RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Перемога над ворогом під Харковом та оборона Донбасу: онлайн подій війни 14 травня

Рівно 80-й день триває повномасштабна війна, розв'язана Росією проти України, що складається не за планом російського агресора.

Українські військові дають гідну відсіч ворогові та щодня звільняють захоплені населені пункти.

Найважчі бої точаться зараз на Донбасі та на Ізюмському напрямку, куди ворог стягнув величезну кількість військ. Також продовжується оборона Маріуполя.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.


23:55 "Save Mariupol, save Azovstal right now!" - закликав Kalush по завершенні виступу у фіналі Євробачення.

23:34 Посол Росії у США Анатолій Антонов заявив, що його країна не збирається капітулювати:

"Ми твердо і ясно говоримо і однозначно в цьому впевнені, принаймні російські дипломати, які тут працюють, такої капітуляції не буде, ніколи не буде".

За його словами, всі цілі, які поставив Путін перед збройними силами РФ, "будуть виконані".

22:57 ЗСУ готуються до двох великих наступів росіян — на Сєвєродонецьк та на трасу Лисичанськ-Бахмут з боку Попасної та Білогорівки. Про це сьогодні заявив губернатор Луганської області Гайдай:

"Обласний центр росіянам потрібен "для галочки", дорога – щоб відрізати область від сполучення з іншими регіонами, тобто оточити її".

За його словами, для забезпечення цього наступу в регіон йде 2,5 тисяч одиниць ворожої техніки.

22:35 Російського полковника Юрія Медведєва, що воював на Київщині, вбили самі ж росіяни, пише видання Politico. Рашисти переїхали танком власного командира, щоб помститися за втрату половини бойового складу бригади на полі бою.

22:33 Звернення Зеленського за підсумками 80-го дня війни: "Ситуація на Донбасі залишається дуже важкою. Російські війська досі намагаються показати хоча б якусь перемогу. На 80-й день повномасштабного вторгнення це виглядає особливо божевільно, але вони не припиняють цих намагань. Я вдячний кожному й кожній, хто тримає оборону та наближає і для Донбасу, і для Приазовʼя, і для Херсона те саме, що зараз відбувається на Харківщині. Крок за кроком змушуємо окупантів піти з української землі. Змусимо піти й з українського моря".

22:06 14 травня на Донецькому і Луганському напрямках українські бійці знищили:

  • 8 танків;
  • 5 артилерійських систем;
  • 9 одиниць бойової броньованої техніки;
  • 5 ворожих автомобілів;
  • підрозділи протиповітряної оборони збили 6 безпілотників "Орлан-10" та один тактичний розвідувальний безпілотник "Елерон".

21:55 Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай: "Рашисти готуються знову переправлятися через річку Сіверський Донець в Білогорівці…ідіоти. Деякі ідіоти зрозуміли, чому їх туди посилають і цілий батальйон відмовився йти в атаку. Але скоро підтягнеться "свіжачок". 2,5 тисячі одиниць важкої техніки вже йдуть в наш бік з раніше окупованих територій".

21:40 Колишній президент РФ Медведєв заявив, що Росії "плювати на невизнання зміни кордонів України з боку G7, важлива справжня воля людей, які там проживають".

21:33 Мер тимчасово окупованого Скадовська звільнив усіх бюджетників, які перейшли на бік рашистів.

Окупаційна влада "запрошує" мешканців пройти "реєстрацію" для соціальних виплат. Мовляв, українські записи Україна знищила. Це провокація ворога – усі записи є у державних реєстрах, які справно функціонують. Він запевнив – Україна буде виплачувати усі соціальні виплати, не варто підігравати ворогу та збиватися на його манівці. Тим же, хто таки виконає "прохання" окупантів, буде дуже важко зберегти виплати у майбутньому.

