RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Експерт розповів про схему продажу лісу-кругляка на сотні мільйонів гривень - розслідування

Чиновники Держлісагентства організували схему продажу лісу-кругляка в Житомирській, Чернігівській та Сумській областях за заниженою ціною на 160 мільйонів гривень.

Про це у блозі на сайті Цензор.НЕТ пише політичний експерт Юрій Гаврилечко.

За його даними, на кожній угоді "чорні лісники" заробляли від 2 до 4 тисяч доларів. Крім цього, чиновники організували незаконні заготівлю та вивезення деревини цінних порід дерева.

Як стверджує експерт, до діяльності "чорних лісорубів" причетні позаштатний радник із правових питань Східноукраїнського центру громадських ініціатив Богдан Бондаренко та керівник Житомирського обласного лісагентства Віктор Сахнюк.

"Варто виділити його (Юрія Болоховця) позаштатного радника – Богдана Бондаренка. Не виключено, що це ключова постать, через яку координуються дії "чорних лісників", що діють по всій території країни. Втім, доводити це - справа прокуратури. Також, однією з найбільш суперечливих постатей поруч із головою Держлісагенства є керівник Житомирського обласного лісагентства Віктор Сахнюк", - пише він.

Водночас як вважає експерт, Юрія Болоховця "протягли" на посаду перед самим звільненням голови Мінекології Романа Абрамовського 3 листопада. Слід зазначити, що конкурс перед обранням чиновника тричі скасовувався. Болохівця тимчасово призначили у лютому 2021 року в період дії антиковідних безконкурсних норм із тримісячним випробувальним терміном.

25 листопада в офісі та Болохівця та у квартирах Бондаренка та Сахнюка та інших начальників обласних лісових управлінь пройшли обшуки правоохоронців. Їх підозрювали в організації злочинної схеми на 160 млн гривень із продажу лісу-кругляка через приватників за заниженою ціною.

Іншим "відкриттям" слідчих стало виявлення факту підробки сертифікатів для експорту продукції, тобто, окрім 191 статті КК України - "розкрадання державного майна в особливо великих розмірах", співробітникам Лісагентства "світить" стаття 358 КК - про підробку документів.

Гаврилечко зазначає, що замість масштабних проєктів щодо висадки мільярда дерев, президенту Володимиру Зеленському варто було б навести лад на місцях та вичистити корупціонерів. Експерт переконаний, що розв'язання проблеми з "лівим" експортом, особливо перед прийняттям дефіцитного держбюджету на 2022 рік, має стати першим на порядку денному.

"Дірки в головному фінансовому документі країни на 2022 рік будуть досягати десятків і сотень мільярдів. І можна тільки здогадуватися, скільки коштів йде по кишенях керівників державних компаній, які займаються лісовим господарством і скільки втрачає бюджет від наявності "лівого" експорту і, що важливо, необхідності Витрачати ресурси на заповнення того, що втрачено внаслідок незаконних вирубок лісу. Мільярд дерев сам себе не посадить. І саджанці задарма і "на шару" не виростуть", - резюмує Юрій Гаврилечко.