RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

У ЗМІ розповіли про серйозні проблеми виходу продуктових ринків з карантину

Уряд почув вимоги підприємців відкрити ринки, але через деякий час частину з них знову закрили через порушення санітарно-гігієнічних норм і протиепідемічних стандартів. При цьому ціни у торговців виявилися вищими, ніж у супермаркетах.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа": Важке повернення в лад: відкриті ринки не поспішають дотримуватися стандартів безпеки.

Так, після перевірки 586 ринків по країні виявилося, що більшість з них не готові до обслуговування покупців в умовах пандемії, про це повідомила Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів. За п'ять днів за порушення протиепідемічних заходів, фахівці видали 370 приписів. Складено 33 протоколи, в 181 випадку перевіряючі зверталися до місцевої влади, в 182 випадках - до поліції.

Як пишуть журналісти, коли люди повернулися на ринки, то виявили, що овочі подорожчали майже в два рази. Як пише профільний портал agronews, "салат з огірків буде в два рази дорожче: з відкриттям ринків підприємці замість 18-20 грн за кг стали просити 33 грн".

Як вважають експерти, фермери і продавці хочуть "відбити збитки" після карантину. У той же час в мережевих супермаркетах Billa, "АТБ", "ЕКО маркет" і багатьох інших, продають овочі, вирощені в Україні, без торгових націнок.

Як розповіли в мережі "АТБ", великий мережевий роздріб може задовольнити попит покупців в сезонних овочах, а також забезпечити вітчизняним виробникам стабільний збут. Мережа закуповує у виробників понад 300 тонн сезонних овочів і овочів борщового набору: капуста - 60-70 т / день; редис - 50-60 т / день; кабачки - 10-15 т / день; теплична продукція, огірки і томати - 100-150 т / день; свіжа зелень - до 8 т / день.

В одній з мереж поділилися, що після спаду попиту на овочі та закриття ринків виробники робили пропозиції про постачання за готівковий розрахунок з метою мінімізації податків. Але мережа відмовилася, оскільки це незаконно, і задовольняє попит покупців за рахунок поставок від виробників, які працюють "по білому".

"Відкрилися ринки і ціни підуть вгору. Момент збільшення кількості точок збуту відбувся, логістичні зв'язку відновлюються", - вважає оглядач аграрного ринку Лариса Гук.

"Ринки відкриваються, але туди потрібно доїхати. Питання в тому, чи вигідно людині, у якої біля будинку магазин, брати таксі або шукати інший транспорт, щоб дістатися до ринку?", - вказує на іншу проблему екс-заступник міністра економіки Інна Метельова.