"Також я надав доручення припинити трудові відносини з усіма працівниками, які були залучені або брали участь у заходах, які організовувала "нова влада" до 9 травня. Ті, хто підтримують заходи під прапорами країни-агресора, не будуть отримувати заробітну плату чи інші виплати з бюджетних коштів", – повідомив мер міста.

21:18 Сьогодні ввечері з території РФ вороги обстріляли Великописарівську громаду Сумської області. Близько 6 пострілів з міномету. Людських жертв немає.

21:05 Вже 38 посольств відновили свою роботу у Києві.

20:58 На Дніпропетровщині сьогоднішній день минув відносно спокійно. Протягом дня окупанти кілька разів з "Градів" обстріляли прикордонні території Криворізького району. Постраждалих немає.

20:53 Українські захисники розповідають про застосування Javelin:

20:44 Кладовище російської бронетехніки у Ніжині.

20:36 Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій. Верховна рада прийняла документ 3 травня. Підставами для заборони, зокрема, є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії РФ та/або Білорусі проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

20:25 У Нідерландах заморозили понад 640 млн. євро російських активів. Про це йдеться у звіті координатора щодо реалізації санкцій проти Росії, колишнього міністра закордонних справ Стефа Блока.

20:11 Стивен Кинг продолжает троллить кремлевского террориста:

"Путин думал, что имеет дело с болонкой. Оказалось, что это была росомаха. Слава Україні".

19:43 Це трофейна вівчарка, яка служила у росіян, але у ході боїв в одному з районів Миколаївської області потрапила до Нацгвардії. За місяць вона вивчила команди українською і тепер буде допомагати у боротьбі за перемогу України.

19:23 Нова президентка Угорщини Каталіна Новак підтримала Україну і озвучила оновлену позицію Будапешту щодо війни. Вона назвала 10 пунктів, в яких виклала позицію щодо російського вторгнення та ставлення до України:

  1. Ми засуджуємо путінську агресію, збройний напад на суверенну державу.
  2. Ми назавжди скажемо "ні" всім зусиллям відновити Радянський Союз.
  3. Ми, угорці, хочемо миру тут і в сусідніх країнах, ми хочемо миру, а не війни.
  4. Ми вимагаємо розслідування та покарання військових злочинів.
  5. Ми не нейтральні, ми на боці невинних жертв і правди. Ми виконуємо свої зобов’язання в рамках ЄС і НАТО, але якщо цього захочуть угорські інтереси, ми скажемо ні.
  6. За жодних обставин ми не хочемо відмовлятися від свого суверенітету, за який неодноразово боролися, і постійно розвиваємо наші оборонні сили.
  7. Ми підтримуємо вступ України до ЄС.
  8. Ми готові жертвувати заради миру і не будемо перешкоджати допомозі наших союзників, але ми не погодимося на рішення, які потребують від угорців більше жертв, ніж шкода, яку вони завдають російському агресору.
  9. Ми раді бути посередником між сторонами війни.
  10. Ми наполягаємо на забезпеченні прав угорців, які проживають в Україні, як раніше, так і зараз.

19:03 Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ:

  • Ворог посилює систему ППО на острові Зміїний.
  • На Слобожанському та Донецькому напрямках — найвища активність загарбників.
  • На Волинському, Поліському та Сіверському — противник активних дій не проводив.
  • На Харківському — окупанти основні зусилля зосередили на утриманні займаних позицій, а також недопущенні просування наших військ у напрямку держкордону.
  • На Словʼянському, Лиманському та Сєверодонецькому — перегрупування підрозділів противника.
  • У Маріуполі ворог продовжує блокування наших підрозділів у районі заводу "Азовсталь".
  • На Запорізькому — артобстріли противником наших позицій.
  • На Південнобузькому — обстановка суттєвих змін не зазнала.

18:41 Речник президента Туреччини Ібрагім Калін офіційно підтвердив, що його країна готова надати судно для того, щоб вивезти з "Азовсталі" наших захисників та захисниць. Втім РФ не дає згоди на здійснення такої евакуації.

