RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Керувати буде Порошенко: в Україні зробили заяву про нового главу Нацбанку

У разі якщо парламент підтримає кандидатуру Якова Смолія на посаду глави Національного банку України, є ймовірність, що банком де-факто керуватиме президент Петро Порошенко.

Таку думку в коментарі "Апострофу" озвучив політичний експерт Ярослав Макітра.

"Кандидатура Смолія для президента є оптимальною, він з банківської системи і при цьому не має будь-яких виразних політичних амбіцій, не є подразником для інших політичних сил", - відзначає експерт.

При цьому Макітра передбачає, що Смолій не буде повноцінним главою НБУ.

"Але треба розуміти, що, враховуючи стиль правління президента, головою НБУ де-факто буде Порошенко. Від того, хто саме буде главою НБУ, можливо, і залежить певна операційна діяльність, але Нацбанком не буде керувати людина, яка буде на 100% вільна у своїй діяльності. Вона буде залежною від президента", - говорить експерт.

Також він прогнозує деякі труднощі з пошуком голосів за кандидатуру, запропоновану Порошенком.

"Якщоб голоси були вже зараз, то президент трохи раніше вніс би кандидатуру Смолія для того, щоб до закінчення цієї сесії проголосувати. Той факт, що кандидатура вже внесена, говорить про те, що переговори ведуться. І очевидно, що є розрахунок, що дійсно на початку лютого буде призначений новий глава НБУ. Але перед тим триватимуть дискусії. І не виключено, що Гонтарева спробує не відзвітувати перед парламентом", - припускає Макітра.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі" - Мільйонер для Нацбанку: кому Порошенко хоче віддати крісло глави НБУ.