RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Теракти або війна: що чекає Росію після вбивства посла в Анкарі

Вбивство Андрія Карлова може стати прелюдією до серії терактів на території РФ

Вбивство Андрія Карлова може стати прелюдією до серії терактів на території РФ Посол РФ в Туреччині Андрій Карлов виступає під час відкриття фотовиставки "Росія очима турків" в Анкарі за кілька хвилин до його вбивства Фото: EPA/UPG

У понеділок, 19 грудня, в Анкарі був убитий посол Російської Федерації в Туреччині Андрій Карлов. Вбивцею виявився колишній турецький поліцейський Мерт Алтинтас - він випустив у дипломата не менше восьми куль, після чого заявив, що зробив це в якості помсти за Алеппо. В Україні вже порівняли вбивство Карлова з убивством ерцгерцога Франца Фердинанда в 1914 році в Сараєво, після якого розпочалася Перша світова війна. Однак зараз збройний конфлікт між Росією і Туреччиною малоймовірний. Але, швидше за все, вбивство Карлова є оголошенням масштабної терористичної війни, яка може розпочатися на території Росії за її участь у військових діях на території Сирії.

Вбивство посла Російської Федерації в Туреччині Андрія Карлова сталося під час відкриття фотовиставки "Росія очима турків", якраз коли Карлов говорив вітальну промову. Серед іншого посол пояснив, що це "перша культурна подія в Анкарі", організована після відновлення відносин між Туреччиною і Росією, зіпсованих після того, як рік тому турецькі винищувачі збили російський бомбардувальник Су-24.

Відеозапис з місця подій показує, що дипломат був застрелений молодою людиною в акуратному чорному костюмі, який весь час спокійно походжав за спиною Карлова. У якийсь момент чоловік вихопив пістолет і випустив у дипломата не менше восьми куль. Потім вбивця почав вигукувати, що зробив це в якості помсти за Алеппо: "Аллах акбар. Не забувайте Алеппо, не забувайте Сирію, не забувайте Алеппо, не забувайте Сирію, поки наші міста не відчувають безпеки, і ви не будете знати смаку безпеки, назад, назад, мене звідси забере тільки смерть. Усі, хто причетні до сирійських злочинів, будуть відповідати по одному". Нагадаємо, що російська авіація бомбардувала житлові квартали Алеппо, допомагаючи військам президента Сирії Башара Асада встановити контроль над містом.

Стрілок був ліквідований на місці події. Ним виявився колишній турецький поліцейський Мевлют Мерт Алтинтас, звільнений зі служби після невдалого військового перевороту в Туреччині в липні 2016 року. Андрія Карлова встигли госпіталізувати, але врятувати дипломата лікарям не вдалося.

Турецький поліцейський Мерт Алтінтас вистрілив в посла РФ в Туреччині Андрія Карлова Фото: EPA/UPG

Вбивство посла у всі часи вважалося залізним приводом для початку війни. З цієї причини в Україні почали порівнювати подію з інцидентом столітньої давності - вбивством австро-угорського ерцгерцога Франца Фердинанда влітку 1914 року в Сараєво. Ці події фактично і призвели до початку Першої світової війни. Історичні паралелі, зокрема, провів лідер української Радикальної партії Олег Ляшко, пояснивши, що тепер варто чекати "загострення ситуації".

Утім, прямий військовий конфлікт між Туреччиною і Росією зараз навряд чи можливий. По-перше, сторони нещодавно помирилися, по-друге, Туреччина – це країна НАТО, війна з якою означає втручання Альянсу, і по-третє, між президентами обох країн зберігаються хороші особисті взаємини, і воювати їм просто невигідно. Тим більше що одразу ж після інциденту віце-прем'єр Туреччини Нуман Куртулмуш засудив вбивство посла і запевнив, що ситуація не вплине на двосторонні відносини Росії і Туреччини. У самій же Росії кваліфікували подію як теракт.

З іншого боку, вбивство Карлова є сигналом до оголошення іншої війни - терористичної. Не будучи здатними відповісти симетрично на російські бомбардування сирійських міст, ісламісти можуть влаштувати на території РФ серію масштабних терактів з максимально великою кількістю жертв. А вибір російського посла як першої жертви дає зрозуміти, що навіть високопоставлені чиновники Росії не будуть відчувати себе в безпеці.

Читайте також

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Біньямін Нетаньяху не здатен зробити як легендарна Голда Меїр, - ізраїльський журналіст

Влада Ізраїлю припустилася цілої низки серйозних помилок