RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

"Диво-ліки" від ковіду: чи допоможе українцям гуманітарна допомога зі США

Як американські ліки допоможуть в подоланні епідемії ковіда

Як американські ліки допоможуть в подоланні епідемії ковіда Препарати "Етесевімаб" та"Бамланівімаб"

"Інноваційні ліки прямої дії на коронавірус вже в регіонах". Таке повідомлення днями поширили в МОЗ. Йдеться про препарати "Бамланівімаб" (Bamlanivimab) і "Етесевімаб" (Etesevimab), які були поставлені в Україну як гуманітарна допомога США. У МОЗ стверджують, що препарати здатні боротися з COVID-19 і запобігають виникненню ускладнень. Що ж за ліки привезли в Україну і як вони допоможуть у подоланні епідемії - з'ясовував "Апостроф".

Диво-ліки?

В Україну було поставлено 20 тисяч флаконів препарату "Бамланівімаб" і 40 тисяч флаконів "Етесевімаб". Це препарати моноклональних антитіл. Саме моноклональними антитілами лікувався екс-президент США Дональд Трамп.

"Домовленості про отримання цієї допомоги були узгоджені під час візиту президента України Володимира Зеленського та міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка у США", - зазначають у МОЗ.

"Механізм їх дії полягає в блокуванні прикріплення вірусу до мембрани клітини, що унеможливлює потрапляння SARS-CoV-2 в клітини людини. Діють ці ліки безпосередньо на вірус - препарати зв'язуються з спаєчними білками вірусу, запобігаючи проникненню вірусу в клітину і подальшому розмноженню", - пояснюють у МОЗ.

"Це специфічні до S-протеїну імуноглобуліни G1 людини, - додає "Апострофу" професор інституту фізіології ім. Богомольця Віктор Досенко. - Вони зроблені як моноклональні антитіла, які в організмі формують штучний захист від вірусу. Вони дають захист протягом трьох тижнів. Але це не альтернатива вакцинації, а лікування на період, коли вакцинація не зроблена або ще не настав час для формування вакцинального імунітету. Вартість однієї ін'єкції 1250 доларів".

Зазначимо, що у лютому Управління з продовольства і санітарного нагляду США (US Food and Drug Administration) видало дозвіл на екстрене застосування препаратів "Бамланівімаб" і "Етесевімаб", що вводяться разом для лікування COVID-19.

"Більш жорстких вимог до препаратів не виставляє жодна організація", - зазначає Досенко.

Однак думки фахівців щодо ефективності ліків з США розходяться.

"Поки немає достовірних препаратів, які точно працюють і надають пряму противірусну дію. Але є дослідження, які говорять, що моноклональні препарати знижують ризик смертності, - пояснює "Апострофу" столичний лікар-пульмонолог Анна Анікєєва. - У багатьох країнах в світі моноклональні препарати є в протоколах".

Наприклад, в січні цього року 200 тисяч доз препаратів моноклональних антитіл закупила Німеччина.

"Вони діють як пасивна вакцина. Введення цих антитіл на ранній стадії може допомогти пацієнтам з групи ризику уникнути тяжкого перебігу хвороби", - зазначав міністр охорони здоров'я Німеччини Єнс Шпан.

Втім, на початку року Європа ще не була "знайома" з штамом Дельта, який зараз превалює на континенті. А саме проти Дельти, за словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, "диво-препарати" не працюють.

"Ці моноклональні антитіла практично не працюють на штами, які викликають заклопотаність. Ось тому виникає велике питання в застосуванні", - зазначила Голубовська.

"Нам скинули препарат, який зняли у США з їх протоколу в зв'язку з низькою ефективністю проти штаму Дельта", - додав "Апострофу" епідеміолог Олексій Галімський.

