RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Башкирський бунт: до чого призведуть протести у російській глибинці

У Росії почастішали акції в регіонах, проте до повномасштабних заворушень справа не доходить

У Росії почастішали акції в регіонах, проте до повномасштабних заворушень справа не доходить Фото:

15 та 17 січня в російській республіці Башкирія, у маленькому райцентрі Баймак пройшли масштабні народні протести. Приводом для масового невдоволення став суд над місцевим активістом Фаїлем Алсиновим. У середу, 17 січня, його засудили на чотири роки колонії за "розпалювання ворожнечі". Цього дня на оголошення вироку прийшло кілька тисяч людей, які вважають вирок Алсинову несправедливим. У результаті акція протесту переросла у зіткнення з ОМОНом. До вечора силовикам все ж таки вдалося масовий виступ купірувати, проте причини протесту залишилися невирішеними. Про справжні причини протесту в Башкирії та про те, до чого він може привести, читайте у матеріалі "Апострофа".

Башкирський бунт

Бунт у маленькому башкирському райцентрі Баймак розпочався несподівано. Перший сигнал того, що там буде гаряче, стався 15 січня, коли під судом, де мали винести обвинувальний вирок місцевому активісту Фаїлю Алсинову, зібралося кілька тисяч людей. У результаті засідання перенесли. Проте 17 січня в суді цього селища таки винесли обвинувальний вирок Алсинову. Його засудили до чотирьох років позбавлення волі у справі про "збудження ненависті чи ворожнечі". Цікаво, що донос на Алсинова написав особисто голова Башкирії Радій Хабіров. Але про нього йтиметься трохи пізніше.

З самого ранку біля суду в Баймаку зібралися люди – спочатку щоб підтримати Алсинова, а після вироку вимагали його звільнити. На вулицю у морозний день у невеликому містечку вийшло за попередніми оцінками близько 10 тисяч людей.

Читайте також: Окупаційні "вибори" Путіна: що росіяни хочуть всучити українцям

Прихильники Фаїля Алсинова впевнені, що кримінальна справа проти нього – помста голови Башкирії Радія Хабірова "за гору Куштау".

У 2019–2020 роках через цю гору в регіоні спалахнув масштабний конфлікт. Місцева влада хотіла віддати Куштау під розробку вапняку "Башкирській содовій компанії". Проте жителі були незадоволені тим, що влада віддає місцеві підприємства та землю особам, не зацікавленим у розвитку регіону. Для башкирського населення гора Куштау – це ще й святиня.

Біля підніжжя гори активісти розбили наметовий табір, який потім розгромила поліція. Лідером протесту тоді став Фаїль Алсинов. Тим не менш, Куштау отримала статус особливої природо-охоронної території. Після цього Алсинова вважали народним героєм.

Справу проти Алсинова порушили за заявою голови Башкирії Радія Хабірова. На протестній акції у квітні 2023 року Алсинов сказав на башкирському слова "кара халик", що означає умовну назву феодально-залежного населення Золотої Орди.

Експертиза вирішила, що це словосполучення образливе. Крім того, до 2020 року Алсинов був співголовою організації "Башкорт", яка виступала за суверенітет Башкортостану, підтримувала башкирську мову та культуру. Ця організація згодом була заборонена як екстремістська.

Такого масового виступу влада республіки не очікувала. Під час акції протесту силовики перекрили у місті дорогу, глушили інтернет. Показово й те, що кілька телеграм-каналів, які висвітлювали події у Баймаку, було заблоковано. Це стало ще одним доказом того, що Telegram фактично перебуває під контролем російських спецслужб.

Силовики розганяли людей кийками, світлошумовими гранатами та сльозогінним газом. До вечора силовикам таки вдалося придушити протест. У результаті було затримано кілька десятків людей. Вже порушено кримінальні справи щодо статей про організацію та участь у масових заворушеннях та застосування насильства до представника влади. Повідомляється, що шістьох затриманих на акції активістів було заарештовано на строки від 10 до 13 діб.

Цікаво, що про такий масовий протест мешканців Башкирії російські державні ЗМІ навіть не згадали. Великі інформвидання повідомили лише про вирок Алсинову.

"Це типовий сценарій стихійного протесту, який виник несподівано. Цей протест не мав плану дій, а тому силовикам вдалося його придушити, - каже в коментарі "Апострофу" експерт Центру громадянських свобод, політолог Михайло Савва, - Проте, незважаючи на стихійність, це наймасовіший протест у Росії за останні 2 роки. Причому протест не в мегаполісі, а в маленькому райцентрі, що теж показово".

"Було дуже холодно. Це Урал. Але люди стояли на морозі, дехто грівся в автомобілях, на яких приїхали. 10 тисяч людей – це дуже багато для маленького райцентру", - зазначає Михайло Савва.

Реальні причини протесту

На думку Михайла Савви, причин для протесту було дві: "Перша причина – несправедливість засудження Алсинова. Прокурор вимагав для нього чотири роки колонії-поселення, але суд призначив 4 роки реального терміну у колонії загального режиму".

"Друга причина - антимігрантські настрої. Справа в тому, що для роботи на підприємствах з розробки копалин влада завозить мігрантів з Центральної Азії, а самі розробки ведуть вихідці з Кавказу і це місцевим не подобається", - зазначає експерт.

