RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мільйонер для Нацбанку: кому Порошенко хоче віддати крісло глави НБУ

Наболіле кадрове питання може вирішитися вже в лютому

Наболіле кадрове питання може вирішитися вже в лютому Фото: НБУ

Петро Порошенко нарешті визначився з кандидатурою на посаду голови Національного банку України. В четвер, 18 січня, президент вніс до Верховної Ради постанову про звільнення Валерії Гонтаревої і про призначення на посаду глави регулятора її першого заступника Якова Смолія. Чи підтримає парламент президентську кандидатуру, коли може відбутися голосування і чого чекати від Смолія на посаді керівника НБУ, з'ясовував "Апостроф".

Процес визначення нового голови Нацбанку зайняв ні багато ні мало дев'ять місяців – як відомо, Валерія Гонтарева офіційно заявила про свою відставку ще 10 квітня 2017 року. З того часу в політикумі обговорювали потенційних кандидатів на пост глави регулятора. Вже восени основними залишилися голова правління "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Лавренчук та перший заступник Гонтаревої, виконуючий обов'язки глави НБУ на час її відпустки Яків Смолій. У підсумку Банкова зупинила свій вибір на останньому.

У президентській фракції "Блок Петра Порошенка" хотіли влаштувати голосування за нового голову НБУ ще в кінці грудня, однак тоді, як писав "Апостроф", не змогли знайти голосів для позитивного рішення. Проблеми в БПП виникли навіть з партнерами за коаліцією. Фракція "Народний фронт" була готова підтримати кандидатуру Смолія, але за це просила для себе посаду першого заступника голови НБУ. А на це не був готовий йти президент.

Не вдалося Порошенку заручитися й підтримкою ситуативних партнерів – фракції "Опозиційного блоку", яка час від часу спонсорує коаліцію голосами за потрібні рішення. Таким чином, розгляд цього питання в парламенті довелося перенести.

У четвер, 18 січня, Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради кандидатуру банкіра, колишнього заступника голови правління банку "Аваль" і виконуючого обов'язки голови НБУ Якова Смолія. Можна було би припустити, що оскільки президент подав постанову зараз, значить, голоси за нового голову НБУ в парламенті вже є. Однак інші політсили (крім БПП) поки ще не готові говорити про підтримку президентського кандидата.

"Буде засідання нашої фракції, де ми будемо розбиратися, підтримувати Смолія чи ні, - сказав "Апострофу" голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак. – Взагалі, наступний пленарний тиждень, нову сесію (яка стартує 6 лютого, - "Апостроф") ми плануємо почати з розгляду законопроекту про антикорупційний суд, а потім вже заповнити всі кадрові позиції. Ми в "Народному фронті" вважаємо, що кадри – це не найголовніше в країні зараз, нас більше хвилюють питання національної безпеки і оборони".

Представники інших політичних сил чекають Смолія на засіданнях своїх фракцій, щоб після цього ухвалити рішення щодо голосування.

"Я сподіваюся, що він прийде на фракцію "Батьківщини", щоб поспілкуватися, відзвітувати за свою роботу в якості виконуючого обов'язки голови НБУ для того, щоб ми могли дізнатися, чому курс євро тричі за тиждень б'є рекорди, чому є проблеми з курсом долара, а вже після спілкування вирішити", - зазначив у коментарі "Апострофу" нардеп Олексій Рябчин.

Петро Порошенко пропонує Верховній Раді призначити Якова Смолія новим головою НБУ Фото: НБУ

Поки не обговорювали кандидатуру на посаду голови Нацбанку і в парламентському комітеті з питань фінансової політики та банківської діяльності. Як сказали "Апострофу" в комітеті, там питання призначення Смолія можуть підняти 6-7 лютого.

Неофіційно в політичних колах кандидатуру Смолія називають найбільш компромісною для всіх сторін і зручною для президента.