18:34 У Запоріжжі із пологового будинку зустріли дружину загиблого бійця полку "Азов". Жінка втратила на війні ще маму та брата. Тепер вона одна із трьома дітьми. Сина назвали Іллею, як мріяв загиблий чоловік – Олексій.

18:21 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада у взаємодії з іншими підрозділами ЗСУ захопила російські трофеї з Північної Осетії - новітні БМП-3, зброю, боєприпаси та особисті речі окупантів.

18:06 Величезну колону автівок з маріупольцями (від 500 до 1000 автівок), що очікували пропуску понад три дні, нарешті пропустили до Запоріжжя.

17:50 Окупанти використовують військовий аеродром під тимчасово окупованим Мелітополем. На супутниковому знімку, зробленому 12 травня, видно щонайменше сім літаків. Для росіян цей аеродром важливий через його стратегічне розташування.

17:41 Миколаївський напрямок. Підбито російський винищувач Су-34 чи Су-30СМ.

17:35 ЗСУ звільнили ще одне село на північ від Харкова. Назва поки не оприлюднюється. Звідси до державного кордону залишились сотні метрів.

17:18 Кадиров повідомив про відправку в Україну групи добровольців із 600 осіб.

17:17 В "Азові" заявили, що ворог продовжує штурм території заводу "Азовсталь".Протягом всього дня окупант скидає на захисників Маріуполя авіабомби, задіює важку артилерію і танки. Застосовує велику кількість піхоти для спроб штурму українських позицій. Не зважаючи на вкрай критичну ситуацію, оборонці, докладаючи надлюдські зусилля, відбивають намагання прорвати позиції захисників та стримують війська противника.

17:03 Після зустрічі Зеленського із сенаторами США рішення про виділення 40 мільярдів доларів для України буде ухвалено вже наступного тижня.

16:50 З Сєверодонецька вперше за довгий час вдалося евакуювати людей. Серед них – троє дітей. Раніше евакуація не проводилася через обстріл траси на Бахмут, через яку йде сполучення з регіоном.

16:37 Росіяни готують масштабну дезінформаційну атаку для міжнародної спільноти з використанням батьків дітей, що було депортовано до Росії та Донецьку. Через погрози розлучення з дітьми назавжди батьків примушують записувати відео звернення, де фону будуть "свідчити", що розлучення батьків та дітей провели самі бійці Азову та військові націоналісти України. І саме українські військові стали на заваді з’єднання сімей, зокрема батьків з дітьми, які знаходились у лікарнях.

Після таких роліків росіяни планують "другу серію" де вони "знайшли та повернули" дітей батькам для посилення інформаційно-психологічного ефекту.

16:30 Лавров заявив, що наслідки "оголошеної Заходом тотальної гібридної війни проти Росії" відчують усі без винятку:

"Ми робили все, щоб уникнути прямого зіткнення, але, коли виклик кинутий, ми його, звичайно, приймаємо. До санкцій нам не звикати, у тому чи іншому вигляді вони були практично завжди".

16:23 Україна вітає пропозицію Європейської комісії щодо припинення імпорту російської сирої нафти, але вважає, що відкладання впровадження цього рішення неприйнятне. Україна не може чекати зайвих шість місяців на впровадження ембарго.

"Росія отримує один мільярд доларів на день від експорту нафти. Ви можете собі уявити, скільки ракет, зброї та бомб вони можуть купити за шість місяців до повного запровадження ембарго. Наша позиція чітка. Ми хочемо, щоб це ембарго набуло чинності негайно", — заявив радник президента Олег Устенко.

16:15 На "Азовсталі" залишаються близько 600 поранених в умовах антисанітарії, без води, їжі та медикаментів. Про це розповів представник поліції Донецької області з позивним "Поліція", який перебуває на "Азовсталі":

"Щодо поранених, дуже погана ситуація, їх — у районі 600 людей. Умови просто жахливі, всі напевно бачили фото у соцмережах. Чесно кажучи, не можна передати ту гнітючу обстановку, яка в шпиталі... Грубо кажучи — величезний спортзал, кілька десятків ліжок двоярусних, решта — на підлозі. Один до одного лежать бійці без кінцівок – у кого руки, у кого ноги, у кого просто поранення. Повна антисанітарія: мухи, запах".

