RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Влада не намагається почати переговори з китайськими інвесторами "Мотор Січ" - експерт

Українська влада за 1,5 місяці нічого не зробила, щоб уникнути міжнародного арбітражу по АТ "Мотор Січ". Це наближає країну до сплати $3,5 млрд штрафу китайським інвесторам підприємства.

Про це заявив експерт Олександр Охріменко, передає РБК-Україна.

"Українська влада не зробила нічого, щоб уникнути арбітражного суду по "Мотор Січ". Китайські інвестори запропонували доарбітражне врегулювання 4 серпня, подавши претензію до Мін'юсту, але обговорення по суті не розпочато! Ні ОП, ні Кабмін, ні РНБО, ні СБУ, ні АМКУ, ніхто з профільних міністерств не спромігся зайнятися питанням, яке може обійтися українським платникам податків в 3,5 млрд дол", - говорить експерт.

На його думку, влада не виявляє інтересу до переговорів з інвесторами "Мотор Січі". Це не допомагає зняти питання, а наближає державу Україна до міжнародного арбітражу.

"Раз робочу групу не створено, переговорний процес не зрушив з місця. Попереду маячить судовий процес, який обійдеться Україні в $3,5 млрд і завдасть практично некомпенсованих збитків залишкам нашого інвестиційного іміджу", - додає він.

За його інформацією, в міжнародному арбітражі представляти інтереси "Мотор Січі" одна з найбільших і респектабельних юридичних фірм з США.

"Це підвищує шанси китайських інвесторів на перемогу в суді і робить практично невідворотною сплату штрафу, якщо справа дійде до арбітражу. Участь американських юристів розвіює міфи, що всі в США противляться китайським інвестиціям у "Мотор Січ". Американці прагматичні у всьому, і нам треба брати з них приклад", - переконаний експерт.

Раніше китайські інвестори з компанії Skyrizon направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж. Претензію подано до Мін'юсту. У документі (Notice of Investment Dispute) китайські інвестори заявляють про порушення Україною її міжнародних зобов'язань, закріплених в Угоді між урядом України і урядом КНР про заохочення і взаємний захист інвестицій. Збиток від ситуації, яка негативно позначається на взаєминах Skyrizon і її афілійованих структур з банками і біржових котируваннях, китайські інвестори оцінюють в більш, ніж $3,5 млрд. Інвестори закликали державу Україна негайно почати переговори і припинити незаконну діяльність органів влади по відношенню до ПАТ "Мотор Січ" і його акціонерів. Якщо Україна не зможе оперативно відреагувати і почати переговори або іншим чином виконати свої зобов'язання, китайські інвестори скористаються правом почати арбітражне провадження.