RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Це акт терору: Зеленський у відеозверненні відреагував на обстріл Запорізької АЕС

Обстріл Запорізької атомної електростанції – це зухвалий злочин та акт терору, який є ще одним аргументом на користь визнання Росії державою – спонсором тероризму та посилення санкційних обмежень.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у традиційному відеозверненні увечері 5 серпня.

“Сьогодні окупанти створили чергову надзвичайно ризиковану ситуацію для всіх у Європі – вони обстріляли Запорізьку АЕС, причому двічі на день. Це найбільша атомна станція на нашому континенті. І будь-які обстріли цього об'єкта – це відвертий зухвалий злочин, акт терору. Росія має відповідати за сам факт створення загрози АЕС. І це ще один аргумент на користь визнання Росії державою – спонсором тероризму. Це аргумент на користь того, щоб застосувати жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі – від Росатому до всіх пов'язаних компаній та осіб. Це питання суто безпеки. Той, хто створює ядерні загрози іншим народам, сам не здатний безпечно використовувати атомні технології”, – сказав він.

Зеленський повідомив про вихід з українських портів трьох суден із зерном із 60 тисячами тонн кукурудзи. Він додав, що в порт Чорноморська йде нове судно на завантаження. Якщо партнери не допустять нових російських провокацій, можна буде подолати продовольчу кризу, яка загрожувала світу.

“А ось на енергоринку, і особливо для європейських споживачів, ситуація залишається дуже небезпечною через цинічний та прорахований газовий шантаж Росії. Це прояв свідомої антиєвропейської політики, антилюдської політики Росії та наслідок старих помилок європейців, які не бажали бачити, що Газпром, російські газопроводи в обхід України – це така сама зброя для Росії, як танки, як артилерія, а мета для них – кожен з нас, кожен у Європі”, – зазначив президент.

Він поінформував про конфіскацію в Україні російських активів. Примусово вилучено активи на 28 мільярдів гривень. Ще понад 900 об'єктів, які належать російській державі, запропоновано конфіскувати. Крім держвласності, громадянам РФ належать ще 36 тисяч позицій на вилучення. Все це буде спрямоване на відшкодування збитків, які Росія завдає війною та терором.

"Також заслухав інформацію про результати роботи групи з розробки та впровадження міжнародного компенсаційного механізму та конфіскації російських активів за кордоном. Усі наші партнери активно над цим працюють – у Європі, у США йде робота над законопроектами, які розширять можливості конфіскації російських активів для України”, – сказав глава держави.

Зеленський додав, що підписав указ про нагородження 192 учасників бойових дій, 18 із них було нагороджено посмертно.

Читайте також матеріал “Апострофа”: Ворог знову б'є по Харкову, Запоріжжю та Нікополю: онлайн війни 5 серпня