RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Гендиректор Stolitsa Group назвав можливі джерела фінансування добудови проектів ЖК банку "Аркада"

Незакінчені проекти банку "Аркада" - ЖК "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах" можуть бути завершені протягом трьох років у разі, якщо держава оперативно допоможе із забезпеченням фінансування.

Про це заявив генеральний директор девелопера Stolitsa Group Едуард Соколовський в інтерв'ю "Апострофу".

Він, зокрема, прокоментував озвучений головою КМДА термін в 3-5 років для добудови ЖК, і розповів, навіщо потрібна сума в 3,5 млрд грн, яка може бути залучена у вигляді кредиту під державні гарантії.

"Насправді 3,5 млрд грн - це чистий розрив ліквідності, який потрібно закрити, і передбачено, що ці кошти потім будуть повернуті. Така сума потрібна, щоб ЖК "Патріотика" і "Еврика" були добудовані оперативно, в строк до трьох років. Саме для того, щоб добудувати за такий час, як того вимагають покупці, потрібні додаткові кошти. П'ять років для них здалися надто довгим терміном, але на такий час знадобилося б менше коштів. А якби, умовно кажучи, мова йшла про 15 роках - гроші не знадобилися б зовсім", - підкреслив він.

Крім кредиту під держгарантії, за словами Соколовського, можуть бути й інші способи забезпечення фінансування "Еврики" і "Патріотики".

"Отримання кредиту - це лише один з можливих варіантів вирішення проблеми оперативного фінансування добудови. Є й інший, який, на мою думку, дозволить залучити кошти ще швидше. Мова йде про викуп площ спеціалізованими державними установами, такими як "Укрфінжитло", які на це мають право. Мається на увазі як викуп вільних площ в ЖК "Еврика" і "Патріотика", так і згаданих 10% квартир в ЖК "Патріотика на озерах". Інший варіант - викупити квартири за бюджетні кошти для військовослужбовців та інших бюджетників, але при цьому виникає проблема, яка впирається в законодавство - поки державним установам заборонено купувати об'єкти незавершеного житлового будівництва. Для цього потрібна зміна діючих нормативних документів", - зазначив керівник Stolitsa Group.

Також гендиректор девелопера розповів, якими будуть подальші кроки Stolitsa Group щодо участі в добудові "Еврики" і "Патріотики".

"Далі все буде відбуватися згідно з текстом меморандуму. Фактично, ми отримали дорожню карту, по якій тепер і будемо рухатися. Перший крок - проведення детальних фінансового та юридичного аудиту компаній. А також технічного аудиту всіх незавершених об'єктів, які залишилися після "Аркади". На підставі висновків фінансового, юридичного та технічного аудиту компанія прийме остаточне рішення про подальшу реалізацію меморандуму", - зазначив Едуард Соколовський.