RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Уряду слід поборотися за 1 млрд доларів боргів ексвласника "Дельта банку" Лагуна - ЗМІ

На тлі пошуку джерел для фінансування дефіциту бюджету уряд потурає незаконній процедурі банкрутства фізособи Миколи Лагуна, що може призвести до незворотних збитків державі на понад $1 млрд. Ці кошти могли б піти на потреби Збройних сил.

Про це пише видання EUReporter.

Автори пропонують розглядати борги ексвласника "Дельта банку" Миколи Лагуна. Збитки, завдані його діяльністю, і борги Лагуна перед державою та іншими кредиторами оцінюються в $1,2-1,4 млрд. Натомість з літа 2023 він намагається розпочати процедуру особистого банкрутства, і в такому разі збитки для держави стануть незворотними. Автори нагадали історію "Дельта Банку".

"Перші проблеми виникли одразу з початком Революції гідності, коли вкладники почали забирати свої кошти із банку. До кінця року чверть кредитів були визнані проблемними. Банк почав отримувати рефінансування – ще від керівництва НБУ, підконтрольного Віктору Януковичу. Половину коштів конвертували в валюту і вивели за кордон. Після окупації Криму "впали" кредити тамтешніх клієнтів. Така сама доля чекала на портфель на Донбасі… Розслідування показали, що Лагун і менеджмент банку ще з 2011 року системно обманювали регулятора, створивши десятки фіктивних офшорних компаній для виведення коштів. Статутний капітал зростав лише на папері. Міжнародні коррахунки спорожніли ще в 2013 - натомість в НБУ подавались фальшиві підтвердження наявних грошей. Працюючі позики "схлопували" з великими депозитами компаній, внаслідок чого втрачено права вимоги за десятками кредитів в Іпотечній установі і Ощадбанку, що було згодом визнано незаконним", - додає видання.

Лагун наразі визнає лише 7,7 млрд грн боргів, з яких 6 млрд хоче списати в рамках процедури банкрутства: "У переліку майна, яке Лагун пропонує використати для розрахунків з кредиторами – квартири і земельні ділянки в Криму, наділи в Київській та Чернігівській областях, цінні папери пов'язаних з "Дельта Банком" компаній, а також колекція наручних годинників... Перелік з 240 годинників заарештовано в одному з кримінальних проваджень. Крім того, з повідомлень ЗМІ відомо, що у 2022 Лагун влаштувався на роботу й перераховує свою "зарплатню" у розмірі 14 тисяч грн на місяць на погашення боргу перед державним "Ощадбанком", який складає 4,5 млрд гривень", - сказано в матеріалі.

Господарський суд Києва спочатку відмовив Лагуну у відкритті справи, Північний апеляційний суд (другої інстанції) постанову скасував, і постановив перенаправити її знову до госпсуду. Справу витребував Касаційний суд Верховного суду за скаргою НБУ так інших кредиторів. Це третя інстанція оскарження.

"Якщо справу про банкрутство буде відкрито, то суд муситиме ввести мораторій на задоволення вимог всіх кредиторів, а також призначити керуючого реструктуризацією боргів. Це означатиме, що повернення понад $1,2 млрд боргів, які зараз Лагун винен державі… Замість реальних активів держава отримає "віртуальні годинники", - йдеться в статті.

Адвокати фінансиста наразі намагаються використати "правки Лозового", щоб закрити якомога більше справ на підставі спливу строків давності, що може призвести до безкарності банкіра.