RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Польська енергетична стратегія може стати зразком для України - Олександр Кацуба

Польща в багатьох питаннях може слугувати зразком трансформації для України. Це стосується і питань розвитку енергетики, хоча базово Польща мала менш сприятливі стартові енергетичні умови, ніж Україна.

Про це пише в блозі для видання Delo експерт та підприємець Олександр Кацуба.

Експерт нагадує, що у поляків не було атомної енергетики, майже вся енергія вироблялася тепловими електростанціями, а енергетична безпека Польщі залежала від імпорту нафти й газу, а також видобутку вугілля в Сілезькому індустріальному регіоні, який подібний до Донбасу. Але зараз Польща ефективно реалізовує довгострокову енергетичну стратегію до 2040 року, яка орієнтована на забезпечення енергетичної безпеки й енергетичної незалежності Польщі, сприяння економічному розвитку та зростанню конкурентоспроможності, адаптацію енергетики під екологічні стандарти ЄС, пише Кацуба.

Стратегія передбачає будівництво АЕС, вітрових електростанцій, терміналів для імпорту скрапленого газу, стимулювання локальної генерації, децентралізації опалення і електрифікації транспорту. Очікується, що буде створено до 300 тисяч нових робочих місць. Головним екологічним результатом змін буде чисте повітря для кожного поляка.

"Ми не можемо "копіювати та вставити" польський досвід і польську стратегію. Але Україна може навчитися планувати, адаптуватися і послідовно реалізовувати політику, від якої залежить виживання та успіх країни", - підкреслює експерт.

Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.