RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Smart Holding виявила зловживання менеджменту "Харківобленерго" на 111,6 млн гривень

Компанія SMART HOLDING (CYPRUS) LTD, акціонер АТ "Харківобленерго", виявила зловживання і нераціональне використання коштів при проведенні тендерних процедур менеджментом енергокомпанії на загальну суму 111,6 млн грн. Представник акціонера подав 19 заяв про скоєння тяжких злочинів в ГУНП в Харківській області.

Про це повідомляє пресслужба SMART HOLDING.

Харківське районне управління поліції №2 об'єднало епізоди в єдине провадження, зареєструвавши його в ЄРДР під №12021221150001032. Виробництво зареєстровано за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб).

"Ми неодноразово звертали увагу державних органів та громадськості на корупційні схеми на підприємстві, але їх реальні масштаби дійсно вражають. Вся ця інформація отримана з відкритих джерел. Деякі факти вже стали предметом гучних журналістських розслідувань. Це колосальні збитки для держави, яка є мажоритарним акціонером компанії. Тим часом Фонд державного майна, уповноважений представляти його інтереси в органах управління товариством, продовжує наполегливо блокувати створення правомочної незалежної Наглядової ради "Харківобленерго". Тим самим створюються умови, щоб біля керма компанії залишався менеджмент, який потурає багатомільйонним крадіжкам. Створюється враження, що така ситуація влаштовує всіх - і чиновників Фонду, і правоохоронні органи та, зі зрозумілих причин, нинішній менеджмент підприємства", - зазначив директор з ризиків і безпеки Smart Holding Іван Герасимович.

На підставі аналізу інформації з відкритих джерел і вивчення комерційної пропозиції на ринку було встановлено, що в період з жовтня 2020 по серпень 2021 енергокомпанія здійснила ряд закупівель обладнання, матеріалів і послуг за цінами, що значно перевищують ринкову пропозицію. Так, 20 серпня 2021 АТ "Харківобленерго" підписало угоду з ТОВ "Компані Плазма" на поставку вакуумних вимикачів вартістю 69,22 млн грн. Компанія має поставити 257 вимикачів. Тендерні ціни виявилися в 1,4-2,8 раза вище, ніж розцінки дилера офіційного виробника, пропозиція якого була відхилена на тендері. Аналізуючи угоду в SMART Holding заявили, що збитки АТ "Харківобленерго" дійдуть до 34 млн грн.

У лютому 2021 компанія придбала на тендері кабельну продукцію ВАТ "Завод "Южкабель"на 252,565 млн грн. Аналіз і порівняння з цінами на продукцію цього виробника показали, що вартість товарів була завищена більш ніж удвічі (на 14 млн грн).

У серпні 2021 SMART HOLDING (CYPRUS) зверталася до Офісу Генерального прокурора України з проханням вжити заходів для припинення розкрадання на АТ "Харківобленерго". Акціонер звертав увагу на незадовільний стан досудового слідства у понад 20 виробництвах щодо підприємства. Попереднє звернення не отримало відповідного реагування, 7 жовтня компанія повторно звернулася до ОГПУ, залучивши до листа на ім'я генпрокурора Ірини Венедиктової матеріали про порушення менеджменту АТ "Харківобленерго".