RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Ярославський закликав Зеленського врятувати "Мотор Січ" від краху, а Україну - від арбітражного позову

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" налаштовані йти в міжнародний арбітраж, щоб домогтися від України відшкодування збитків в $3,5 млрд.

Про це йдеться в зверненні власника і президента групи DCH Олександра Ярославського до президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, голови Верховної Ради Дмитра Разумкова і голів фракцій ВРУ.

Олександр Ярославський нагадує, що інвестори ПАТ "Мотор Січ" направили до Мін'юсту повідомлення про початок інвестиційного спору на $3,5 млрд з державою Україна. Згідно зі світовою практикою, 3 місяці відводиться для доарбітражного врегулювання ситуації, яке не відбулося. До початку розгляду спору по ПАТ "Мотор Січ" залишаються дні.

"Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ", і в їх числі Skyrizon Aircraft Holdings, націлені домагатися справедливості в міжнародному арбітражі. Протягом 4 років вони не мають можливості реалізувати права акціонерів через дії української влади, що порушують україно-китайську Угоду про захист інвестицій. Експерти переконані, що в української влади немає підстав перешкоджати тому, щоб інвестори ПАТ "Мотор Січ" внесли вклад в розвиток української економіки. З високим ступенем ймовірності, так само вважатиме і міжнародний арбітражний суд", - зазначає Ярославський.

Інтереси інвесторів "Мотор Січ" будуть захищати міжнародні компанії WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird, в штаті яких працюють автори принципів захисту прав інвесторів, покладених в основу міждержавних угод. Одним з партнерів DLA Piper є Дуг Емхофф, чоловік Камали Харріс, яка може бути приведена до присяги в якості віце-президента США 20 січня.

Олександр Ярославський підкреслює, що ситуація з ПАТ "Мотор Січ" посилюється.

"Вважаю своїм обов'язком спробувати запобігти розвитку подій, яке може завдати шкоди фінансовому стану держави і його реноме. Збиток в наявності вже зараз. ПАТ "Мотор Січ" простоює без ринків збуту, інвестицій, втрачаючи фахівців. Ситуація все складніше. У вас є шанс покласти край порушенню прав інвесторів ПАТ "Мотор Cіч". Чим швидше це буде зроблено, тим краще для України, регіону та колективу підприємства. Прошу Вашої участі в долі ПАТ "Мотор Січ", поки не пізно", - закликає Ярославський.

Бізнесмен підкреслює, що DCH має успішний досвід відродження підприємств і може виступити гарантом захисту інтересів України в реалізації україно-китайського проекту в авіаіндустрії, а також є гарантом дотримання інтересів України в ситуації з ПАТ "Мотор Січ".

"Якщо у когось є побоювання щодо відповідності угоди приватних юросіб національним інтересам України, то група DCH, придбавши 25% +1 акцій ПАТ "Мотор Січ", є гарантом їх дотримання. У портфелі DCH достатньо прикладів успішного управління, коли вливання і ефективний менеджмент повертали підприємства до життя, щоб бути впевненими в успіху", - пише він.

Олександр Ярославський входить в ТОП-10 українських бізнесменів згідно Forbes Ukraine-2020. Його група DCH заявила про початок співпраці зі Skyrizon Aircraft Holdings: "сторони будуть вести співпрацю, здійснюючи діяльність з розвитку українського авіабудування і, зокрема, ПАТ "Мотор Cіч". Група DCH має досвід відновлення підприємств, що демонструє робота Харківського тракторного заводу, Дніпровського металургійного заводу, рудника "Суха Балка". Силами DCH був побудований і управляється аеропорт в Харкові, DCH бере участь в проекті будівництва аеропорту в Дніпрі.