16:07 Відео від українських прикордонників із "Азовсталі". Вони у складних умовах продовжують захищати Маріуполь. У їхніх очах – біль. Але попри це вони знаходять сили для посмішки.

15:59 Президент Фінляндії Саулі Нійністе сьогодні прямо сказав Путіну, що протягом кількох днів країна ухвалить рішення про вступ до НАТО. Розмова відбулася з ініціативи фінської сторони.

Розмова була відвертою і прямолінійною, велася без загострень. Вважалося важливим уникати напруженості”, - йдеться у заяві.

Нійністе згадав, як він уже говорив Путіну на їхній першій зустрічі у 2012 році, що “кожна незалежна нація робить максимальною свою безпеку” і саме це зараз робить його країна, вступаючи до НАТО.

15:47 Ізраїль схвалив прохання Естонії надати Україні один ракетний комплекс Blue Spear 5G SSM. Але головна проблема цих ракет в тому, що їх ще не існує. Контракт на цей береговий ракетний комплекс був підписаний Естонією у жовтні 2021. Строки отримання цього комплексу не оголошувались. А станом на травень 2022 року про будь-які випробувальні пуски Blue Spear 5G SSM — невідомо.

15:43 Країни G7 (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція та Японія) стверджують, що поставлятимуть зброю Україні в разі потреби протягом тривалого часу, йдеться у спільній заяві, прийнятій главами МЗС країн G7. Ключем до посилення тиску на Москву називають заборону чи поетапну відмову країн-членів ЄС від закупівлі російської нафти. Як очікується, наступного тижня буде досягнуто угоди з цього питання, навіть якщо Угорщина продовжить виступати проти.

15:15 Віталій Кличко заявив, що з 16 травня у Києві відновлюється електронна плата за проїзд як у метро, так і в наземному транспорті.

"Ми повинні відновлювати повноцінну роботу громадського транспорту, який працював в обмеженому режимі і був у ці місяці безкоштовним. Потрібно платити зарплати транспортникам, постачати підприємства пальним, матеріалами, електроенергією. Це величезні кошти".

Оплачувати за проїзд пасажири зможуть транспортними картками через платіжні програми та мобільний додаток «Київ цифровий»», – написав мер Києва.

15:05 16 травня у Москві відбудеться зустріч лідерів Організації договору про колективну безпеку. Вона нібито присвячена 30-річчю підписання Договору про колективну безпеку.

Також, як повідомляють ЗМІ, заплановано двосторонню зустріч путіна та лукашенка.

14:50 У Португалії заарештували будинок путінського олігарха Романа Абрамовича вартістю 10 мільйонів євро, який намагався продати незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

14:27 Президент Фінляндії Саулі Ніїністе 14 травня провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Він повідомив главі Кремля, що Фінляндія найближчими днями подасть заявку на членство в НАТО.

14:12 В окупований Севастополь звозять убитих та поранених росіян з острова Зміїний - розвідка

Як повідомляє ГУР Міноборони, з 40 зв'язківців усієї Росії, відряджених на острів Зміїний, живими повернулися 8. Евакуйовано 10 тіл.

На сьогодні у севастопольському військовому шпиталі переповнені хірургії та травматології. У зв'язку з високим навантаженням у палатах встановлюється по 40 ліжок.

Крім того, через велику кількість поранених на території Криму активно ведеться кампанія з донорства крові.

13:52 Чергові трофеї ЗСУ

13:33 Збройні сили України перейшли у контрнаступ на Ізюмському напрямку. Воно є найгарячою точкою у Харківській області.

13:07 Сім'ї захисників Маріуполя звернулися за допомогою до лідера Китаю Сі Дзінпіну.

