RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чи стане хімічна атака в Ідлібі останньою на рахунку Асада та росіян

Нерішучість Обами призвела до того, що відбувається сьогодні в Сирії

Нерішучість Обами призвела до того, що відбувається сьогодні в Сирії Хімічна атака в Ідлібі. Фото: EPA/UPG

У сирійській провінції Ідліб, яку контролюють повстанці, відбулася хімічна атака, від якої померли десятки осіб. Пізніше авіація завдала ударів і по лікарнях, де надавали допомогу постраждалим. Правозахисні організації стверджують, що для атак армія Башара Асада використовувала заборонену хімічну зброю, від якої раніше публічно відмовилася. США, Великобританія і Франція поширили серед членів Ради безпеки ООН проект резолюції щодо інциденту з хімічною зброєю в Сирії. Слідча комісія ООН по Сирії вже розпочала розслідування хімічної атаки. У заяві організації наголошується, що застосування хімічної зброї та будь-які умисні удари по медустановам будуть прирівнюватися до військових злочинів. Тим часом у сирійських урядових збройних силах заявляють, що ніколи не використовували хімічну зброю. Росія також встигла відхреститися від подій у Ідлібі. Про те, чи не стануть події в Ідлібі приводом покласти край війні в Сирії, "Апострофу" розповідає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Від того моменту, коли в американській адміністрації був реальний шанс покласти цьому край і нарешті позбутися Башара Асада, пройшло дуже багато часу. Нині сподіватися на те, що факт використання хімічної зброї може стати точкою неповернення, яка здатна змінити загальну ситуацію у Сирії, не варто.

Уже можна відстежити та побачити реакцію теперішньої американської адміністрації, яка по суті займається звинуваченнями у всьому адміністрації Барака Обами. І це, так би мовити, дає їй можливість умити руки. У їхніх словах багато правди. Насправді, нинішня адміністрація Білого дому отримала ситуацію у тому вигляді, в якому її залишила адміністрація Обами. І в значній мірі саме нерішучість Обами врешті й призвела до того, що відбувається сьогодні.

У будь-якому випадку ми скоріше за все побачимо доволі неоднозначну реакцію світу на здійснення сирійською армією атак за допомогою газу. І Асад, і росіяни будуть до останнього спростовувати факти, а потім виникне нова версія як мінімум про те, що хімічну зброю використали ісламські бойовики.

Поки що будуть розбиратися. Ще й не факт, що буде утворена міжнародна комісія щодо розслідування. Швидше за все, докорінним чином нічого не зміниться в ситуації з Сирією. Реакція світу на події там буде млявою та неадекватною. США обмежаться скиданням всього на попередників. Також не думаю, що у зв'язку з цими подіями може бути прийнята резолюція Радбезу ООН, оскільки Росія вже зробила заяви і спростовує сам факт застосування у Сирії хімічної зброї.

Можна подумати, що ця хімічна атака – останній злочин, який здійснив режим Башара Асада і росіяни у Сирії. Хіба реакція на попередні злочини відзначались коли-небудь чимось особливим?

Єдине важливе питання стосується угоди щодо хімічної зброї, яка була укладена між росіянами і американцями. Асад же мав позбутися хімічної зброї, а Росія виступала гарантом того, що ця зброя буде виведена. Якщо війська Асада знову застосували хімічну зброю, то ще раз показує, наскільки можна вірити росіянам, наскільки вони готові виконувати свою частину угоди. Це скоріше аргумент під час дебатів в Радбезі ООН, який, відверто кажучи, ні на що не вплине. Бо росіяни все одно будуть казати, що це "божа роса".

Читайте також

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський