RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Як домогтися перерахунку платіжок за комуналку в Україні: головні кроки

Останнім часом якість надання комунальних послуг не влаштовує українців, особливо з приходом опалювального сезону Стало відомо, яким чином можна поліпшити надання послуг: кому скаржитися і як домогтися перерахунку і відшкодування збитків.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Обозреватель".

Звернутися до постачальника з вимогою перевірити якість і кількість послуг може будь-який мешканець багатоквартирного будинку або управитель. Для цього потрібно написати звернення, в якому необхідно вказати суть скарги, ПІБ і фактичне місце проживання.

Постачальник послуг зобов'язаний зареєструвати скаргу, і в разі необхідності перевірки якості виконавець комунальної послуги або керуючий зобов'язаний прибути на виклик споживача не пізніше ніж протягом доби з моменту отримання повідомлення.

Після перевірки заповнюється акт-претензія, із зазначенням дати і часу її проведення, де потрібно вказати інформацію про те, в чому полягала проблема.

У тому випадку, якщо представники комунальних служб або ж управитель не з'явилися на перевірку в установлений строк, або відмовилися підписувати акт-претензію, ви можете скласти його самостійно. В такому випадку в акті повинні стояти три підписи - ваш, і ще двох споживачів даних послуг.

Акт-претензія надсилається постачальнику послуги або управителю будинку рекомендованим листом. Цей акт теж повинен бути зареєстрований.

Протягом п'яти робочих днів постачальник послуг повинен дати письмову відповідь споживачу - приймає він акт-претензію чи ні. Якщо постачальник послуг не відповів, акт-претензія вважається прийнятою.

Добре, якщо на цьому етапі проблема буде вирішена і вам перерахують платіжку за комунальні послуги. Якщо ж ні, наступним кроком буде звернення до уповноважених центральних органів виконавчої влади, які проводять державну політику в сфері державного контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів.

Якщо не допоможуть держоргани, останнім кроком буде подача позову до суду. Наскільки це буде доцільним, враховуючи, що в Україні судові процеси часто затягуються на невизначений термін, вирішувати вже вам.

Днями "Апостроф" повідомляв, що 27 листопада Кабмін на засіданні схвалив гарантовану ціну на газ для населення на зиму. Ціна на газ у платіжках буде за розрахунком 8 грн/кубометр на весь опалювальний період.