"У регіонах Росії дуже велике невдоволення Москвою з її курсом на надцентралізацію. Ця ситуація повсюдна, а в національних республіках вона набуває ще й етнічного забарвлення, - зазначає в інтерв'ю російський опозиційний політолог Аббас Галлямов, - Москва проводить русифікацію населення республік. У 2017 році ухвалено закон про те, що національні мови для вивчення в школах тепер не є обов'язковими. І люди такі як Алсинов зрозуміли, що це посил Москви, що національні меншини в Росії – люди другого сорту. І їхня національна мова – другого сорту".

На думку Галлямова, щоб мирні сільські жителі до цього дійшли, їх треба було довести.

Хто такий Хабіров

Арешт активіста Фаїля Алсинова пов'язують із ім'ям глави республіки Башкирія Радієм Хабіровим. Хабіров пройшов шлях від простого викладача вузу, до активіста "Єдиної Росії" та призначенця Путіна.

У 2003 році Хабіров очолив адміністрацію першого президента Башкирії Муртази Рахімова. На цій посаді він також займався організацією референдуму 2005 року, який узаконив скасування прямих виборів мерів великих міст.

Улітку 2008 року кар'єра Хабірова в рідній республіці перервалася порушенням кримінальної справи про приховування доходів та виключенням з "Єдиної Росії".

Місцеві та федеральні ЗМІ тоді писали, що Хабіров давав розпорядження про виділення певним людям квартир, причому з наданням держсубсидій. Комерційна нерухомість продавалася за затвердженими хабіровими цінами, які були в рази меншими за ринкові.

Однак Хабіров завів знайомства в Кремлі в особі "сірого кардинала" того часу Владислава Суркова і перебрався до Москви. Незабаром він став заступником начальника Управління Президента Росії з внутрішньої політики, його відновили в "Єдиній Росії" та забули про кримінальну справу. У 2018 році Хабіров повернувся до Башкирії вже як глава республіки.

"Хабіров - хамелеон, який адаптується до ситуації дуже добре. Він відтворює дискурс начальства. Це східний деспот. Він живе за принципом: "Я начальник - ти дурень". Він шалено служить начальству і так само шалено зневажає підлеглих", - характеризує стиль управління Хабірова політолог Галлямов.

Радій Хабіров став фігурантом українського сайту "Миротворець". Глава Башкирії підтримує анексію Криму та неодноразово відвідував окуповані "республіки Донбасу".

За словами політолога Галлямова, Хабіров активно вербує на війну в Україну мешканців республіки.

"Башкирія - один із лідерів у Росії з постачання гарматного м'яса на війну", - зазначив експерт.

Глава Башкирії перебуває під міжнародними санкціями, але незважаючи на це, дві його дочки живуть у Європі. Старша Світлана - в Австрії. А молодша Рита працює у Лондоні.

До чого приведуть протести і що чекає на Хабірова

На думку Михайла Савви, продовження протесту в Баймаку чекати не варто, а в Росії вони виникатимуть.

"Протест закінчиться нічим. Він був стихійним, - каже експерт , - але загалом по Росії будуть ситуативні випадки бунтів. Вони будуть пов'язані не з політикою, а з невдоволенням мігрантами, які скоюють кримінальні злочини".

Політтехнолог Олег Постернак також вважає, що особливих очікувань на поширення протестів щодо Росії очікувати не варто.

"Якщо моделювати сценарії розповсюдження протестів на інші регіони Росії, то Путін та його оточення робитимуть все можливе, щоб перетворити їх на маргінальні поодинокі випадки, які не варті жодної уваги", - зазначив політтехнолог у коментарі "Апострофу".

За словами Постернака, при владі в Кремлі перебувають співробітники спецслужб, які мають важелі впливу, а також здатні звести протести в "нуль".

Водночас прихильники Фаїля Алсинова намагаються хоч якось розгойдати протест і почали публікувати заклики до населення Башкортостану зібратися на акцію в Уфі в п'ятницю, 19 січня, о 10:00 біля пам'ятника національному герою Салавату Юлаєву.

Що стосується голови Башкирії Радія Хабірова, то і йому, як зазначають експерти, поки турбуватися нема про що.

"Хабіров - людина Кирієнка і він до нього абсолютно лояльний. До Хабірова багато претензій накопичилося, але Кирієнко його завжди прикривав. Зараз під натиском натовпу його не приберуть, але потім є всі підстави не продовжити йому перебування на посаді, - зазначає політолог Галлямов, - Але, можливо, йому нічого і не буде, оскільки для Путіна зараз важливе постачання гарматного м'яса на війну, а Хабіров у цьому досяг успіху".

На думку експерта, якщо башкири Хабірова не звалять, то їм потім доведеться розплачуватись своєю кров'ю, оскільки він відпрацьовуватиме свій прокол перед Кремлем.

"А ось затримання керівника управління голови Башкирії з соціальних комунікацій Олени Прочаковської (про це стало відомо днями – "Апостроф") – це для Хабірова тривожний дзвіночок. Прочаковська – це вже політична складова, оскільки вона, по суті, є головним політтехнологом Хабірова і займалася ручним розрулюванням складних комунікаційних ситуацій", - резюмував Аббас Галлямов.

Водночас усі експерти сходяться на думці, що ситуація в Башкирії на переобрання Володимира Путіна ніяк не вплине. Проте це може посилити конфлікти між "вежами" Кремля, які гризуться між собою, борючись за те, щоб максимально посилити свій вплив після президентських виборів, що відбудуться у березні цього року.

Читайте: "Генерал Мороз" проти Путіна: чому Росію накрило комунальне пекло


Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію

Новини партнерів