RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Энергозапит України до Росії викликав хвилю зловтіхи у путінцев

Україна у зв'язку з різким стрибком енергоспоживання в країні через спеку, зростання використання кондиціонерів та полив сільськогосподарських угідь попросила у Росії поставку 600 МВт електроенергії в режимі технічної допомоги.

За даними російського видання "Коммерсантъ", "аварійний імпорт" приблизно на третину дорожче комерційних поставок.

Відзначається, що стрибок стався на тлі виведення в ремонт 5,5 ГВт АЕС і ТЕС, а також зупинки вугільних станцій після припинення поставок палива з Донбасу.

За словами джерела видання, останній раз експорт електроенергії в Україну в такому режимі здійснювався "близько року тому". Україна закуповувала енергію через брак вугілля для ТЕС в минулому липні.

Відомо, що пік споживання 22-23 червня досягав 17,5 ГВт, тоді як днем раніше — 17,1 ГВт, а 20 червня — лише 16 ГВт. У Міненерго України оцінювали річні обсяги поставок вугілля з Донбасу до 4 млн тонн, але з 1 червня вивезення палива з ДНР і ЛНР припинилося. При цьому Київ продовжував експорт енергії до Польщі (близько 580 МВт в п'ятницю), але він в основному йде з вугільної Бурштинської ТЕС, не синхронізованої з рештою енергосистеми України.

Росіяни зі зловтіхою відгукуються з цього приводу в коментарях до новини на сайтах "РИА Новости" і "Лайф.ру".

Як повідомляв "Апостроф", міністерство енергетики та вугільної промисловості України просить громадян та підприємства максимально скоротити споживання електроенергії в липні-серпні, щоб уникнути відключень.