RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.90
Світ

Новини

25 вересня

Всі новини

Сміттєві кулі КНДР зупиняють роботи південнокорейських аеропортів: чим можуть відповісти в Сеулі

Сміттєві кулі, котрі надсилає КНДР у Південну Корею, неодноразово були причиною тимчасової зупинки роботи аеропортів. У Сеулі заявили, що готові вжити "жорстких військових заходів", якщо вважатимуть, що Північ "перейшла межу".

Про це повідомляє Reuters та ABC News.

З червня Південна Корея була змушена неодноразово закривати злітно-посадкові смуги в двох головних аеропортах столиці Сеула через повітряні кулі зі сміттям, запущеними Північною Кореєю,

У 20 різних днів з 1 червня всі або деякі злітно-посадочні смуги в аеропортах Інчхон і Гімпо були закриті для посадки та зльоту, коли поблизу були виявлені повітряні кулі. Загалом закриття тривало 413 хвилин.

З кінця травня Північна Корея запустила понад 5500 повітряних куль з прикріпленими до них мішками зі сміттям, заявивши, що таким чином вона реагує на повітряні кулі з пропагандистськими листівками, які запускали південнокорейські активісти.

26 червня злітно-посадкові смуги аеропорту Інчхон були закриті загалом на 166 хвилин, що є найбільшим показником за 24 години, згідно з офіційними даними. У понеділок злети і посадки в Інчхоні, п'ятому за завантаженістю міжнародному аеропорту світу і важливому вантажному вузлі, були призупинені загалом на 90 хвилин. Повітряні кулі також порушили роботу аеропорту Гімпо, який знаходиться на західній околиці столиці Сеула і обслуговує переважно внутрішні рейси.

Крім того, у понеділок, 23 вересня, Об’єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї заявив у понеділок, що Сеул може дати військову відповідь на будь-які втрати, спричинені запуском Північною Кореєю так званих "сміттєвих куль" через кордон.

"Якщо буде визнано, що повітряні кулі зі сміттям Північної Кореї продовжують створювати серйозну загрозу безпеці наших громадян або перетнули межу, військові вживуть суворих військових дій", - заявив Лі Сон Джун, речник Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї.

Раніше "Апостроф" також писав, як Північна Корея здійснила запуск кількох балістичних ракет малої дальності біля свого східного узбережжя. Зауважують, що це перший такий запуск за останні два місяці.