RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Україна створила ударний дрон із спортивного літака: "Ніндзя" здатний летіти на тисячу кілометрів. Фото

Західні спеціалісти захоплені винахідливістю українських розробників, які могли перетворити спортивні літаки на ударні дрони для атак на НПЗ.

Про це йдеться в матеріалі видання Forbes.

Зокрема, журналісти проаналізували декілька атак на стратегічні російські об'єкти, серед яких нафтопереробні заводи. Автори припускають, що українські розробники могли переробити спортивні літаки на ударні дрони далекої дії.

Читайте також: Пошкоджено літаки: відео і подробиці атаки дронів на військовий аеродром у Краснодарському краї РФ

У якості прикладу журналісти наводять два випадки:

  • удар невідомого БПЛА по заводу в Татарстані, де росіяни виготовляють ударні Shahed;
  • падіння невідомого БПЛА на території Росії за 1000 кілометрів від українського кордону.

Також журналісти посилаються на світлину, яку оприлюднив ворожий військкор Кирило Федоров. Пропагандист стверджував, що посеред поля виявили саморобний безпілотний літальний апарат.

За словами журналістів, саморобний БПЛА - адаптація спортивного літака Skyranger Nynja, який можна придбати в готовому вигляді на заводі Aerosor у Києві або у вигляді комплекту, а потім зібрати самостійно. Цей планер може долати відстань до 600 км на крейсерській швидкості близько 160 км/год. Ба більше, під час польоту апарат може нести корисне навантаження у кілька центнерів.

За своїми розмірами та характеристиками Nynja схожий на інший український безпілотний літак, який є адаптацією місцевого виробництва Aeroprakt А-22. Видання стверджує, що саме А-22, який заздалегідь "нафаршували" вибухівкою, атакував завод з виробництва "Шахедів" у Татарстані.

Ймовірно, саморобний Nynja оснащений відеокамерою, яка дає картинку "віддаленому" оператору. Зв'язок, можливо, підтримують через супутник, а навігація здійснюється за допомогою GPS. На оприлюднених військкором світлинах також можна помітити, що саморобний БПЛА під дном ніс легку авіабомбу ФАБ-100.

Через те, що вибухівку закріпили під днищем, автори матеріалу припускають, що дрон Nynja міг скинути авіабомбу на стратегічний об'єкт, та згодом повернутися на свою базу, що робить його багаторазовим безпілотним апаратом.

Вартість такого саморобного БПЛА становить кілька сотень тисяч доларів, що робить його дешевим озброєнням, якщо порівнювати з крилатими ракетами. Журналісти наголошують, що власник базового проєкту продав українським виробникам ліцензії на виготовлення щонайменше 1600 літаків.

Раніше ми розповідали, що в Омську сталась потужна "нафтова" пожежа.

Вас може зацікавити:

"Бавовну" доставили дрони СБУ: спливли деталі нічних ударів по Росії

Масована атака дронів у Росії: що було ціллю спільної операції українських спецслужб

Під Смоленськом дрони атакували нафтобазу "Лукойла": фото і відео пожежі