RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Аварійні хрущовки знесуть: чого чекати власникам старого житла

У Кабміні мають намір в найближчому майбутньому почати масштабну реконструкцію житлового сектора. Уряд планує знести всі старі багатоквартирні будинки, які прийшли в непридатність. Зокрема мова йде про так звані "хрущовки". Місцеві влади вже починають шукати інвесторів і домовлятися з жителями будинків, які підлягають знесенню.

Про це повідомило видання "Сегодня".

Зараз загальна кількість непридатного для життя житла в Україні становить приблизно 30 тисяч одиниць. Все це, переважно, багатоквартирні "хрущовки", побудовані ще в середині минулого століття.

Механізм виконання цього масштабного проекту

В уряді пропонують або реконструювати такі будинки, або зносити їх і будувати нові, в залежності від ступеня їх непридатності. Так, для знесення багатоквартирного будинку знадобиться згода 75% його жителів. Замість старого людям видаватимуть відразу постійне, а не тимчасове, житло.

Яку будівлю зносити, а яку реконструювати, вирішуватиме місцева влада. Реконструкція відбуватиметься цілими кварталами.

Влада буде займатися пошуком інвесторів і домовлятися з жителями старих багатоповерхівок.

У мешканців будинків при цьому буде вибір - нове житло або грошова компенсація.

"У власника повинен бути вибір цих альтернатив, це нормальний процес, нормальна робота. Безумовно, можуть виникнути виключення, і зі ста або тисячі жителів хтось відмовиться", - пояснює міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

На що можуть розраховувати люди

- як стверджувалося вище, для розселення мешканців і знесення будинку знадобиться згода 75% жителів;

- людям видадуть одразу постійне житло, а не тимчасове;

- нові висотки побудують поруч зі старими будинками;

- надавати будуть аналогічне житло, або ж із більшою площею;

- коефіцієнт обміну буде затверджуватися місцевою владою.

"Якщо у тебе в хрущовці 40 метрів, то ти можеш розраховувати на 40 метрів, або з певними коефіцієнтами, тому що потрібно отримувати рівноцінне житло. А не так, що у тебе прописано 10 родичів, і кожен родич отримає по 20 метрів. Такого точно не буде", - говорить народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

При цьому архітектори попереджають про численні та істотні нюанси і ризики на цьому шляху. Цей масштабний проект реконструкції потрібно буде виконувати комплексно. Тобто реконструювати не самі будинки і тільки, а цілі квартали з усіма інфраструктурними комунікаціями. Від каналізації до електромереж, магазинів, шкіл і дитсадків.

У зв'язку з цим, проект повинен жорстко контролюватися, щоб не перетворювати міста в кам'яні джунглі.

Раніше ми також повідомляли, що квартира в кредит стане доступнішим: українцям хочуть розширити способи придбання житла.