RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Проєкт очільника Мінрегіону Чернишова створює можливості для ухилення від сплати податків - ЗМІ

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт про індустріальні парки, проте експерти називають це корупційною схемою, оскільки переваги будуть діставатися "обраним" підприємцям.

За проєктом стоїть міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, пишуть "Факти і коментарі".

На думку експертів, реальна задача мережі індустріальних парків - отримати для "правильних" інвесторів "особливі" пільгові умови оподаткування.

"Ніякої користі від пільгових зон в українських умовах слабких інститутів бути не може", - впевнений Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна.

Економісти впевнені: є передумови вважати, що преференціями індустріальних парків, як і в 90-х - початку 2000-х, скористаються не реальні іноземні інвестори, а фірми з Кайманових островів. Видання нагадує, що в парламенті на розгляді кілька законопроєктів про індустріальні парки: прийнятий напередодні ВРУ законопроєкт 4416-1 передбачає мінімум 2 млрд грн бюджетних коштів на розвиток індустріальних парків щорічно - з 2022 до 2025. Керуючим компаніям і ініціаторам створення парку передбачають часткові компенсації витрат на підключення до електромереж, процентних платежів по кредитах.

Законопроєкт 5688 передбачає звільнення від ПДВ операцій із ввезення на митну територію України імпорту нового обладнання, яке ввозиться учасниками індустріальних парків для власного використання. Проєкт пропонує звільнити на 10 років учасників парків від податку на прибуток, а ще надати право органам місцевої влади встановлювати пільгові ставки оподаткування нерухомості і плати за землю. На думку експертів VoxUkraine, інструмент вільних економічних зон, в які перетворюються парки, був одним з інструментів мінімізації оподаткування. СЕЗ використовувалися для ухилення від оподаткування та контрабанди товарів. Такими СЕЗ можуть стати ініційовані Чернишовим індустріальні парки, вважає видання. Пільги в них негативно вплинуть на конкуренцію всередині країни і можливості експорту. Адже компанії, які отримали особливі умови, почнуть швидко завойовувати ринок, а ті, кому не пощастило опинитися в індустріальному парку, стануть банкрутами.

"Створення податкових пільг може порушувати конкуренцію в економіці України. Наприклад, один виробник обладнання працює не в індустріальному парку 30 років без податкових пільг. З'являється нова компанія в індустріальному парку і отримує перевагу, за рахунок якої може витіснити компанію, що зарекомендувала себе на ринку", - зазначає Станіслав Зінченко, директор аналітичного центру GMK Center.

Журналісти припускають, що Чернишову індустріальні парки потрібні, щоб наближені "інвестори" отримали особливі умови, а міністр або його "куратори" - частку або відрахування у вигляді "подяки". Експерти нагадують, що проти особливих умов для бізнесу виступали міжнародні партнери України, особливо МВФ.

"Тепер же під егідою залучення інвестицій через індустріальні парки з подачі міністра Олексія Чернишова Україні загрожує черговий конфлікт з міжнародною спільнотою, з кредиторами і, звичайно, з МВФ. Адже в грудні завершується програма України та МВФ stand-by, в рамках якої країна у 2020 отримала єдиний транш. Нова програма буде підписана лише тоді, коли ревізори, що приїдуть у вересні, переконаються, що Україна не звернула зі шляху реформ, не почала рух і відкат в сторону "азаровщини", - йдеться в матеріалі.