RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Компанії в Україні та окупованому Криму приносять прибутки екс-власнику "Дельта-Банку" - ЗМІ

Банкір Микола Лагун, якого звинувачують у крадіжці в держави понад $1,5 млрд, намагається оголосити себе "неплатоспроможним" в Україні, переховується від слідства та орендує квартиру в елітному будинку у Відні. Крім того, банкір-утікач ймовірно має громадянство РФ.

Про це йдеться у розслідуванні "Апостроф TV".

Після банкрутства "Дельта-Банку" у 2015, Микола Лагун перереєстрував низку компаній, зокрема "Вудрест", "Цитадель Холдинг Україна", "Кліффей", "Консепт Холдинг", "Черніград", "Крем-1", "Графіті-2" (колишня "Екоінжинірінг") та інші на кіпрські офшори і номінальних бенефіціарів, серед яких - Елені Лаоу, Іоанна Чараламбоус. Фактичною власницею компаній, пов'язаних із колишнім банкіром, залишається "Компанія з управління активами "Скай Кепітал Менеджмент" (до осені 2014 - "Дельта-Капітал"), власником якої, згідно з відкритими реєстрами, є партнер Лагуна Вадим Сергієнко. Як стверджують журналісти-розслідувачі, відчуження корпоративних прав на компанію не відбулося, адже реальних коштів за їхнє набуття Сергієнко не сплачував. За результатами 2022 вартість активів КУА "Скай Кепітал Менеджмент" склала понад 426 млн грн.

"Скай Кепітал Менеджмент" брала активну участь в оборудках із перепродажем права стягувати борги за кредитним зобов'язанням перед ще однією фінустановою Миколи Лагуна - "Омега Банком". Завдяки цьому банкір міг продовжувати отримувати прибуток після банкрутства банку. Реалізовувати схему допомагала фінкомпанія "Іпотека Кредит", яка на 100% належала Миколі та Антоніні (сестра екс-власника "Дельта-Банку) Лагунам" - йдеться в розслідуванні.

У тимчасово окупованому Криму, за даними журналістів, ексбанкір володіє ЖК "Солнечный" у Ялті, сільськогосподарським виробничим кооперативом "Черноречье" та близько 1000 га землі, які здає в оренду сільгосппідприємству ООО "Севастопольский", що належить Лагуну. Останнє у 2014 році перереєстрували за законодавством РФ, і зберегти право власності на угіддя та акції компанії Лагун міг лише за однієї умови - маючи громадянство Росії.

Юристи "Апостроф TV" вказали на півдесятка порушень, яких припустився суддя Господарського суду Микола Пасько - не запросив на засідання у справі про "банкрутство" Лагуна жодного з його кредиторів, не згадав їхні назви та імена, і суму боргів у своїй ухвалі.

"Невдовзі суд введе мораторій на задоволення вимог кредиторів до ексвласника "Дельта-Банку", а Микола Пасько стане єдиним, хто розглядатиме усі позови до Лагуна в межах справи про банкрутство. Відтак, оголошення останнього неплатоспроможним дасть можливість Миколі Лагуну вже за рік звільнитися від будь-яких претензій кредиторів" - йдеться у розслідуванні.

Журналісти стверджують - Госпсуд Києва махінації з корпоративними правами Лагуна досліджує неохоче, хоча багатомільйонні прибутки та приховування активів могли б стати причиною для відмови ексвласнику "Дельта-Банку" визнавати його неплатоспроможним. Лагун тільки державним установам (Нацбанк, Ощадбанк, Державний експортно-імпортний банк) винен близько 8 млрд грн, 6 млрд з них ексбанкір може списати шляхом оголошення "банкрутства". Протягом більше десяти років Лагун наніс Україні збитків на понад $1,5 млрд.

Наразі Лагун проживає в австрійському Відні, орендує квартиру в елітному будинку, пересувається на люксовому авто та має охоронців. Лагуна помічали в ресторані в Монако. Сам екс-власник "Дельта-Банку" у заяві про "банкрутство" "Дельта-Банк" називав єдиним активом, що приносив йому прибутки.

"Не зовсім схоже на життя "банкрута", що рахує кожну копійку, аби розрахуватись з шаленими боргами, таких думок і намірів точно не має" - пишуть журналісти.