RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Названо спосіб, як Україні в рази збільшити видобуток газу

Європейський енергетичний холдинг EPH збирається інвестувати в розробку Юзівського родовища в Україні $200 мільйонів доларів і за п'ять років вийти на обсяги видобутку від 1 до 5 млрд кубометрів газу в рік.

Про це йшлося під час прес-конференції у вівторок, 18 грудня з участю представників холдингу EPH і посла Чехії в Україні, приуроченої до прийняття Кабміном рішення, що відкриває для компанії NAFTA a.s. (Входить в холдинг EPH) можливість придбати 100% компании Yuzgaz B. V. і почати роботи по освоєнню Юзівського родовища в якості інвестора і оператора.

Як зазначив надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, Україна є для Чехії найважливішим партнером і ця країна особливо зацікавлена в реалізації спільних проектів, зокрема, в енергетичній сфері.

"Ми хочемо розвивати відносини з Україною у всіх областях, які представляють спільний інтерес. Багато з наших фірм, що мають представництва в Україні, зараз планують розширювати свою присутність на українському ринку. Також багато компаній, які ще тут не присутні, хочуть знайти тут партнерів для спільної роботи. Такий інтерес з боку наших фірм обумовлений тим, що вони вірять в добрі перспективи України та української економіки. На тлі активізації економічного співробітництва між нашими країнами, активізації підлогу тичного діалогу, я дуже вітаю рішення уряду України, яке дозволить чеському холдингу незабаром почати конкретну роботу по розробці Юзівського родовища", - підкреслив він.

Проект-менеджер холдингу ПРН і член правління компанії NAFTA a.s. Роберт Бунд зазначив, що на сьогоднішній день холдинг EPH є одним з найбільших європейських об'єднань енергетичних компаній і має серйозні плани реалізації в Україні проектів, які допоможуть їй зміцнити енергетичну незалежність.

"Наш холдинг є досить динамічним, рішення приймає оперативно і у нього достатньо ресурсів, щоб займатися таким проектом, як Юзівська. У нас відмінні економічні індикатори: у 2017 році наш показник EBITDA склав 2 млрд євро, оборот 6 млрд євро, а вартість активів порядку 13 млрд євро ", - підкреслив Роберт Бунд.

Він зазначив, що рішення, яке 18 грудня ухвалив український Кабмін, дозволить холдингу ПРН вже в січні 2019 року закрити операцію з придбання 100% Yuzgaz B. V., а що входить в холдинг компанії NAFTA a.s. почати роботу з підготовки до розробки Юзівської площі. Безпосередньо роботи з видобутку газу, зазначив Роберт Бунд, NAFTA планує почати вже до кінця 2019 року. При цьому паралельно вестиметься діяльність як по дослідженню можливості реанімувати 64 існуючі на родовищі свердловини, так і по дослідженню нових газоносних ділянок.

У свою чергу директор представництва NAFTA a.s. в Україні (Nafta RV) Любомир Копчик підкреслив, що, будучи оператором родовища, його компанія планує використовувати для дослідження і розробки родовищ на Юзівській площі в основному український персонал.

"Ми не плануємо привозити людей з-за кордону, можливо невелика кількість технічного персоналу. Але основну роботу виконуватимуть українські компанії. Це стратегічна позиція нашого керівництва: щоб інвестиція давала можливість заробляти українським компаніям, а робочі місця залишалися тут, і відповідно, податки залишалися тут", - підкреслив Копчик.

Роберт Бунд в свою чергу додав, що в планах компанії добувати в Україні тільки традиційний газ, а показники видобутку, на які холдинг хотів би вийти, згідно зі сценарієм, який інвестор вважає цілком реалістичним, можуть скласти близько 3-5 млрд кубометрів газу в рік. При цьому більш консервативний сценарій передбачає видобуток 1-2 мрд кубометрів, що втім, також є дуже суттєвим.

Нагадаємо, 18 грудня на засіданні Уряду затверджено конкурсні умови для 12 нових проектів щодо укладення угод про розподіл продукції. Як зазначила заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Наталя Бойко, був зроблений важливий крок в напрямку енергонезалежності та нових інвестицій. "Україна розраховує залучити більше 50 млрд грн для видобутку вуглеводнів в результаті укладення майбутніх угод", - підкреслила заступник міністра.

Довідка "Апострофа"

Промислово-енергетичний холдинг EPH є найбільшою вертикально інтегрованою групою в Центральній Європі, в яку входять більше 50 компаній з Чехії, Словаччини, Італії, Німеччини, Великобританії, Польщі та Угорщини. Нафтогазовидобувна компанія Nafta, що входить в холдинг EPH, є лідером в області дослідження і видобутку вуглеводнів в Словаччині з більш ніж 100-річним досвідом роботи. Підприємство займається пошуком і видобутком газу і нафти, застосовує у своїй роботі провідні сучасні технології. За час свого існування Nafta пробурила більше 3000 свердловин.