RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

НКРЕКУ має намір надати необґрунтовані пільги імпортерам електроенергії

Проект рішення НКРЕКУ щодо сплати тарифу на передачу НЕК "Укренерго" при експортно-імпортних операціях ставить імпортерів електроенергії в привілейоване становище, критично ускладнює становище експортерів. Таким чином влада знищує вітчизняну генерацію.

Про це написав президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець в Facebook.

"Історія з правкою Геруса, якою був відкритий імпорт електроенергії з Росії, триває. НКРЕКУ оприлюднила проект щодо встановлення вимог щодо сплати тарифу на передачу НЕК "Укренерго" при операціях експорту та імпорту електроенергії. НКРЕКУ пропонує встановити антиконкурентні вимоги, що звільняють від сплати тарифу за передачу імпортерів і зобов'язують платити тариф на передачу тільки експортерів", - написав Трохимець.

На його думку, таке рішення надає преференції імпортерам електроенергії над експортерами, штучно збільшуючи собівартість експорту.

"Експортер або імпортер електроенергії при розподілі міждержавного перетину на аукціоні претендують на один обсяг пропускної здатності. Той факт, що собівартість експорту штучно збільшується на тариф на передачу, надає привілейоване становище імпортерам над експортерами. Отже, прийняття зазначених змін до Кодексу системи передачі є антиконкурентними діями НКРЕКП в розумінні ч.2. ст. 15 Закону України "Про захист економічної конкуренції" в частині надання групам суб'єктів господарювання пільг або переваг, які ставлять їх у прівілейоване положення відносно конкурентів", - написав Трохимець.

Він звернув увагу, що на даний час імпорт електроенергії здійснюється з Росії завдяки ініціативі голови комітету Ради з енергетики Андрія Геруса. Віддаючи перевагу імпортерам, влада фактично дозволяє Росії заробляти на нашому енергоринку і знищує власну генерацію.

"Це рішення ставить в нерівні умови експортерів і імпортерів електроенергії, віддаючи перевагу останнім. Імпорт в Україну поки здійснюється з Росії. Тобто українська влада свідомо дає російській генерації заробляти на українському ринку, а українську генерацію вбиває", - пояснив Трохимець.

Раніше голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що Росія руками Геруса робить Україну енергозалежною, щоб мати можливість тиснути на українську владу. Він нагадав, що "енергетичну зброю" в Кремлі вже використовували проти України. На його думку, імпорт електроенергії з Росії з 1 жовтня, - це крок, яким збільшується залежність від РФ і який буде мати негативні наслідки не тільки для енергетичної галузі, а й країни в цілому.