RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Дії голови ФДМУ Умерова призвели до колапсу на "Центренерго", втрати бюджету - сотні мільйонів - експерт

Через дії голови Фонду держмайна Рустема Умерова держава втрачає сотні мільйонів гривень, зокрема через колапс на "Центренерго".

Таку думку у блозі на "Цензор.нет" висловив радник Центру стратегічних досліджень Костянтин Ільченко.

"На підприємстві розпочався справжній колапс. Підрядники, які залучені на ремонти пошкоджених енергоблоків та іншого обладнання станцій, внаслідок обстрілів, призупинили роботи. Трудові колективи станцій знаходяться у стані страйку, солідарно виступивши проти призначення Чуркіна, про що повідомили президента Зеленського. Підготовка до опалювального сезону, внаслідок незаконних дій Умерова зірвана, мільйони українців можуть опинитися без тепла", - констатує він.

Ільченко називає причиною дії голови Фонду держмайна Рустема Умерова, що спочатку поставив керувати Центренерго гендиректора Володимира Єгорова, який не мав досвіду роботи в енергетиці: "Як виявилося, досвід Єгорову був не потрібен, головне що його компанія займається реалізацією електроенергії та має вихід на Європу. Продаж дешевої державної електроенергії за кордон за європейськими цінами обіцяє великі бариші… За три місяці він завдав збитків у декілька сотень мільйонів, я про це писав. Умеров ніяк не відреагував, хоча громадськість, журналісти, чесні члени НР, його постійно про це інформували… Компанія Єгорова брала електроенергію на Центренерго за ціною нижче собівартості та продавала у Молдову. Компанія в день отримувала кеш у декілька десятків тисяч євро - це тільки те, що я зміг побачити", - стверджує Ільченко.

Після звільнення Єгорова, яке ініціювали незалежні члени Наглядової ради Центренерго Валерій Безлепкін та Валерій Щекатуров, Умеров розпустив Наглядову раду, ймовірно, з метою звільнити тих, хто виступив проти його тиску, та призначив головою Центренерго Андрія Чуркіна, який був керівником "Харківенергозбуту".

"Людину, що виконувала функцію касира по збору грошей з населення Умеров просуває на посаду керівника стратегічного енергетичного підприємства, від якого залежить чи отримають люди тепло у зиму, чи ні", - пише Ільченко.

Голова СБУ Василь Малюк назвав дії посадовців Центренеро диверсією і призначив розслідування. За результатами стосовно заступника голови ФДМУ Федоришина, голови НР Бусько і члена НР Готи відкрито кримінальне провадження. Згодом Господарський суд Києва зупинив дії Фонду державного майна зі звільнення незалежних членів Наглядової ради Центренерго.

"Отже, новий склад Наглядової ради Центренерго незаконний, так же як і всі його рішення; Чуркін не мав права обіймати посаду гендиректора ПАТ "Центренерго", - стверджує Ільченко.