Гуманітарний вантаж із ліками зі СШАФото: facebook.com/ukr.embassy.usa

"Ці препарати ефективно попереджають розвиток захворювання або його важкий перебіг в групах ризику. Це відноситься до Дельти і будь-яких іншим штамів", - у свою чергу запевняє Досенко.

Але як би там не було, "Ми не в тій ситуації, коли ми можемо перебирати. Адже немає високоефективного специфічного препарату для лікування коронавірусної хвороби, такого, наприклад, як "Таміфлю" проти грипу. Тому хоч щось вже краще, ніж зовсім нічого", - запевняє Галімський.

"Наскільки точно це ефективно, сказати важко: шанс зниження смертності є, але він невисокий. Хоча за пацієнтів ми все одно повинні боротися", - резюмує Анікєєва.

Дивна організація

Дійсно, якщо є шанс, що "Бамланівімаб" і "Етесевімаб" можуть попередити важкі форми розвитку захворювання, то чому б ним не скористатися.

Очевидно, так вважають і в Міністерстві охорони здоров'я, адже напередодні поставки препаратів в Україні було оновлено протокол надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби. У цьому документі чиновники легалізували застосування нових ліків, затвердивши, що моноклональні антитіла можуть призначатися пацієнтам з легким або середнім ступенем захворювання, але з високим ризиком до прогресування до важкої форми.

Фактори високого ризику, згідно з протоколом - це вік 65+, надлишкова маса тіла, вагітність, діабет, хронічне захворювання нирок, легенів, серцево-судинні захворювання.

Але! На етапі організації терапії у МОЗ припустилися низки помилок.

Так, згідно з оновленим протоколом, призначають комбінацію препаратів "Бамланівімаб" і "Етесевімаб" сімейні лікарі. Лікувати американськими ліками українські медики можуть лише в амбулаторному режимі, але в умовах установи охорони здоров'я. Якщо пацієнт потребує госпіталізації або вже перебуває на лікуванні в стаціонарі, то "Бамланівімаб" і "Етесевімаб" йому ніхто не призначить.

Фото: Getty images

"Але у нас немає практики надання амбулаторної допомоги в державних установах, які надають стаціонарну допомогу, - зазначає Галімський. - В країні знищена швидка: тобто немає лікаря з машиною, який може відвезти інфекційного хворого в стаціонар. Уявімо цю картину: хворий з підтвердженим коронавірусом, з легким перебігом хвороби, прийде в поліклініку на прийом, де в одній черзі сидять хворі з іншими захворюваннями і лікарі на щеплення. І цей хворий, замість того, щоб сидіти вдома на самоізоляції, прийде в поліклініку і буде чекати направлення в стаціонар для лікування цими препаратами. А це високо заразний хворий. Так, сімейний лікар може виписати електронне направлення, а пацієнту просто прийде смс з його номером. Але групи ризику це 65+, а це люди з низькою цифровою грамотністю і швидше за все вони прийдуть на прийом в поліклініку".

У США ці потоки пацієнтів розмежували - влада організувала окремі пункти для введення моноклональних препаратів.

Крім того, згідно з протоколом, препарати необхідно призначати протягом п'яти днів з моменту появи перших симптомів коронавірусу. Але проблема в тому, що від моменту появи симптомів до моменту постановки діагнозу ці п'ять днів можуть минути.

"А хто у нас з пацієнтів, навіть на третій день легкого перебігу захворювання, звертається до сімейного лікаря? Ви пробували останнім часом безпроблемно записатися на прийом до свого сімейного лікаря день у день? Ну, припустімо, через реєстратуру з підозрою на ковід можна потрапити до чергового лікаря і зробити швидкий тест. Це перша доба. Але, швидше за все, у першу добу хворий не потрапить в стаціонар для надання цієї допомоги. У кращому випадку втрачається два дні. Ще з початку першого високоамплітудного осіннього підйому ми бачимо, що хворі з нетяжким перебігом просто не звертаються до лікарів", - резюмував Олексій Галімський.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів