RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Внаслідок неефективного ПСО борги досягли 23,5 млрд грн - фіндиректор "Нафтогазу" Петер Стефанус ван Дріл

Рішення уряду щодо ПСО продемонструвало, що чесні приватні газопостачальні компанії не потребують додаткового захисту. Їм потрібні чесні правила гри. А чесні правила гри приносять прибуток держбюджету. Тим часом, регулювання ринку заради "захисту людей" обійшлося Україні в 23,5 млрд грн.

Про це в колонці для видання "Ліга" пише фінансовий директор Групи "Нафтогаз" Петер Стефанус ван Дріл.

"Яка ціна "регулювання ринку"? Як правило, це академічне питання, і не передбачає наявності конкретних цифр у відповіді. Але в нашому випадку ми можемо дати дуже чіткі відповіді, визначити конкретні збитки від ПСО, введеного для "захисту громадян" після лібералізації газового ринку. Насправді цей режим захистив не громадян, а приватні газопостачальні компанії (газзбути), які обслуговували домогосподарства з 2015 в рамках ПСО", - зазначив фінансовий директор Групи "Нафтогаз".

Він підкреслив, що значна частина зобов'язань в рамках ПСО була скасована 1 серпня 2020, що є хорошим кроком. Однак існує проблема: "Газопостачальні компанії просто не оплачують газ, отриманий до 31 липня 2020, завдяки ПСО. Чому попередні уряди запровадили ПСО без будь-якого забезпечення платежів, загадка для мене, як фінансиста. Все, що я можу сказати - Нафтогаз не отримав грошей за газ, який поставив. Ми знаємо, що кінцеві споживачі оплатили свої рахунки перед газопостачальними компаніями, громадяни України дуже сумлінні. А ось що сталося з усіма цими грошима далі - загадка", - зазначив він.

Він повідомив, що такі неплатежі створюють серйозну проблему для Нафтогазу. Борг газопостачальних компаній перед Нафтогазом зараз складає 23,5 млрд грн.

"Це змушує компанію формувати і відображати резерви у фінансовій звітності, що чітко визначають Міжнародні стандарти фінансової звітності (згідно із законом ми повинні звітувати саме відповідно до цього міжнародного стандарту бухгалтерського обліку). Гроші за поставлений газ повинні були б прийти до населення України, адже ми виплачуємо дивіденди державі. Якби тільки газопостачальні компанії сплатили свої борги. І це цілком реально", - підкреслив фінансовий директор Групи "Нафтогаз".

Петер Стефанус ван Дріл зазначив, що після скасування ПСО газопостачальні компанії справно платять за газ і виконують свої фінансові зобов'язання.

"Отже, якщо це стало можливо сьогодні, це було можливо все попередні роки. Дуже важливо вивчити цей урок, особливо тепер, коли ми працюємо над підготовкою до нового опалювального сезону 2021-2022. З початку 2021 спостерігається відновлення економіки. Повертається попит на газ, а ціни на нього повільно відновлюються до докризового рівня. Тому нам потрібно захищати саме людей (річними тарифними планами і прямою підтримкою - субсидіями), а не приватні компанії", - зазначив Петер Стефанус ван Дріл.