RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Лист Зеленському: підприємці розповіли, як на них тиснуть митниця, СБУ і ГПУ

Колектив компаній "Вултекст-С", "Текс Груп", "Суми-Руно", "Пандеон" і ряду інших, які імпортують тканини і товари народного споживання в Сумській області та забезпечують виконання замовлення Збройних Сил України для потреб армії, звернувся до новообраного президенту Володимиру Зеленському з проханням звернути увагу на стан інвестклімату в країні.

Про це сказано у зверненні компаній, яке є в розпорядженні "Українських новин".

"Наші підприємства працюють на базі колишньої Сумської ткацької фабрики з 2015 року. Ми забезпечуємо стабільною роботою майже 100 осіб. Наші компанії імпортують сировину, тканини і товари з Італії, Туреччини, Литви, Китаю. Близько 30% продукції імпортується для виготовлення товарів на замовлення армії", - наголошується в листі.

"З березня 2019 наші компанії знаходяться під тиском правоохоронних органів через незгоду з бажанням керівництва Сумської митниці, зокрема, в.о. голови митниці Олександра Щуцького, змінити правила роботи і вимогою платити хабарі за кожен ввезений в Україну контейнер", - додають автори листа.

Вони відзначають, що спочатку мала місце затримка автомобілів митницею, яка поставила під загрозу виконання замовлень для Збройних Сил України та Міноборони. Потім було порушено провадження про нібито фіктивність компанії і відсутність ознак реальної підприємницької діяльності. З цього виробництва доручення затримувати автомобілі і не проводити митне оформлення товарів давали СБУ і Генпрокуратура.

"Судом за надуманими підставами винесено рішення про арешт рахунків і активів компаній. Це повністю блокує оплату імпорту, виплату зарплат і здійснення поточних платежів, робить неможливим функціонування підприємств", - відзначають автори.

Також напередодні силовики заблокували товари і контейнери, які навіть не фігурують в кримінальному провадженні.

"Бізнес паралізований, люди залишаються без роботи, військові не отримають вчасно необхідного одягу. Причина - небажання нашої компанії "домовлятися" з корумпованими чиновниками ... Ми переконані, що Ви повинні знати про реальний стан справ на місцях з інвестиційною привабливістю, рівнем корупції і умовами роботи підприємств, які створюють робочі місця і платять податки. Ми впевнені, що політична воля нової команди буде спрямована на викорінення таких схем і покарання чиновників, які їх створили. Ми також вважаємо, що налагодження роботи митних і податкових органів, підвищення їх прозорості та вичищення корумпованих співробітників - є ключовим пріоритетом для нових глав Державної податкової та Державної митної служб ", - написали підприємці Зеленському.

Вони також висловили готовність надати будь-яку інформацію з деталями переслідування компаній і всіляко сприяти розслідуванню злочинів чиновників, "які знищують реальний бізнес в Україні".