Смолій – людина з банківської середовища. У Нацбанку, згідно з офіційною інформацією, він почав працювати ще в 1991 році, тоді він зайняв посаду заступника начальника Тернопільського обласного управління НБУ.

З 1994 року був головою управління автоматизації в банку "Аваль", з часом зайняв пост заступника голови правління. На кінець 2003 року, за даними ЗМІ, володів близько 3% акцій цього банку, але після того, як банк викупила австрійська група Raiffeisen Int, продав свої акції. З 2006 року став директором з питань банківського бізнесу ТОВ "Престиж-груп". Однойменний холдинг охоплював спільний бізнес (банківський, страховий, біржовий, молочний) колишніх партнерів за банком "Аваль".

З 2014 року Смолій повернувся до Нацбанку, але вже на позицію заступника голови регулятора, у жовтні 2016-го став першим заступником голови НБУ. Крім того, Смолій – офіційний мільйонер. Згідно з його декларацією за 2016 рік, він зберігає мільйонні заощадження на рахунках в різних українських банках.

"Кандидатура Смолія для президента є оптимальною, він з банківської системи і при цьому не має яких-небудь виразних політичних амбіцій, не є подразником для інших політичних сил. Теоретично за таку кандидатуру знайти голоси легше, ніж якщо це була б інша публічна особистість, - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт Ярослав Макітра. – Але треба розуміти, що, враховуючи стиль правління президента, головою НБУ де-факто буде Порошенко. Від того, хто саме буде главою НБУ, можливо, і залежить певна операційна діяльність, але Нацбанком не буде керувати людина, яка буде на 100% вільна у своїй діяльності. Вона буде залежною від президента".

У той же час процес призначення нового голови Нацбанку не буде занадто простим для АП, вважає експерт.

"Якщо б голоси були вже зараз, то президент трохи раніше вніс би кандидатуру Смолія для того, щоб до закінчення цієї сесії проголосувати, - припустив Макітра. – Той факт, що кандидатура вже внесена, говорить про те, що переговори ведуться. І очевидно, що є розрахунок, що дійсно на початку лютого буде призначений новий глава НБУ. Але перед тим триватимуть дискусії. І не виключено, що Гонтарева спробує не відзвітувати перед парламентом".

У будь-якому разі економісти не прогнозують значних змін у політиці Нацбанку, якщо Смолій очолить орган не номінально, а вже офіційно.

"Думаю, що зміни можуть не носити фундаментальний характер, але вони можуть бути корисними. Будемо пам'ятати, що Яків Васильович виконував обов'язки голови НБУ тривалий час. І як у керівника зі стажем у нього вже могла скластися думка, якими зміни повинні бути, щоб удосконалити роботу НБУ. Сподіваюся, що про такі зміни він повідомить уже в Раді. А поки я прогнозую, що в цілому курс НБУ залишиться незмінним", - сказав "Апострофу" член виконавчого комітету Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

У цілому ж, вважають експерти, довгоочікуване призначення голови НБУ позитивно позначиться не тільки на економіці України, але й на переговорах з Міжнародним валютним фондом.

"2017 рік для України був дуже непоганим: низька девальвація, терпимий рівень інфляції і факт економічного зростання, отже продовження курсу на фінансову стабільність – це великий плюс для України. Що стосується наших міжнародних партнерів, то сам факт, що на чолі НБУ з'явиться людина з пакетом голосів від коаліції, вказує на те, що реформи повинні піти швидше, адже їм потрібно забезпечити проходження в парламенті низки проектів законів. Коли в голови НБУ буде підтверджений кредит довіри від коаліції, таке проходження законопроектів буде забезпечити легше", - вважає Шапран.

"Для МВФ призначення голови [НБУ] є важливим, але не ключовим питанням. Враховуючи, що це буде Смолій, який вже виконує обов'язки голови НБУ, то там ніяких суперечок не виникне", - зазначив у коментарі "Апострофу" економічний експерт Борис Кушнірук.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР