RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На тлі війни: чи втримає Нетаньяху владу в Ізраїлі

Між Ізраїлем і Палестиною знову розгорівся масштабний конфлікт

Між Ізраїлем і Палестиною знову розгорівся масштабний конфлікт Сектори Гази Фото: Getty images

Військовий конфлікт між Ізраїлем і Палестиною знову активізувався. З 10 травня сторони здійснили низку ракетних обстрілів по територіях один одного, що призвело до численних жертв і поранених. Передувало загостренню масові зіткнення між ізраїльтянами і палестинцями в Єрусалимі. Наразі у деяких містах Ізраїлю тривають масштабні сутички ізраїльських арабів і євреїв, вводиться надзвичайний стан. Чого очікувати від загострення конфлікту і як це може позначитися на політичній ситуації в Ізраїлі - в матеріалі "Апострофа".

Що сталося

Сутички між палестинцями в Єрусалимі і ізраїльськими поліцейськими почали виникати ще напочатку священного для мусульман місяця Рамадан (у 2021 році проводиться з 12 квітня по 12 травня, - "Апостроф"). Почалося все з заборони правоохоронців на проведення традиційного вечірнього збору палестинців з нагоди Рамадану в Старому місті Єрусалиму. Ситуація загострилася в регіоні ще й через наміри ізраїльської влади виселити кілька арабських поселень зі східної частини Єрусалиму, а також після рішення глави Палестинської національної автономії Махмуда Аббаса про перенесення президентських і парламентських виборів, які повинні були відбутися 22 травня. Причиною перенесення виборів стала відмова Ізраїлю допустити їх проведення в Східному Єрусалимі.

Сутички призвели до того, що в ніч на 24 квітня з сектора Газа було випущено 36 ракет по південних районах Ізраїлю. У відповідь ізраїльський танк знищив пост ХАМАСу в Газі, а авіація обстріляла підземне укриття і ракетні установки. Це стало першою масштабною ескалацією між Палестиною та Ізраїлем з листопада 2020 року.

Нові заворушення сталися 7 травня на Храмовій горі, де тисячі мусульманських віруючих зібралися на п'ятничну молитву. За інформацією поліції, палестинці почали закидати їх представників камінням і піротехнічними засобами. Правоохоронці у відповідь застосували гумові кулі і сльозогінний газ. В результаті постраждали щонайменше 205 палестинців і 17 поліцейських.

Пік ескалації всередині Єрусалиму припав на 10 травня, в день святкування Дня Єрусалима. Напередодні свята тисячі палестинців зібралися на ніч на Храмовій горі і забарикадувалися в місцевій мечеті і важливій для мусульман святині Аль-Акса. У зв'язку з цим ізраїльські поліцейські заборонили євреям проводити марші з прапорами в цій частині Єрусалиму, і, разом з тим, стягнула великі сили до мечеті.

Зіткнень уникнути не вдалося, мусульмани почали закидати ізраїльських силовиків камінням, петардами і пляшками із запальною сумішшю. Ті, в свою чергу, використовували сльозогінний газ, щоб відтіснити палестинців з території. В результаті більше 300 палестинців отримали поранення. Ізраїльська сторона заявила про 21 пораненого поліцейського.

Після цього ввечері з боку сектору Газа було випущено 45 ракет, з яких сім - по Єрусалиму. Відповідальність за обстріли взяло на себе палестинське угруповання ХАМАС.

У відповідь Ізраїль обстріляв сектор Газа. За даними міністерства охорони здоров'я Палестинської Автономії, загинули двадцять осіб, в тому числі дев'ять дітей, і ще 65 отримали поранення. З боку Ізраїлю про загиблих не повідомляється.

Авіаудар в Секторі ГазиФото: Getty images

На ситуацію відреагували в США, ЄС, Росії і ООН, де висловили стурбованість з приводу насильства і "провокаційних дій" на Храмовій горі, і закликали вжити заходів для зниження напруженості в Східному Єрусалимі і в секторі Газа.

Українське МЗС також опублікувало заяву, в якій закликає сторони негайно припинити ракетні обстріли.

"Засуджуємо загострення ситуації в Східному Єрусалимі, Секторі Газа і на Західному березі, яке призвело до людських жертв. Ракетні обстріли території Ізраїлю повинні негайно припинитися. Визнаючи право Ізраїлю на самооборону, закликаємо всі сторони утриматися від ескалації насильства", - сказано в заяві.

11 травня ескалація конфлікту продовжилася, ввечері в Тель-Авіві і його передмістях спрацювали сирени повітряної тривоги. У ХАМАС заявили, що випустили по Ізраїлю понад 130 ракет, більшу частину з яких перехопила ізраїльська система протиповітряної оборони "Залізний купол".

Відзначається, що обстріл центрального регіону Ізраїлю став "найбільшою атакою подібного роду", так як зазвичай вогонь з сектора Газа ведеться в напрямку прилеглих міст, Сдерот і Ашкелон. Тель-Авів розташований значно далі. Через масовані обстріли аеропорт Бен-Гуріон тимчасово припиняв роботу.

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що у відповідь вразила низку об'єктів терористів, в тому числі ліквідувала главу району Газа, главу військової розвідки ХАМАС, начальника відділу безпеки військової розвідки ХАМАС і його заступника. В цілому ізраїльські військові знищили 300 об'єктів ХАМАС, в тому числі місця виробництва і зберігання зброї, об'єкти військової розвідки.

Згідно з даними палестинського МОЗ, в результаті обстрілів загинуло як мінімум 35 осіб, з боку Ізраїлю дані уточнюються, хоча місцеві ЗМІ пишуть про 5 загиблих і десятки поранених місцевих жителів.

Паралельно в ізраїльському місті Лод почалися сутички між арабським і єврейським населенням. Люди підпалювали машини, синагоги і магазини, а також нападали на проїжджаючі повз автомобілі. Через масові сутички на вулицях місцева влада попросили ввести війська, оголосити надзвичайний стан і комендантську годину. За словами мера Яіра Ревіво, контроль над ситуацією був повністю втрачений. Туди направився прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху, у місті вже оголошено надзвичайний стан. Також повідомляється, що спецназ ізраїльської поліції прибуває в місто.

У зв'язку з небезпечним загостренням бойових дій між Ізраїлем і Палестиною, 13 травня Рада безпеки ООН збереться для обговорення цього питання.

У свою чергу в Ізраїлі заявили, що армія буде продовжувати наносити удари по об'єктах ХАМАС і палестинського ісламського джихаду в секторі Газа і "готова до більш широкого конфлікту".

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що палестинські угруповання ХАМАС та "Ісламський джихад" заплатять "дуже велику ціну" за проведені на цьому тижні ракетні обстріли Ізраїлю. "ХАМАС і Ісламський джихад" платять і будуть платити ціну за свою войовничість. Вони заплатять своєю кров'ю", - додав прем'єр.

Імовірність подальшої ескалації

Ізраїльсько-палестинський конфлікт триває вже понад 70 років з постійними взаємними обстрілами і ескалацією. Іноді бойові дії йдуть на спад, але напруга на кордоні не спадає ніколи. І говорити про те, що після останнього ракетного обстрілу сторони підуть на перемир'я, також не доводиться, а скоріше навпаки.

"Звичайно, на цьому все не скінчиться. На мою думку, палестинці зараз намагаються дійти до третьої інтифади. Далі буде загострення, і це абсолютно точно", - сказав в коментарі "Апострофу" експерт-міжнародник Олексій Кафтан.

Для довідки: Арабською мовою слово "інтифада" означає дослівно "підйом", "потрясіння" або "позбавлення" від кого-небудь або чого-небудь. Але в контексті боротьби між палестинцями та ізраїльтянами, що триває протягом декількох десятиліть, "інтифада" означає організоване повстання, підтримуване як простими палестинцями, так і різними політичними гравцями в регіоні і спрямоване проти Ізраїлю. Вважається, що вже було дві інтифади. Перша стартувала в 1987 році і завершилася в 1993-му, друга почалася в 2000 році і тривала близько чотирьох років.

Свою впевненість експерт аргументує тим, що це загострення вигідно відразу декільком сторонам. При цьому не тільки безпосереднім учасникам цього конфлікту, але і регіональним і позарегіональним гравцям.

"10 травня проходило святкування дня, коли Єрусалим став ізраїльським. Палестинські сили різного профілю, в тому числі ХАМАС, скористалися ситуацією і вирішили нагадати, що частина Єрусалиму належить палестинцям. Цю ситуацію можна було спрогнозувати, а чи можна її було уникнути? Напевно, але ніхто не хотів цим займатися, тому що вона була вигідною. Вигідною палестинцям, щоб нагадати, як їм важко, про те, що їх гноблять ізраїльтяни, хоча не все так однозначно. Водночас ізраїльській владі треба думати, що ж робити з наступними виборами. Це роблячи відскилку до електорального стану Нетаньяху і його політичної сили, його нинішнього стану в якості прем'єра. Відповідно, з цим треба щось робити, особливо з огляду на те, що в США змінився лідер, і на відміну від Дональда Трампа Джо Баден має менше сентиментів щодо ізраїльського керівництва", - пояснює він.

Ізраїльська система ППО перехоплює ракети із Сектора Гази

Ще одна країна, що зацікавлена в загостренні конфлікту, - Іран. Кафтан нагадав, що нинішній американський президент неодноразово заявляв, що треба повернутися, або в якийсь інший спосіб відновити ядерну угоду з Іраном, але при цьому не демонстрував бажання йти на поступки Тегерану. Тому Іран міг фактично використовувати свій вплив на ХАМАС, який взяв на себе відповідальність за обстріл, щоб зміцнити переговорну позицію з США.

Не виключає експерт-міжнародник і російського сліду в нинішньому загостренні.

"Тут є безпосередньо і російський слід, в новинах з приводу конфлікту вже писали, що ХАМАС інформує російське керівництво і завжди на зв'язку з Москвою. Тобто ми розуміємо, що мова йде не тільки про інформування, а й про якісь інші контакти. З огляду на те, що вже був прецедент попередньої інтифади, при якій палестинці підбивали ізраїльські танки саме з російських протитанкових комплексів, це може свідчити і про налагодження відносин і в цій ситуації. А розуміючи, що може статися зустріч Байдена і Путіна, де імовірно буде обговорюватися тема Близького Сходу, доля іранської ядерної програми і угоди з Іраном, це є предметом торгу", - сказав він.

Політична криза в Ізраїлі посилиться

Паралельно з протистоянням палестинців і ізраїльтян всередині Ізраїлю розвивається ще одна - політична - історія, абсолютно невигідна чинному прем'єру країни Біньяміну Нетаньяху. В Ізраїлі в березні пройшли вже четверті за два роки парламентські вибори. З попередніми партіями у прем'єрської фракції "Лікуд" не виходило створити стійкої коаліції, і нові вибори також не дозволили їм отримати більшість, яка змогла б сформувати уряд і залишити Нетаньяху на своїй посаді.

Ситуацію на користь чинного уряду могла поліпшити арабська партія РААМ на чолі з Мансуром Аббасом, яка раніше завзято відстоювала права "пригнобленого" палестинського народу, підтримувала терористичні організації і виступала за знищення Ізраїлю. Однак останнім часом Аббас став публічно заявляти про готовність змінити політику і боротися не за створення Палестинської держави, а за інтереси своїх виборців у Ізраїлі.

Це і послужило виходом Аббаса з Об'єднаного арабського списку - блоку з декількох арабських партій - і його окремим походом на вибори.

У підсумку, незважаючи на всі прогнози, РААМ отримав 4 мандати, і тепер від цієї партії і її голови залежить, чи зможе Нетаньяху побудувати коаліцію. Але останні події можуть серйозно вплинути на цю можливість.

"Це точно буде складніше, і, швидше за все, арабські політичні сили просто виставлять вищу ціну за формування коаліції. Хоча Нетаньяху вже втратив мандатне формування уряду, його отримав лідер опозиції Яір Лапід. Тому, ймовірно, що араби будуть домовлятися з ним, а не повернуться до переговорів з Нетаньяху. Таким чином, є можливість того, що Нетаньяху покине посаду прем'єра", - вважає експерт з міжнародної політики Ілія Куса.

Нетаньяху може покинути пост прем'єраФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Зараз, за словами експерта, у Нетаньяху є дві можливості залишитися прем'єром: це сформувати широку коаліцію і створити тимчасовий надзвичайний уряд, в якому буде ротаційний прем'єр. Таке вже робили в минулому році: "Наприклад, спочатку прем'єром буде Нетаньяху, а потім Лапід, як вони зробили з Біньяміном Ганцом в минулому році. І так Нетаньяху або досидить до кінця, або через півроку перестрибне на вибори президента, оскільки зрозуміло, що навіть якщо домовлятися з опозицією, віддавати владу Лапіду навряд чи видається можливим".

"І другий варіант - п'яті вибори, щоб добрати необхідні мандати. У цьому йому може допомогти ця ескалація, тому що він добре грає саме на антикризових моментах", - додав Куса в коментарі "Апострофу".

На думку ж Кафтана, Нетаньяху опинився у вельми скрутному становищі, коли посилення політичної кризи буде неминучим за будь-яких дій.

"Можливість об'єднання з РААМ залишається, але наскільки це ймовірно після того, що сталося? Це залежить від того, як себе поведе чинна влада Ізраїлю в подальшому. Тобто якщо влаштують зачистки, виїмки арсеналів, подальші удари по терористичній інфраструктурі, це призведе до певного резонансу і ускладнить співпрацю з арабської партією. Але, з іншого боку, якщо цього не робити, це обвалить рейтинг правлячої партії. Тобто політична криза буде поглиблюватися і надалі", - вважає він.

Зокрема, експерти нагадали, що проти прем'єр-міністра в Ізраїлі відкриті кримінальні справи, його звинувачують в корупції, шахрайстві і зловживанні довірою. Втративши свій пост, Нетаньяху ризикує потрапити за грати і надовго забути, або навіть поховати свою політичну кар'єру. Щоб цього не сталося, у нього є ще один варіант - президентські вибори.

"Його інтерес стати прем'єром в тому, що в такому разі його буде складніше засудити, плюс він буде зберігати всю повноту влади. Але у нього є ще один вихід - участь в президентських виборах, які повинні відбутися влітку. Хоча президент в Ізраїлі не має дуже широких повноважень, це церемоніальна посада, але це може дати йому захист від судового переслідування і залишитися в ізраїльській політиці", - сказав Куса.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Новини партнерів