RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Законопроєкт 2233: ВЕА закликала внести правки в проєкт, розкритикований Єврокомісією

Законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електроенергії" (№2233) скасовує реформу енергоринку і вбудовує в нову ринкову модель старий механізм ручного регулювання.

Про це йдеться у зверненні Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї до голови Верховної Ради, голови енергетичного комітету парламенту і міністру енергетики.

"Запропоновані зміни до законодавства значно погіршать умови роботи ринку електроенергії в Україні і нівелюють переваги нової моделі ринку електроенергії, введеної на основі принципів Третього енергетичного пакета ЄС", - йдеться в зверненні.

Відзначається, що законопроектом 2233 встановлюється пряме обмеження вільної конкуренції на ринку електроенергії шляхом застосування на 1 липня 2023 граничних цін на конкурентних сегментах ринку (ринку "на добу вперед", внутрішньодобовому ринку і балансуючому ринку) і обмеження виробників електроенергії у виборі сегмента ринку для продажу електроенергії.

"Всеукраїнська Енергетична Асамблея вважає, що проголосований в першому читанні законопроект № 2233 від 04.10.2019 скасовує реформу енергоринку, монтуючи в механізми нового ринку стару модель з максимальним рівнем ручного адміністративного регулювання", - наголошується в зверненні.

У зв'язку з цим Асамблея пропонує депутатам при підготовці законопроекту до другого читання врахувати такі пропозиції: виключити право регулятора встановлювати граничні ціни на конкурентних сегментах ринку або надати право Регулятору встановлювати граничні ціни на цих сегментах тільки в разі порушення встановленого режиму роботи об'єднаної енергосистеми України або її частин, яке виникло в результаті настання надзвичайної ситуації в системі; виключити право регулятора встановлювати зобов'язання для учасників продавати електроенергію виключно на ринку в добу на перед; встановити заборону імпорту електроенергії з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства.

12 листопада Верховная Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії"(№2233). На думку народного депутата України Михайла Бондаря, законопроєкт знищує ринок електроенергії і повертає енергетику до ручного управління, що призведе до зриву євроінтеграції України і посилення енергозалежності від Росії.

Європейська комісія розкритикувала законопроєкт 2233 в листі, який оприлюднила голова комітету ВР з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цінцадзе.