RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Скандальний співвласник ТРЦ Sky Mall Хіллар Тедер називав українців "дурнями" і "кочівниками" - ЗМІ

Незважаючи на спроби будувати бізнес в Україні, громадянин Естонії Хіллар Тедер дозволяє собі неповажні коментарі по відношенню до українців.

Про це свідчить зафіксоване СБУ листування, в якому він використовує образливі вирази, пише в колонці на "Економічній правді" український бізнесмен Андрій Адамовський. Зі своїм колишнім бізнес-партнером Тедером вони спільно володіли ТЦ Sky Mall.

"У нас в суспільстві є певне схиляння перед західними інвесторами. Це в нашій ментальності, в свідомості кожної радянської людини, коли довгі роки ми жили в закритому від світу радянському режимі", - коментує Адамовський.

За його словами, це призводить до того, що в суспільстві існує стереотип - західний бізнес транспарентний і чистий, а вітчизняний бізнесмен - це спекулянт, корупціонер і рейдер.

Адамовський зазначає, що конфлікт з Тедером триває вже 10 років і за цей час в Україні тричі змінилася влада. "І при кожній владі президент Естонії приїжджав відстоювати інтереси своїх громадян. Хоча юрисдикція конфлікту у нас українська і кіпрська. Тобто, по суті, президента Естонії хвилював стан офшорної компанії, де бенефіціари не тільки громадяни Естонії. Таке собі лобіювання", - говорить бізнесмен.

У той же час в Україні розслідують можливу причетність Тедера до фінансування тероризму - що він веде бізнес в окупованому Криму. Адвокати отримали доступ до рапорту СБУ, в якому міститься листування Тедера.

"У рапорті СБУ - Хіллар Тедер пише в пошті 10.11.2017 року товаришеві: "Можу сказати, що українці є чемпіонами світу з дурнів і відносяться до кочівників". Додати нічого. Хіба що намисто кочівникам і дурням не запропонував", - говорить Адамовський.

Крім того, Тедер має тісні зв'язки з Росією - там він заробив капітал, "мав міноритарну частку з російськими бізнесменами, торгуючи машинами і розливаючи соки і води. Надалі, почали будувати мережу гіпермаркетів "О'Кей" і Хіллар пішов цим займатися в Україні".

Зв'язки з російським бізнесом у Тедера залишилися, каже Адамовський, а розвиток гіпермаркетів завершився банкрутством, в результаті чого понад 350 українських виробників і постачальників товарів досі не можуть повернути свої гроші. Загальна заборгованість перед кредиторами за станом на 2015 рік оцінюється в 20 млн доларів.

"Ну вишенька на торті, щоб була повна картина щодо біографії естонського бізнесмена, західного інвестора. Постановою Харьюского повітового суду в місті Таллінн у справі 1-16-10503 він був визнаний винним в дачі хабара меру Таллінна і отримав звинувачення суду по ст. 1 п. 298 і ст.1 п. 402 КК Естонії в злочині другого ступеня і йому було наказано сплатити на користь держави 200 тис євро", - повідомляє Адамовський.