RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Україна відмовляється від місяця видобутку вугілля: експерт оцінив обсяги імпорту електроенергії з Росії

Через скандальну "правку Геруса" з початку жовтня Україна імпортувала з Росії електроенергії обсягом, який виробляє за місяць Трипільська ТЕС.

Про це написав президент Громадської спілки "Перша енергетична асоціація України" Василь Котко для "Лівого берега".

Експерт зазначив, що через відновлення імпорту електроенергії вітчизняна енергетика і вуглевидобувна галузь несуть значні втрати. Він повідомив, що за попередніми даними, в період з 1 жовтня по 14 листопада імпорт електроенергії з РФ і Білорусі в Україну склав 228 млн кВт*год: в жовтні - 128 млн кВт*год, а за 14 днів листопада - 100 млн кВт*ч.

За словами експерта, цей обсяг можна порівняти з місячним обсягом виробленої електроенергії Трипільської ТЕС і, відповідно, середньомісячним видобутком вугілля державних шахт в цьому регіоні, який потрібен для виробництва такого обсягу струму.

"Згаданий імпорт електричної енергії з РФ і Білорусі - 228 млн кВт*год - можна порівняти з об'ємом місячного виробництва електроенергії, наприклад, Трипільської ТЕС ПАТ "Центренерго", що еквівалентно 125 тисяч тонн спаленого українського вугілля. Це середньомісячна видобуток державних шахт Львівсько-Волинського басейну. Стільки українського вугілля було не куплено через імпорт російської електроенергії", - зазначив Котко.

Він вважає, що імпорт струму з РФ потрібно зупинити, щоб врятувати вітчизняну енергетику.

"Дія "правки Геруса" треба скасувати і зупинити імпорт електроенергії з РФ і Білорусі за прямими договорами. За будь-яких обставин Україна повинна піклуватися про розвиток власних енергетичних підприємств", - підсумував Котко.

Раніше голова незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко звернувся до президента, прем'єра, секретарю РНБО і глави НКРЕКП із закликом зупинити імпорт електроенергії з РФ, зазначивши, що необмежений імпорт струму з Росії та Білорусі знищує вітчизняну теплову генерацію і вугледобувну галузь.

11 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що не знав, що прийняті з ініціативи Геруса зміни в закон про ядерну енергетику дали можливість відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ. Президент зазначив, що необхідно розібратися з імпортом електроенергії з Росії.

З аналогічним закликом звернувся також профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, зазначивши, що імпорт електроенергії з Росії та Білорусі спровокував кризову ситуацію в енергогалузі і загрожує виникненням соціальної напруженості через звільнення близько сотні тисяч працівників галузі.