12:39 На відновлення Києва потрібно близько 70-80 мільйонів євро. Таку цифру озвучив перший заступник голови КМДА Микола Поворознік в ефірі телемарафону.

12:16 Українські захисники за добу ліквідували близько 65 російських окупантів у південному напрямку. Крім того, ЗСУ знищили кілька одиниць ворожої техніки.

11:46 Сенатор-республіканець від штату Кентуккі Ренд Пол, який заблокував напередодні голосування щодо виділення 40 мільярдів доларів Києву, заявив, що бажає Україні успіху, але не ціною банкрутства США.

Про це сенатор розповів на радіостанції WMAL DC.

"Я дуже симпатизую Україні і бажаю, щоб вона досягла успіху, проте я не хочу, щоб це сталося ціною банкрутства нашої країни", - заявив Пол.

11:22 У багатьох областях України повітряна тривога

10:56 Зброя для України є ключем подолання продовольчої кризи у світі, заявив радник голови ВП Михайло Подоляк, пояснюючи причину дефіциту зерна в деяких країнах.

"Слід розуміти причинно-наслідкові зв'язки глобальних процесів. Росія поставила під загрозу продовольчу безпеку миру, розв'язавши війну в Україні. Єдиний вихід, щоб відновити порядок – допомогти Україні перемогти. Зброя для України сьогодні – ключ до продовольчої безпеки світу", - заявив Подоляк.

10:36 На Запоріжжі через активні бойові дії зафіксовано проблеми з електропостачанням. Станом на ранок 14 травня знеструмлено 72 населені пункти.

10:20 У Миколаєві повідомляють про вибухи.

10:03 Офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров повідомляє, що в Чорному морі знаходяться кораблі та підводний човен РФ.

- на борту суден не менше 30 крилатих ракет;

- на Одещині в районах, прилеглих до державного кордону, зокрема з невизнаним Придністров'ям, військові посилили контроль;

- на півдні країни українські військові за допомогою ракетно-артилерійських ударів у взаємодії з авіацією знищили 65 росіян, станцію радіоелектронної боротьби, броньовану та автомобільну техніку РФ;

- Продовжуються атаки системами залпового вогню по Миколаєву, росіяни б'ють по передмісті та сільськогосподарським угіддям. На щастя, без жертв;

- На острові Зміїний, Армія РФ намагаючись забезпечити прикриття від можливої поразки свого корабельного складу, налаштовують комплекси протиповітряної оборони.

9:22 Злочини армії Росії

9:08 ЗСУ можуть повернути весь Донбас, якщо росіяни достроково не припинять наступ, вважає американський Інститут вивчення війни

8:35 Захисники Маріуполя з початку війни знищили близько 6 тисяч російських загарбників та понад 100 одиниць бронетехніки.

Про це заявив заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар ("Калина").

"Вдалося знищити близько 6 тисяч одиниць ворожої сили, у тому числі одного генерала. Це близько 78 танків. Це понад 100 одиниць бронетехніки. Це за підтвердженими даними. Є ще, звичайно, багато непідтверджених даних, на які ми не посилатимемося", - сказав він.

Святослав Паламар наголосив, що на штурм Маріуполя ворог покинув свої елітні підрозділи.

8:17 На 80-ту добу війни в Україні російські окупанти створюють багатоешелонну оборону на Запоріжжі. При цьому основною метою ворога залишається встановлення повного контролю за територією Донецької, Луганської та Херсонської областей та забезпечення стійкості сухопутного коридору з тимчасово окупованим українським Кримом.

7:30 Війська РФ вирішили повністю залишити свої позиції навколо Харкова – аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW)

Як пише ISW, "таким чином Україна, схоже, виграла битву за Харків": українські сили не дозволили російським військам оточити місто, не кажучи вже про захоплення.

Основними зусиллями росіян залишаються Сєвєродонецьк та Лисичанськ