RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Винних у існуючій кризі в енергетиці слід покарати - бізнесмен Віталій Кропачов

В українській енергетиці утворилася серйозна криза, і щоб змінити ситуацію, насамперед потрібно замінити команду в галузі на професіоналів.

Про це заявив український бізнесмен, засновник групи компаній "Укрдонінвест" Віталій Кропачов в інтерв'ю Дмитру Гордону.

"Міністр Герман Галущенко (міністр енергетики) - людина команди. Він хороший юрист, але він все одно залежить від команд, які йому дають. На базі цього, наскільки я розумію, має конфлікт з прем'єр-міністром. А у нас є хибна практика - прем'єр-міністр є, але команди у нього немає. Тому на сьогоднішній момент він виконує ті вказівки, які йому спускають зверху", - пояснив бізнесмен.

За словами Кропачова, щоб вплинути на ситуацію із кризою, потрібен новий стратегічний план.

"У нас щороку кожна команда, кожен прем'єр-міністр створює програму реформування вугільної галузі. Проходить кілька років, вони піднімають стару програму та починають по ній працювати. Ця програма вкрай застаріла, не має під собою підстав для її реалізації", - зазначив він. бізнесмен.

Він висловив незгоду з думкою, що вугільну галузь слід закривати.

"Поляки наростили обсяг видобутку втричі. Мало того, вони запросили китайців, які хочуть зайти на виробництво гірничо-шахтного обладнання, на викуп їх старих заводів та переформатування. Усі начебто закривають, але теплові електростанції будуються скрізь", - наголосив Кропачов.

На думку Кропачова, наступний крок - перегляд роботи НАЕК "Енергоатому": "На "Енергоатомі" теж є програма, яка дозволить збільшити обсяг виробництва електроенергії, а також збалансувати потужності".

Кропачов додав, що слід покарати винних в існуючій ситуації в енергетиці.

"Як приклад - міністр охорони здоров'я Франції за ситуацію, пов'язану з непідготовкою країни, закінчив відставкою, обшуками та кримінальною справою. Це показова історія. А в нас прийшов один міністр, другий, третій, четвертий - і без звіту пішли. Немає жодної відповідальності. Це неправильно", - підкреслив Кропачов.

Нинішня влада, за словами бізнесмена, має негативний рейтинг насамперед через тарифи. Він наголосив, що економіка залежить від побудови промислових підприємств, а останнім часом в Україні нічого глобального не збудували.

"Я готовий допомагати, це обумовлено моїми зверненнями і до Гончарука, і до Шмигаля. Є альтернативи, є виходи, але вони поки що не хочуть, оскільки "є певні нюанси", - підсумував Кропачов.

Віталій Кропачов народився 1973 року в Торезі (Чистякове) Донецької області. Один із головних напрямів діяльності підприємця – вугільний бізнес. У 2019 він потрапив до рейтингу найбагатших українців від НВ і Dragon Capital - зі статками $101 млн посів 63-е місце. У 2020 році вартість активів бізнесмена впала до $81 млн, а в 2021 році він вибув з рейтингу.