RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зовсім все погано? Чому Путін знову почав погрожувати ядерною "палицею"

Хазяїн Кремля остаточно скотився до ролі Кім Чен Ина №2

Хазяїн Кремля остаточно скотився до ролі Кім Чен Ина №2 Фото:

Кремлівський президент Володимир Путін вибухнув черговими абсурдними заявами, стверджуючи, що спецслужби Великобританії нібито причетні до спроби атаки на атомну електростанцію з метою "спровокувати Росію на дії у відповідь". Виступаючи на сесії кишенькового Східного економічного форуму, у рамках якого Путін має намір переговорити з ватажком КНДР Кім Чен Ином, він заявив, що нещодавно під час бойового зіткнення на російській території ФСБ "захопила в полон" учасників "української ДРГ". Полонені нібито повідомили під час допитів, що їхнім завданням було "завдати шкоди одній із російських атомних електростанцій - підірвати ЛЕП". Причому, з його слів випливало, що "диверсантів" готували британські фахівці, а основними "підбурювачами" були США. Чому російський президент виступив із черговою порцією ядерних загроз і саме в такому незграбному форматі, читайте у колонці військового експерта Івана Ступака, спеціально для "Апострофа".

Якщо уважно вчитатися в текст виступу російського президента, то він в одній розповіді змішав у купу одразу все: Україну, "диверсію" на ядерному об'єкті, "українську ДРГ", яку нібито готували британські інструктори, згідно з "наказом" зі США, а також власні погрози на адресу всіх і одразу.

"З метою порушити діяльність енергетичної установки врешті-решт. Це не перша така спроба. При цьому на допиті вони показали, що вони готувалися під керівництвом британських інструкторів. Вони взагалі розуміють з чим вони грають чи ні? Вони чогось нас провокують на якісь дії у відповідь щодо українських атомних електростанцій?", — пригрозив Путін.

Далі кремлівський диктатор розкручував сюжет як у фантастичному романі, заявивши, що спецслужби Великобританії нібито пішли на такі дії за наказом американців.

Читайте: Кремль готує нову хвилю мобілізації: в ISW розкрили деталі

"Я знаю, що після моїх слів виття почнеться там чергове: це знову погрози, ядерний шантаж і так далі. Я вас запевняю, що це повна, абсолютна, чиста правда те, що я зараз сказав. Ось ці гаврики зараз сидять у нас і свідчення дають. Знаю можливу реакцію: та вони там все, що скажете, під дулом пістолета транслюють. Ні, це не так. І керівництво британських спецслужб знає, що я говорю правду", - заявив Путін, не уточнивши, чому саме його слова є правдою.

Модератор дискусії намагався дипломатично уточнити, чи не натякає Путін на удари у відповідь по атомній інфраструктурі України та країн Заходу, але кремлівський диктатор відповів ухильно.

"Я вам сказав, що, можливо, вони провокують нас на ці дії", – сказав Путін.

Важливо розуміти, що Кремль загрожує ЯЗ нам та всьому цивілізованому світу, починаючи з травня минулого року. Періодично у ЗМІ вилазить не зовсім тверезий Дмитро Медведєв із черговою порцією погроз та черговим переліком "червоних ліній", за які не варто заходити, інакше РФ може пустити в хід ядерну зброю.

Спочатку "ставки" Медведєва були дуже високі - військова допомога Україні, удари по тимчасово окупованому Криму, включаючи і горезвісний міст через Керченську протоку. За все це екс-президент РФ погрожував організувати "судний день".

У результаті Медведєв докотився до того, що наприкінці липня погрожував застосуванням ТЯЗ у разі успіху нашого контрнаступу. І ці погрози вилітали в трубу на тлі наших успіхів у Роботіному та перспектив обвалення фронту росіян на півдні, і, не кажучи вже про успішні дії ГУР на мисі Тарханкут, а також на "вишках Бойка".

