RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Герус домігся свого: імпорт російської електроенергії в Україну було відновлено

Компанії-трейдери, починаючи з 11 грудня, після майже тижневої перерви відновили імпорт електроенергії з Російської Федерації. Як повідомляють джерела на ринку, протягом 11-13 грудня поставки зросли з 480 тис кВт-год (11 грудня) в 1,268 млн кВт-год (13 грудня).

Про це пише ЕxРro.

Імпорт електроенергії з Білорусі відновився починаючи з 7 грудня і за останній тиждень (7-13 грудня) здійснювався в обсязі 2,6-5,3 млн кВт-год на добу.

За перші тринадцять днів грудня з Росії було імпортовано 10,7 млн кВт-год, а з Білорусі - 27,3 млн кВт-год.

Як повідомляв ExPro, імпортні поставки електроенергії з Росії призупинилися 5 грудня а з Білорусі - 2 грудня.

18 вересня 2019 Верховна Рада прийняла поправку депутата від "Слуги народу" Андрія Геруса, якою було дозволено імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в ОЕС України на умовах двосторонніх контрактів. Імпорт е/е з РФ на ринок "на добу вперед" був дозволений і до цього, але не здійснювався. Перші комерційні поставки електроенергії з Росії в ОЕС України почалися з початку жовтня 2019 року.

4 грудня парламент вніс зміни до закону "Про ринок електроенергії", якими був заборонений імпорт електроенергії з двосторонніми договорами з РФ, але була залишена можливість імпорту для збуту електроенергії на ринку "на добу вперед". Таким чином, можливість імпорту е/е з РФ залишається. Цим законом не обмежується імпорт електроенергії з Білорусі, сьогодні він відкритий як для укладення двосторонніх договорів, так і для продажу на РДВ.