін і Пхеньян побоюються і різкої поразки Кремля, що суттєво посилить позиції США та їхніх союзників у всьому світі. Щоб цього не допустити, Пекін де-факто піднімає ставки у геополітичному протистоянні з Вашингтоном, "благословляючи" домовленості між Путіним та Кімом.

Читайте: Північна Корея загрожує мобілізувати гігантську армію для війни проти США

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів