Ресторатор Євген Клопотенко, який нещодавно поділився рецептом імбирного печива до свят, розповів про українські традиції ворожіння в ніч перед Різдвом. Він пояснив, що під час ворожіння не обійтися без запаленої свічки.

В Telegram Євген розповів, що і як потрібно робити.

"У Святвечір ворожили на врожай, погоду, здоров'я, достаток і шлюб", – зазначив Клопотенко.

picture
Скріншот

За словами Клопотенка, одним із способів ворожіння була запалена свічка. Після вечері її гасили та дивилися, у який бік пішов дим.

Читайте також: "Печемо пиріжки": Павло Зібров розповів про родинні традиції на Різдво

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

"Дим у бік кімнати або образів – до прибутку. Дим угору – на добро. Якщо в хаті була незаміжня дівчина, господар гасив свічку пальцями: дим до образів або дверей – буде весілля", – пояснив Клопотенко.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА
picture
Фото з відкритих джерел

Також ворожили і на сіні, яким прикрашали святковий стіл. Господар витягував стеблину сіна: якщо пощастило натрапити на довгу - буде гарний урожай, а якщо на коротку - це недобрий знак.

Євген додав, що в ніч перед Різдвом діти носили кутю та калач до хрещених.

"Родичі куштували, досипали своєї куті, клали свій калач – так вечеря "ходила" між усім родом", – резюмував він.

Раніше ми писали, як приготувати традиційні вергуни в пудрі. Це печиво часто робили на свята, а на Полтавщині відкрили музей, присвячений вергунам.

Цікаві новини для вас: