RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, чому доведеться закуповувати газ у Росії

Незважаючи на позитивне для НАК "Нафтогаз" рішення Стокгольмського арбітражу у суперечці з "Газпромом", говорити про однозначну перемогу України некоректно.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомив президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"Арбітражні інстанції ніколи не приймають рішення, тим більше в таких складних випадках, в таких масштабах взаємних претензій, на 100% на користь однієї зі сторін", - сказав експерт.

Нагадаємо, з кінця листопада 2015 року Україна повністю припинила закупівлі газу в Росії. Однак рішення Стокгольмського арбітражу зобов'язує нашу країну відновити – нехай і в незначному обсязі – імпорт російського газу.

Гончар назвав відновлення закупівель "блакитного палива" у РФ цілком логічним.

"Газпром" зараз не запропонує ціну зі стелі. Вони, звичайно, можуть це зробити, але тоді "Нафтогаз" зможе послатися на ринкове середовище і просто відмовиться (купувати). Арбітраж зобов'язав купувати, але зобов'язав не за будь-якою ціною. Тоді (якщо ціна буде неприйнятна для української сторони, - "Апостроф") піде знову арбітражний розгляд", - говорить голова організації "Стратегія XXI".

У свою чергу, директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев назвав відновлення закупівель газу у РФ політичним провалом.

"Нас зобов'язали закупити у "Газпрому" газ. Ми будемо зобов'язані купувати газ у країни-агресора. З політичної точки зору, це рідкісний провал, і я не знаю, як це питання можна буде вирішити", - зазначив він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Владі доведеться багато що пояснити українцям: що потрібно знати про нові закупівлі газу в Росії".