RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

РНБО перетворилася на інструмент перерозподілу "цікавих" ринків - експерт

Особливістю останніх рішень РНБО в частині введення санкцій, які передбачають позбавлення 19 українських компаній ліцензій на розробку надр і видобуток корисних копалин, є підміна смислових цілей рішення, яку намагаються піднести суспільству як "захист державних інтересів і безпеки України".

Таку думку висловив політичний експерт Володимир Цибулько в Facebook.

За його словами, мета рішення РНБО на поверхні, і не розуміти її можуть лише недосвідчені в питаннях політики обивателі.

"РНБО перетворилася на інструмент перерозподілу "цікавих" ринків на користь зацікавлених, наближених до влади гравців. І саме той "безрозмірний" список підсанкційних компаній-надрокористувачів відразу ж викликав великі сумніви, що ніякі"українські діти"не отримають від цього переділу жодної копійки. Виникає ще одне підозріле питання: а чому, власне, під санкції потрапили саме ці компанії, які РНБО намагається пов'язати з часом режиму Януковича? Якщо вже говорити про видачу ліцензій того періоду - є компанії Злочевського, Пінчука. Чому в списку санкцій немає Порошенка і Кононенка з їх "Аркона Газ Енерджі"? За логікою Банкової, санкції варто було б вводити для всіх! А в настільки виборчому вигляді - це, або зведення рахунків, або рейдерське захоплення бізнесу. Хто буде наступним? Адже, не виключено, що, відкотивши схему, РНБО візьметься за переділ інших ринків", - вважає Цибулько.

Експерт акцентує увагу, що влада повинна віддавати собі звіт в тому, що її дії породять сотні гучних судових процесів, в результаті яких державі доведеться компенсувати власникам компаній збитки з державного бюджету, тобто - з кишені платників податків.

"Сама постановка питання про проведення масових ревізій щодо законності виданих державою багато років назад ліцензій, як і введення санкцій на політиків, які вже давно недосяжні для українського правосуддя і прекрасно себе почувають в Росії, викликає питання чому, власне, санкції наклали саме на цих осіб, саме на цей бізнес? Чи не тому, що саме цей бізнес є дуже ласим для наближених до нової влади олігархів, а підсанкційні політики недосяжні і саме тому можуть служити прекрасною ширмою для "віджиму" цього ласого бізнесу?" - запитує політолог.

Володимир Цибулько нагадав, що надра - це тема довгострокових і величезних інвестицій, без яких видобувна галузь не принесе державі належних дивідендів.

"Так невже влада вірить в те, що в нашу країну хоч колись хлинуть потоки інвесторів, якщо на очах всього світу, такі ось"інвестиційні няні Зеленського"як РНБО, без суду і слідства"кошмарить"цих самих інвесторів?! І невже влада розраховує, що в такі абсурдні в її виконанні речі, як "боротьба з корупцією" або "захист національних інтересів" повірить український народ?" - резюмував аналітик.