Ядерні погрози не обмежуються лише розмахуванням ядерної палиці. Не виключено, що Кремль може готувати провокації на власній території, аби потім звинуватити Україну та країни НАТО. У середині серпня повідомлялося, що окупанти готують провокацію на Курській АЕС із евакуацією місцевого населення.

Загрози Путіна на цьому тлі звучать у ширшому геополітичному контексті, де основним адресатом його претензій є не Британія, яку він звинувачує, а саме США, які нібито "наказують" британцям. У цьому сенсі нинішні заяви Путіна є логічним продовженням нещодавніх загроз у випадку чого застосувати стратегічну ядерну зброю.

Ще на початку поточного місяця глава "Роскосмосу" Юрій Борисов повідомив, що стратегічний ракетний комплекс "Сармат" було поставлено на бойове чергування, про що Володимир Путін анонсував ще 23 лютого 2023 року.

Вперше про успішні випробування "Сармата" міноборони країни-окупанта заявило ще у квітні минулого року. Незважаючи на це, 20 лютого поточного року, у день візиту президента США Джо Байдена до Києва, було зафіксовано невдале випробування ракети "Сармат".

Зараз Путін, "викриваючи" британців та американців, продовжує трясти перед ними цим "Сарматами", нібито відповідаючи на "диверсії" проти російських атомних об'єктів. Аналогічно тому як РФ розміщує ТЯЗ в Білорусі саме для загрози насамперед Заходу, "Сармат" також є інструментом впливу на Британію і особливо США.

Комплекс "Сармат" є стратегічною системою з міжконтинентальною балістичною ракетою. Росіян заявляють, що завдяки своїм технічним характеристикам може подолати сучасні засоби протиракетної оборони.

Згідно з офіційними даними з Росії, ракета "Сармат" може подолати відстань понад 11 тисяч кілометрів та перевозити боєголовку масою до 100 тонн. Зрозуміло, що за реальних умов ніхто таку ракету не тестував.

До цього Володимир Путін у червні цього року під час зустрічі з випускниками військових академій пишався новітніми типами озброєння в армії, запропонувавши розмістити на бойовому чергуванні нові пускові установки "Сармат" із новим типом ракети.

Основна мета всіх цих потуг – погроз схилити США до "компромісів" по Україні, яка перехопила стратегічну ініціативу на фронті. Насамперед усі такі спроби були провальними. Видно, що Путіна це дуже нервує. Так само, як і те, що йому доводиться на рівних зустрічатися у Владивостоці з диктатором КНДР Кім Чен Ином, випрошуючи у нього боєприпаси. Натомість північнокорейська делегація на Східному економічному форумі з цікавістю вислухає, як США та Британія "знов каламутять воду". У КНДР офіційна пропаганда таке мовить буквально щодня.

Наступний важливий момент полягає в тому, що, судячи зі слів Путіна, основним джерелом інформації щодо "української ДРГ", яку нібито намагалися залучити до ядерної провокації, була саме ФСБ. Глава кремлівської спецслужби Олександр Бортніков і особливо його давній соратник секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев - це одні з найпослідовніших ідейних супротивників колективного Заходу.

Микола Патрушев, судячи навіть за його публічними висловлюваннями, а також за непублічною інформацією, активно просуває конспірологічні або напівконспірологічні версії про те, що "англосакси" нібито мають намір знищити Росію, що на території РФ нібито спеціально збирали біологічні матеріали, щоб створити біологічну зброю, здатну знищувати "тільки росіян".

Тобто з одного боку військово-політична слабкість самого Путіна, з іншого – Патрушев, Бортников і Кім Чен Ин, що долучився до них, розповідають про "підступи" США. Ми не знаємо, чи ризикне Путін втілити свої ядерні загрози чи ні, але одне ми бачимо точно – кремлівський диктатор з кожним днем опускається на один рівень із главою КНДР, який також постійно розмахує ядерними ракетами, погрожуючи "стерти з землі" Америку, але він все так і залишається на рівні розмов.

Читайте: Альянс китайських бовдурів: як Путіна "опускають" до рівня КНДР

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію