RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

Всі новини

Не оновив дані – плати штраф: в Раді розповіли, як каратимуть порушників військового обліку

Після ухвалення нового скандального закону про мобілізацію військовозобов'язані чоловіки повинні оновити свої дані протягом 60 днів - інакше їм загрожує штраф у розмірі 17-25 тисяч грн.

Про це розповіла народна депутатка Ірина Фріз, інформує "ТСН".

За її словами, після набуття чинності нового закону про мобілізацію 18 травня, усі військовозобов'язані чоловіки, які не оновили свої дані в ТЦК після отримання кількох штрафів можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

"Потрібно розуміти поетапність застосування штрафів. Спочатку накладається адміністративний штраф. Якщо порушник не сплачує його, то військовозобов’язаному може бути виписаний другий штраф, більший за попередній. Для фізичних осіб йдеться про суми від 17 тис. грн. до 25 тис. грн", - заявила вона.

Читайте також: Усі військовозобов'язані будуть мати VIN-код: для чого він потрібен

Депутатка пояснила, що штраф накладається за порушення обліку. Якщо порушник не сплачує ані першого, ані другого штрафу та не з'являється для оновлення своїх облікових даних після сплати штрафу, то настає кримінальна відповідальність за порушення закону про мобілізацію.

"Тобто, це стаття за ухилянство, а не порушення військового обліку. І саме за це в чинному законодавстві стаття була не змінена - передбачається від 3 до 5 років ув'язнення за ухилення від мобілізації під час дії воєнного стану", - резюмувала Фріз.

Раніше ми писали, як оновити свої дані у ЦНАПі без відвідування ТЦК.

  • Вас може зацікавити:

У Міноборони зізнались, чи надсилатимуть повістки на електронну пошту і в "Резерв+"

В Україні запрацювала е-черга до ТЦК: як записатися

ЦНАПи можуть відмовити чоловікам в оновленні даних: що робити

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.