RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Мінекономіки підтримало законопроект, що може вдарити по бізнесу - деталі

Міністерство економіки України підтримало законопроект, який передбачає посилення тиску на бізнес через заборону викладки тютюнових виробів.

Про це йдеться у висновку міністерства за підписом першого віце-прем'єра, міністра економіки Юлії Свириденко, який є у розпорядженні редакції.

У висновку Міністерство економіки пропонує підтримати законопроект про заборону викладки тютюнових виробів. Міністерство не бачить впливу цієї ініціативи на економічні показники. При цьому у супровідному листі до законопроекту Мінекономіки пише, що представники бізнесу очікують негативних наслідків від заборони викладки тютюнових виробів.

Передусім, йдеться про додаткові витрати бізнесу на переобладнання місць торгівлі. Крім того, очікується скорочення рентабельності у зв'язку із зменшенням асортименту продукції. Також у невеликих компаніях, які займаються роздрібним продажем сигарет, остерігаються перерозподілу ринку роздрібної торгівлі тютюновими виробами на користь великих торговельних мереж. А це призведе до скорочення кількості торговельних точок і, як наслідок, робочих місць. Крім того, вважається, що обмеження можливостей демонстрації покупцю легальних тютюнових виробів призведе до зростання обсягів незаконної торгівлі тютюновими виробами.

За оцінками асоціації "Спеціалізована торгівля", загальні втрати державного і місцевих бюджетів через потенційну заборону викладки сигарет можуть сягнути близько 4 млрд гривень на рік.

Законопроект про заборону викладки сигарет та нікотиновмісної продукції ініціювали в парламенті вже 5 разів, проте депутати його не підтримували через ймовірний негативний вплив на економіку України.

Профільна Директива Євросоюзу № 2014/40, яку Україна зобов'язалася імплементувати в рамках Угоди про Асоціацію з ЄС, не передбачає заборони на викладку тютюнових виробів у точках продажу.