RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Хмельницьку АЕС хочуть розширити: в чому можуть бути складності

Будівництво нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС, про яке повідомляє українська влада, може бути ускладнене цілою низкою технічних проблем.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Енергетика України проти російських ракет: чи вдасться уникнути відключень світла

Як повідомлялося, на ХАЕС, на якій наразі функціонують два енергоблока потужністю по 1000 мегават кожний, планують побудувати ще чотири блока. Два з них будуть зведені за радянською технологією, у зв’язку з чим наша країна веде переговори з Болгарією про придбання двох ядерних реакторів ВВЕР-1000. Два інші блоки на станції будуть побудовані за технологією американської компанії Westinghouse з реакторами AP-1000.

"Техніко-економічне обґрунтування на будівництво третього і четвертого реакторів Хмельницької АЕС було затверджене в 2017 році, проте з того часу багато що змінилося, зокрема ціни на обладнання та паливо. Крім того, в затвердженому ТЕО йшлося про реактори ВВЕР виробництва чеської фірми Škoda. Зараз же мова йде про придбання в Болгарії інших реакторів, - розповідає "Апострофу" експерт з ядерної безпеки Ольга Кошарна. - Тому, на мою думку, для будівництва потрібно розробити нове ТЕО, а це - дуже масштабний документ, який має містити результати великої кількості експертиз - санітарної, пожежної, будівельної тощо".

Крім того, майданчики на Хмельницькій АЕС підготовлені під реактори іншої модифікації: "Ці реактори геометрично в готові шахти не стануть, тож їх доведеться перебудовувати".

Ще однією проблемою є те, що в комплекті обладнання, яке Україна збирається купувати у Болгарії, немає важливих елементів, зокрема тих, що відповідають за безпеку експлуатації реакторів. Виготовити ці елементи може тільки виробник реакторів. "Тож в разі придбання цього обладнання "Енергоатому" доведеться докуповувати необхідні елементи в Росії, ймовірно через європейські фірми-прокладки", - пояснює Ольга Кошарна.

І, нарешті, варто мати на увазі, що будівництво атомних енергоблоків треба узгоджувати з усіма сусідніми країнами. "Це масштабна робота, яку неможливо виконати за пів року, - каже Кошарна. - А якщо розпочати будівництво без згоди сусідів, то вони звернуться до суду за порушення міжнародного законодавства".

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" "Мирний атом по-українські: чи потрібні нашій країні нові ядерні реактори"

  • Вас також може зацікавити:

Україна розпочне будівництво 4 нових ядерних реакторів: в Міненерго розкрили амбітні плани

"Росатом" причетний до воєнних злочинів на ЗАЕС: заява українських правозахисників

Українська енергетика: криза подолана, але ризики залишилися