RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Примусова вакцинація призведе до певних потрясінь, треба діяти інакше - епідеміолог

Андрій Александрін про обов'язкову вакцинацію українців

Андрій Александрін про обов'язкову вакцинацію українців Фото: УНІАН

В Україні з 8 листопада буде запроваджена обов'язкова вакцинація для працівників виконавчих органів влади і навчальних закладів. Цей крок МОЗ вже викликав хвилю обурення. Зокрема, педагоги заявили, що вакцинація - справа добровільна, а примусові заходи є неправомірними. Чи потрібна фактично примусова вакцинація і як доносити інформацію до людей, щоб збільшити темпи щеплень - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів кандидат медичних наук, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін.

— Чи має бути якась державна стратегія, спрямована на примусову вакцинацію? Чи це право людини — померти або вакцинуватися, або зіграти в лотерею й перенести все безсимптомно?

— Це палиця з двома кінцями. Як показує досвід, якщо робити це насильно, це створюватиме певне соціальне потрясіння в суспільстві. Тому тут має працювати постійна, правильна роз’яснювальна комунікаційна кампанія з боку центральних органів виконавчої влади. Ми не повинні піддавати населення таким інформаційним бумам: ось у нас епідемія кору, тому всіх масово вакцинуємо від кору, стартує сезон грипу — ми всіх масово вакцинуємо, прийшов до нас ковід… Немає ніякої різниці. Процес вакцинації має бути постійним, а роз’яснювальна робота має проводитися ще з дитячого садка.

- Але чому в нашому суспільстві досить сильно розвивається антивакцинальна кампанія?

- Тому що погано доноситься інформація простою мовою до населення. Тому що всі наші страхи виникають від незнання, від невпевненості, від цитування, зокрема державними мужами фейкової інформації.

Справа в тому, що в нас навіть Міністерство охорони здоров’я України грішить тим, що найчастіше вони говорять якісь певні факти, але не дають під це докази.

Докази мають бути обов’язково опубліковані в провідних світових журналах, і має бути представлена для перевірки будь-яким фахівцям вся база досліджень.

— Якщо подивитися на моїх знайомих у селах, то результати мають публікуватися в газеті "Порадниця". Тільки так це дійде до нашого звичайного громадянина.

— Повністю з вами згоден. Справа в тому, що на сьогодні та комунікація, яка йде, наприклад, з боку Міністерства охорони здоров’я по відношенню до населення, ведеться через соціальні мережі. Але це ніяк не впливає на нашу головну когорту населення — групи ризику, яких мають забезпечити повноцінним охопленням вакцинопрофілактики.

Раніше, у серпні 2021 року, мене здивувала заява нашого прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, що Україна входить у п’ятий етап вакцинопрофілактики — останній для українців. Я хочу зауважити, що за підсумками перших чотирьох етапів вакцинації повністю повинні були отримати щеплення 21,5 млн громадян України. Вибачте, навіщо ми переходимо до п’ятого етапу вакцинопрофілактики, якщо ще не виконали зобов’язання по чотирьох?

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів